maanantai 7. toukokuuta 2018

Porkkanan kylvöjä

Kevät etenee eteläisessä Suomessa melko verkkaisesti, mutta tänään oli jo hyvinkin keväiset tunnelmat. Aurinko lämmitti peltoa ja lämpimään multaan oli hyvä kylvää.
 1-IMG_20180507_163048-001

Siemenkauppa.com lähetteli pari Lord Nelsonin porkkanalajiketta täksi kesäksi. Sugarsnax 54 f1 on aikainen ja makea (Sweet-O-Meter 5/5) porkkana. Porkkana onkin parhaimmillaan kesällä naposteltuna. Flakkée 2 on Sugarsnaxille täysi vastakohta. Lyhyt, paksu, eikä se ole makea Lajike on myöhäinen. Toisin kuin Sugarsnax, se kestää talvivarastoinnin.

Varastoiden kätköistä löytyi vielä vanhat pussit Nantesia, Berlicumia ja Titoa. Tito päätettiin kuitenkin jättää tällä kertaa kylvämättä ja se korvattiin porkkanan sukulaisella palsternakalla. Hollow Crown palsternakka on aikaisemmin tuottanut hyvän sadon.

1-IMG_20180507_163237

1-IMG_20180507_163735

Flakkée 2 porkkana erosi muista sillä, että se oli kylvönauhassa. Kylvönauhan etu on se, että siementen kylväminen on helpompaa ja riittoisuus on näin ollen parempi. Vaikka kylvönauhassa kylväminen on helppoa, pitää taimia tästäkin huolimatta myöhemmin harventaa. Siemeniä kun näytti olevan nauhassa välistä isompinakin ryppäinä.

VID_20180507_164237 (3)

Kun siemenet on ripoteltu vaon pohjalle, peitetään ne ja tiivistetään multa.

1-IMG_20180507_165759_BURST002

Kun kylvökset ovat valmiit, kastellaan multa. Multa on syytä kastella erityisen hyvin, jos multa oli kylvettäessä erityisen kuiva. On hyvä huomata, että kuiva maa hylkii vettä ja näin ollen kastelu kannattaa tehdä parissa jaksossa. Mullan voi kastella jo etukäteenkin. Kylvönauhan osalta on kasteluun kiinnitettävä enemmän huomiota, koska nauha vettyy huonosti ja näin ollen itäminen voi viivästyä. Kohopenkeissä reunoja voi kastella enemmän.

1-IMG_20180507_171114

Lopuksi kylvös peitetään harsolla. Harso suojaa hieman multaa kuivumasta ja antaa lämpöä kylvöksille. Harso suojaa myöhemmin porkkanoita myös kempeiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...