perjantai 7. joulukuuta 2012

Kevyt chiliburgeri

Kevyt ei tarkoita tässä tapauksessa kevyttä tai rasvatonta, vaan melko vähä chilistä. Ohje on tempaistu melkoisen hatusta, joten mittoihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Kun tehdään, niin tehdään tunteella ja tilanteen mukaan. ;) Aikoja ja lämpötilojakin on hieman vaikea antaa, koska valmistuksessa käytettiin perinteistä puuhellaa. Kun näyttää ja tuntuu hyvältä, niin sitten on ok. :D

IMG_0058

Sämpylät valmistetaan perinteistä sämpyläreseptiä noudattaen. Noin ainekset ovat vieressä ja niistä saa noin 10 sämpylää. Erilaisia hampurilaissämpylä ohjeita on netti pullollaan, josta jostain tämäkin on modifioitu. Chilinä on käytetty pitkälti chinenseistä jauhettua pakastettua tuoremurskaa. Vaikka joukossa oli paljon tulisempiakin, niin sämpylään asti tulisuus ei eksynyt tällä kertaa tällä määrällä. Hampurilaissämpylä
  • 5dl maitoa
  • 50g hiivaa
  • 2rkl siirappia
  • 1tl suolaa
  • 4dl sämpyläjauhoja
  • n. 8dl vehnäjauhoja
  • ½dl rypsiöljyä
  • 1rkl chiliä

Jauhelihana hampurilaisissa käytetään aina 100%:sta naudanlihaa, mutta maistuvamman pihvin saat käyttämällä nauta-sika- tai sika-nautajauhelihaa. Sianlihan tuoma maku on iso tekijä. Pihvin kooksi kannattaa laskea 100g.
Paisto tapahtuu erittäin kuumalla pannulla jossa saa olla hieman enemmän oliiviöljyä. Kuuma sulkee pihvin nopeasti ja siten mehut pysyvät pihvin sisällä. Vieressä noin mitat 800g jauhelihalle. Sekoita huoneenlämpöinen jauheliha puuhaarukalla ja muotoile pihvit käsin. Älä käytä konetta sekoitukseen!
Hampurilaispihvi
  • 1½rkl grillimaustetta
  • 3rkl makeaa paprikajauhetta
  • 1½tl kebab maustetta
  • ½dl Texas peteä

Loppu onkin sitten helppoa, mutta laitetaan tähän vielä oma pinoamistapa.
Alhaalta ylös:

  • Pohjan päälle sinappikurkkupikkelssiä
  • Aamupala juusto
  • Hampurilaismajonesia (viiva)
  • Pihvi
  • Paholaisenhilloa, kevyt vetäisy (itse tehtyä)
  • Ketsuppi (Z)
  • Sinappi perus, mutta voimakas (viiva)
  • Aamupala juusto
  • Hampurilaismajonesia (viiiva)
  • Kansi kiinni

Yllä olevaa käyttäen, mutta lisäten pihvin päälle grillimausteen, saat kaupan hampurilaisesta kohtuullisen maittavaa. Kaupan purilaista ei saa lämmittää mikrossa pinossa, vaan hajoitettuna siten, että pihvi on keskellä lautasta ja sämpylät osittain sen päällä leikkuupuoli lautasta kohden. Lämmityksen jälkeen lautaselle kertynyt kosteus on hyvä pyyhkiä, jotta sämpylä ei vety. Niin tähä ku tohoki sitten tietysti salaattia ja sipulirenkaita mukaan! :D

3 kommenttia:

  1. Katsoinkin tuota kuvaa ensin ja mietin että jos tuo on "kevyt" purilainen niin mikäs sitten on normi?? :). Todella hyvän näköinen, itse heittäisin jotain perinteistä habaa kuten Brown Large tai Carribean Rediä joukkoon. Näinä aikoina tosin on tuoreet hieman heikossa jamassa :/.

    VastaaPoista
  2. Chilin käytön kanssa on välillä vaikeaa, kun ruokapöydässä on hieman miedompaan tottuneita. Chilin määrä on kyllä lisääntynyt ihan perusruassa, mutta pieni "yliannostus" ja saa kuulla kommenttia ruan pilaamisesta. No, eiköhän tästäkin saada parannettu versio tänne joskus. ;D

    VastaaPoista
  3. Joo, no en kyllä itsekään menisi varoittamatta toisten ruokaa terästämään. Jos tosin naapurit kutsuu chili maistiaisille niin olen jopa Nagaakin maistatuttanut :).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...