maanantai 25. tammikuuta 2016

Chiliä kompostiin

Kylmäkellarin siivouksessa tuli havaittua, että päätös eräänlaisesta välivuodesta oli aivan järkevä. Siivouksen yhteydessä erilleen hajaantunut chilisäilykevarasto kookoontui kasaan ja sen mittava määrä alkoi hahmottua. Säilykkeitä löytyi moneen lähtöön ja vanhimmat olivat vuodelta 2012. Vuoden 2012 säilykkeet ovat erinomaisessa iskussa ja näitä on jatkuvasti avattuna jääkaapissa ja niitä käytetään aina silloin tällöin. Varaston määrää tarkasteltaessa on pakko myöntää myös virheet joita on tullut tehtyä. Totuus on se, että kaikkea ei vain voi syödä, ei ainakaan sellaista joista ei pidä. Tässäpä muutama juttu epäonnistumisen välttämiseksi.

- Säilö vain jo ennaltaan hyviksi havaitsemiasi lajikkeita
- Kastikkeisiin kannattaa käyttää vain punaisia chilejä
- Kastikkeisiin ei kannata käyttää mauttomia lajikkeita, ei edes tomaateista
- Älä savusta säilöntään meneviä
- Savustaminen sopii vain kuivattaviin jauheiksi suunniteltuihin
- Etikkasäilöntä kannattaa pitää yksinkertaisena, suosi perinteisiä juttuja
- Vältä liian tulisia lajikkeita ja vältä tekemästä säilötystä liian väkevää
- Kokeile uusia reseptejä vain pienillä määrillä

Nyt kompostiin päätyi (ensimmäinen kerta) sriracha kastikkeita, jotka olivat mauttomia (aji golden), joista osa oli tehty savustetusta materiaalista. Lisäksi sinne päätyi muutamia kastikkeita, joissa oli myös savustettuja chilijä. Ne olivat tulisia ja suoraan sanottuna kuvottavan makuisia. Samalla päätin luopua muutamasta etikkasäilötystä aji golden purkista, joissa oli myöskin savustettua chiliä. Aji golden on tuoreeltaan jokseenkin ok, mutta säilykkeeksi sittä ei tunnu olevan. Carolina reaper ja 7 pot ovat aivan liian tulisia ja näistä valmisteista olen saanut vatsani kipeäksi monia kertoja. En vain pysty syömään tulista chiliä. Näistä en vielä suostunut kuitenkaan luopumaan, koska etikkasäilötty rocoto-reaper murska on vaan niin törkeän hyvää. Jottei juttua olisi pelkkää epäonnistumista, on pakko todeta onnistumistakin tapahtuneen. Kellarista nimittäin löytyy paljon todella hyviä kastikkeita, etikkasäilykkeitä ja pikkelsejä. Lopulta on vain oltava tyytyväinen miten lennosta on sävelletty hyviä ja toimivia yhdistelmiä ilman kummempaa kokemusta. :D


20141004_130007
Satoisa ei välttämättä ole loistelias säilöttävä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...