Jos viime kerralla haluttiin pitää chilit visusti erillään toisistaan, nyt niitä sitten sekoitellaan. Nimittäin risteytetään. Risteytyksellä on tarkoitus saada kaksi eri lajiketta yhdistettyä siirtämällä siitepölyä kukasta toiseen. Luonnossa risteytymistä tapahtuu pölyttäjien ansiosta helpostikin, mutta risteytys tapahtumana pitää olla kontrolloitu jotta tulos olisi halutunkaltainen.
Risteytyksen pohjimmaisena ajatuksena on saada yhdistettyä kahden lajikkeen parhaimpia piirteitä tai ominaisuuksia yhteen. Tällaisia voi olla hedelmän maku, koko tai lajikkeen kasvutapa yhdistettynä hedelmän tuottokykyyn. Hedelmää voidaan myös yrittää saada tulisemmaksi risteyttämällä tulisia chilejä keskenään tai tulisesta hedelmästä voidaan yrittää saada miedompi versio. Risteytys on risteytys, eikä sinällään takaa haluttujen ominaisuuksien siirtymistä seuraavaan sukupolveen. Onnistunut risteytys haluttujen ominaisuuksien kanssa voi vaatia vuosien pitkällistä risteytysprojektia tai hiton hyvää tuuria.
![]() |
Kiinni olevan kukan terälehdet revitään pois. Näin saadaan kukan heteet esille. |
![]() |
Terälehtien repimisen jälkeen revitään heteet pois. Tällä varmistetaan ettei kukan omista heteistä pääse tippumaan siitepölyä edes myöhäisemmässä vaiheessakaan. Samalla saadaan emi paremmin esille. |
![]() |
Risteytetty kukka kannattaa merkitä pölytyksen jälkeen. Siihen hyvä tapa on käyttää vaikkapa villalankaa. |
![]() | ![]() |
Usea risteytysyritys päätyy kukan tippumiseen. Tästä ei pidä lannistua, vaan yrityksiä pitää vain tehdä lisää. Jos pölytykset päätyvät aina kukan tippumiseen, kannattaa yrittää sitä eri olosuhteissa. Joskus risteytys onnistuu ja ollaan askeleen edempänä omaa lajiketta. Parhaimpana ajankohtana pidetään tunti auringon noususta aina kello 11:00 päivällä. |
Syntynyt risteytys tuottaa emokasvissa ulkoisesti emokasvin näköisen hedelmän vastaa ominaisuuksiltaan emokasvia. P-polven tuottaman risteytynyt hedelmä sisältää siemenet joista saa kasvatettua F1-sukupolven. F1 sukupolvesta kaikki saadut kasvit pitäisi vastata risteytyksen tulosta. F2-sukupolvi sisältää jälleen emokasvien kaltaisia kasveja, joten F3 kasvin siemenet pitää valita sellaisesta kasvista ja hedelmästä joka vastaa haluttua. Näin tietysti joka vaiheessa isolointia unohtamatta. Vasta kun jalostuslinjassa ollaan päästy 7. sukupolveen on syntynyt risteymä vakiinnuttanut ominaisuutensa ja jälkeläiset pitäisi olla suurimmalta osalta risteymän kaltaisia. Risteymän vakiinnuttaminen vie siis käytännössä seitsemän vuotta. Toki risteymää voi risteyttää tälläkin välillä jos alkuperäiseen risteymään yritetään saada jotakin ominaisuutta tai piirteitä muualta mukaan. Tämä jälleen nollaa sukulinja ja saatu risteytyksen risteytys edustaa jälleen F1-sukupolvea. | ![]() |
Risteyttäminen on helpompaa mitä läheisempiä lajikkeita risteytät keskenään. Jos lajikkeet ovat eri sukua, on risteytys jo huomattavasti huomattavasti vaikeampaa. Kaikki eri sukujen chilit eivät risteydy keskenään. Alla olevat kaaviot esittelevät keskenään risteytyvät suvut ja sen mitä ensimmäisen polven risteymältä voi odottaa. |
![]() Lähde: International Board For Plant Genetic Resources, Genetic Resources of Capsicum http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/pnaan940.pdf |
![]() Lähde: PHYLOGENETIC RELATIONSHIPS OF CAPSICUM (SOLANACEAE) USING DNA SEQUENCES FROM TWO NONCODING REGIONS: THE CHLOROPLAST atpB-rbcL SPACER REGION AND NUCLEAR waxy INTRONS http://www.researchgate.net/profile/Sara_Hoot/publication/229005327_Phylogenetic_relationships_of_Capsicum_%28Solanaceae%29_using_DNA_sequences_from_two_noncoding_regions_the_chloroplast_atpB-rbcL_spacer_region_and_nuclear_/links/0c96051f146d27c6f9000000 |
Eshbaugh luokitteli chilejä taksonomisiin ryhmiin kukan värin perusteella. Tämä jaottelu auttaa risteytysten teossa, koska siitä löytyvät toisiaan lähellä olevat suvut. Jako on kuitenkin kiistelty, koska läheiseksi määritellyt suvut saattavat olla geneettisesti toisistaan kaukana. On erittäin mielenkiintoinen huomio, että villichilien merkitys kasvaa siltasukuina. Ryhmien välisinä siltoina mainitaan C. chacoense, C. galapagoense, C. eximium, C. cardenasii ja C. tovarii. C. flexuosum mainitaan myös eräänlaiseksi siltalajiksi jutun lopusta löytyvästä videolinkinstä, vaikka itse lähde ei kovin tieteelliseltä vaikutakkaan. Linkitetty power point esitys on alkuun hyvä selata läpi, koska siinä on esitetty villichilien ryhmittelyjä myös genetiikan osalta, jos lajien risteytys kiinnostaa siltasukujen avulla. Oma ymmärtämys ei riitä näiden kirjoitusten tulkintaan ja ymmärtämiseen. |
Oma risteytysprojektini Fatalii (c.chinense) x Ramiro (c.annuum) on ollut työn alla viime kaudesta tälle kaudelle. Viime kaudella en juurikaan tehnyt montaa yritystä, mutta tällä kaudella yrityksiä on ollut muutamia kymmeniä. En ole saanut yhtään risteytystä onnistumaan ja kukat ovat aina tippuneet muutamien päivien sisällä. Tämä kertoo sen, ettei risteyttäminen välttämättä ole helppoa, halutusta lopputuloksesta puhumattakaan. Ehkäpä nämäkin yritykset vielä palkitaan.
Aiheesta muualla
Ymmärsinkö kaaviosta oikein, että pölytys ja jälkikasvu pitäisi onnistua ihan normaalisti, näin päin:
VastaaPoistaLemon drop (Capsicum baccatum)Isä
Naga morich (Capsicum chinense)Emo
Ja toinen kysymys, että jos saisin tuon ristemään ja olisi menossa vaikka F7 sukupolvi ja haluasin nimetä tuon vaikka lemon naga nimellä.
Olisiko se sitten Lemon naga (Capsicum baccatum)
vai
Olisiko se sitten Lemon naga (Capsicum chinense)
vai
Lemon naga (Capsicum chinense) x (Capsicum baccatum)
Vai jotain ihan muuta.
C. baccatum x C. chinense tai C. chinense x C.baccatum tuottavat molemmat elinkelpoisa siemeniä, jotka itävät normaalisti.
VastaaPoistaItsellä on ollut ongelmia parin bacca x chinense risteytyksen kanssa ja itäneet harvat siemenet ovat olleet todella huonokasvuisia. Tästä yhdistelmästä oli myös jossakin mainintaa, että pitäisi kuolla sirkkalehtien ilmaannuttua ja, että kasvu on viruksen kaltaista, mitä tuolla nyt sitten tarkoitetaankaan.
Jos haluat yrittää tulisuttaa Lemon droppia, on se emo tai äiti, ei isä. (äiti x isä).
Emon emiin tuodaan siitepölyä isän kukinnosta. Yleensä kasvi perii äitinsä suvun ja näin ollen kasvi olisi Lemon naga (Capsicum baccatum). Tämän pystyy näkemään sitten kukkasesta.
Jos piirteet eivät aivan aukene tai halutessa voidaan myös käyttää molempia sukuja. Lemon naga (C. chinense x C. baccatum)
Kiitokset, erittäin hyvin selventävästä vastauksesta. Muutenkin niin mielenkiintoinen blogi, ei paljon asioita arvailla, vaan tiukkaa faktaa.
VastaaPoistaKiitoksia!
PoistaViimeisimmässä postauksessa kyselinkin juuri palautteen perään.
Faktaa tai ei, mutta kovasti yritän selvittää asioita joissa kaivataan jotain tietoa ja saada sitä kautta jotain pohjaa omille näkemyksille. Joidenkin päivitysten kanssa onkin tuhraantunut aivan uskomattomia tuntimääriä, joka ei näy täällä blogissa. Näistä varmaan työläin on ollut multatesti.
Tällä hetkellä pientä viivettä juttujen kanssa työlistävän taloremontin johdosta, mutta facebookin puolelle yritän laitella kuvia.