maanantai 18. marraskuuta 2013

7 Paholaisenhilloa

Paholaisenhilloja on keitelty jo useampana vuotena, mutta mututuntumalta jostakin valmisreseptin pohjalta. Kauden sato antoi vihdoinkin mahdollisuuden olemassa olevan reseptin hiomiseen ilman valtavaa lajikkeiden keskenään sotkemista. Pitkin kautta valmistuikin toinen toistaan erilaisempia paholaisenhilloja. Onnistuneita tai ainakin syömäkelpoisia hilloja syntyi lopulta melkoinen läjä, jokainen hieman eri tavoin kasattuna. Muistivihkosta löytyykin tämän kauden jäljiltä 15 eri muunnosta paholaisenhillosta. Täydellistä hilloa ei vieläkään tuntunut löytyvän, joka hieman hämmensi. Ehkäpä sellaisen tunnistaa kun se tulee vastaan.
Tässä muutama parhaimmaksi koettu resepti.

Tulinen, makea, juokseva ja jälkipoltteellinen
- 1kg tomaattia
- 35g väkeviä chilejä (mm. Habanero, Bhut jolokia, Scotch bonnet)
- 1 keskikokoinen sipuli (~120g)
- 1 iso suippopaprika (~130g)

- 2tl suolaa
- ripaus valkopippuria

- 3rkl etikkaa
- 3dl hillosokeria

Ensimmäiseksi hilloksi sopii numero 1. Tähän hilloon käytettiin monia lajikkeita. Tämä onkin näppärää silloin kun satoa on vielä vähän. Tuloksena oli mukavan pirteän tulinen ja makea hillo. Tulisuutta toivat bhut jolokiat, habanerot ja scotch bonnetit.

Paholaisenhillon valmistusvaiheet ovat poikkeuksetta samat, joten yksi ohje toimikoot kaikille alla olevillekin resepteille. Kattilaan tomaatti, chili, sipuli ja paprika. Ainekset voi pilkkoa kattilaan, jotta niiden kypsentäminen on helpompaa ja nopeampaa. Jos reseptissä ei ole vettä tai muuta vastaavaa nestettä, saadaan neste murskaamalla tomaatit. Vettä toki voidaan lisätä jos vaikuttaa ettei tomaatista irtoa nestettä tarpeeksi. Kun kaikki ainekset on saatu murskattua, keitetään massaa noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen ainekset soseutetaan. Soseutus käy helposti esim. sauvasekoittimella. Soseutuksen jälkeen kattila laitetaan takaisin hellalle ja lisätään säilöntäaineet (etikka, hillosokeri) ja mausteet (suola, valkopippuri) . Seosta keitetään 10-15 minuuttia, jonka aikana onkin hyvä valmistella käytettävät säilykepurkit. Keittämisen jälkeen hillo on valmis purkitettavaksi. Varastoi pimeässä ja viileässä. :)
Hilloa voi syödä heti, mutta maut ja rakenne tasaantuvat kuukauden aikana valmistuksesta.

 

Hieman väkevä ja makea
- 500g tomaattia
- 500g paprikaa
- 55g chiliä (~½ Fatalii ja ~½  Aji Cristal)
- 1 keskikokoinen sipuli (~120g)
- 2 valkosipulin kynttä
- reilusti tuoretta basilikaa

- 1tl suolaa
- ripaus pippuria

- 0,5dl etikkaa
- 3dl hillosokeria
- 1tl punaista Melatinia

Kiinteä ja tomaattisen raikas. Hieman chisensemäinen maku. Chisensen polte tulee hieman perästä, mutta ei voimakkaasti. Valmistus samalla tavalla ensimmäisen ohjeen kanssa.

 

Erittäin tulinen
- 500g tomaattia
- 500g vihreää paprikaa
- 100g erittäin tulista chiliä (Carolina reaper)
- 1 keskikokoinen sipuli (~120g)
- 6 valkosipulin kynttä
- basilikaa

- 1tl suolaa

- 0,5dl etikkaa
- 3dl hillosokeria

Kohtuu kiinteä. Tumman paprikamainen. Chisensemäinen jälkimaku. Hieman väkevä, mutta jälkimaun jälkeen polte nousee ja jatkuu pitempään. Valmistus saman kaavan mukaan kuin ensimmäisessä ohjeessa.

 

Savuinen, mieto
- 500g tomaattia
- 200g savustettua paprikaa
- 150g savustettua Aji fantasya
- 1 keskikokoinen sipuli (~120g)
- 3 valkosipulin kynttä
- basilikaa

- 1tl suolaa

- 0,5dl etikkaa
- 3dl hillosokeria

Kiinteä, erittäin savuinen niin tuoksultaan kuin myös maultaan. Makeahko, mieto polte. Valmistus saman kaavan mukaan kuin ensimmäisessä ohjeessa.

 

Savuinen, tulinen, tomaatiton
- 300g paprikaa
- 200g mietoa vihreää chiliä (Aji rojo)
- 100g tulista chiliä (Habanero & Bhut jolokia)
- 2 keskikokoista sipulia (~240g)
- 3 valkosipulin kynttä
- 3tl tuoretta inkivääriä

- 1tl suolaa
- 1tl mustapippurijauhetta
- 2tl savupaprikajauhetta

- 0,5dl etikkaa
- 3dl hillosokeria

Kiinteä, savuinen ja chisensemäinen maku, tulisuus iskee pienellä viiveellä. Valmistus saman kaavan mukaan kuin ensimmäisessä ohjeessa.

 

Väkevähkö, raikas tomaattinen
- 650g tomaattia
- 650g chiliä (Aji rojo)
- 2 omenaa (~200g)
- 1 keskikokoinen sipuli (~120g)
- 2 valkosipulin kynttä

- 2tl suolaa
- 3 rkl etikkaa
- 2,5dl hienosokeria
- 1/2tl punaista Melatinia

Melko juokseva, mukava hallittu jälkipoltto. Valmistus saman kaavan mukaan kuin ensimmäisessä ohjeessa.
 

 

Tulinen, tomaatiton
- 700g tulista chiliä (Purple bhut jolokia)
- 2 keskikokoista sipulia (~240g)
- 3 valkosipulin kynttä
- 100g tuoretta inkivääriä
- 3 isoa hapanta omenaa (~550g)
- 1dl vettä

- 2dl hienosokeria
- 1dl etikkaa
- 1/2tl punaista Melatinia

Kiinteä, omenainen. Tulinen pitkällä tasaisella jälkipoltteella. Valmistus saman kaavan mukaan kuin ensimmäisessä ohjeessa, mutta sillä erolla, että mukaan kaadetaan desi vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...