Syyskuun puoliväli on ohitettu ja lämpimien päivien saattelemana suuntaamme vauhdilla kohden lokakuuta. Ensiviikoksi on luvattu ensimmäisiä hallaöitä myös eteläiseen Suomeen, joskin ennusteissa on toistaiseksi melkoisia eroja. Kylmien öiden myötä kasvu ja hedelmien kypsyminen hidastuu. Kasvua ei tässä vaiheessa enää kaivata, mutta hedelmien kypsymistä kyllä.
Ilmassa on siis kauden päätöksen merkit. Viimeistään ensimmäisen hallayön jäljiltä kasvusto on usein mennyttä. Hallaa voi toi torjua harsoilla ja kastelemalla kuivat kasvit vielä illalla. Tämä kikka auttaa nollan tuntumassa, mutta numeroiden hieman laskiessa lisää, ei tästäkään ole apua. Sato kannattaakin kerätä kuolleesta kasvustosta pois sisälle kypsymään. Tomaatit tunnetusti kypsyvät ilman kasviakin, mutta myös osa paprikoista ja chileistä kypsyvät tällä tavalla. Vihreitä paprikoita voi käyttää sellaisenaan ja myös chilejäkin. Chileissä on tosin paljon eroja raakana, mutta moni chili on täysin maistuva myös raakanakin. Hyvältä maistuvat vihreät chilit ovat hyvää raaka-ainetta etikkasäilöntöihin.
![]() |
![]() |
![]() |
Meillä toisen kasvihuoneen osalta ollaan pian alasleikkuun kohdalla, mutta varsinaisen chilihuoneen kanssa kausi jatkuu toistaiseksi. Viileitä öitä on torjuttu puulämmitteisen kaminan kanssa jo pari viikkoa. Muutamalla pesällisellä kasvihuoneen yölämpötila on saatu pidettyä jopa kasvulle sopivalla tasolla. Hallan ja pakkasen myötä siirrytään ainoastaan kasvien hengissä pitoon. Tässä vaiheessa kautta ei kuitenkaan tunnu mielekkäältä sähkölämmityksen käyttö ja kaminan avustuksella mennään niin pitkälle kuin se yksinään riittää. Jonakin aamuyön tunteina lämpötila tippuu väistämättä liian alas ja kausi loppuu siihen, jollei ole jo sitä ennemmin loppunut.
![]() |
Vaikka olen tehnyt rankoja leikkauksia jo muutamaan kertaan, kasvuston elinvoimaisuus jaksaa yllättää. Niinpä edessä on taas massiiviset leikkaukset. Turhien leikkausten oksat saadaan pois, saadaan samalla kaminan tuottama lämpö leviämään paremmin joka nurkkaan ja samalla saadaan turhaa energiaa kuluttavaa vihermassaa karsittua vähemmälle. Kypsien hedelmien poimintojen myötä puskat tyhjenevät ja oksia voi karsia jälleen lisää. Kun puska ei sisällä enää mitään kypsyvää hedelmää, on tullut hyvä hetki heittää se kompostiin. Kauden vanhat turpeet kannattaa hakata juuristosta talteen ja käyttää ne vaikka seuraavalla kaudella kukkaistutuksiin tai lisäravittuna tomaatille.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Komeaa kasvua tosiaan vielä! Minä lopetin kauden viikonloppuna, kun osui kohdalle itselle sopivat säät... raakileita oli vielä aika paljon, otin niitä koristeeksi sisälle, kun olivat niin hienon värisiä. Tuo vihreän chilin käyttö jäi mietityttämään, että pitäisikö sitä sittenkin säilöä etikkaan...
VastaaPoistaKiitoksia kommentista! Kakkos kasvihuone porskuttaa vielä, mutta pian siellä tehdään kauden päätös. Viime viikkoinen halla vältettiin muutamalla kynttilällä. Vihreää chiliä on siellä paljon ja myöskin tomaattia. Tomaattia ei lähdetä säilömään, mutta raa'at aji fantasyt varmasti hyödynnetään. Viime vuonna niistä tehtiin etikkasäilykettä, mutta tänä vuonna voisi kuivata ja tehdä vihreää jauhetta. Nuo kun maistuvat hyvältä vihreänäkin. Aika moni muu lajike onkin sitten käytännössä syömäkelvoton vihreänä, maku on vaan niin kamala. :)
VastaaPoista