sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Juurettomuutta

Olen syksystä lähtien parannellut talvetettavien maa-aineksia purkeissa. Ensimmäiseksi sai lähteä kasvihuoneen peltomulta niiltä osin mitä sitä varovaisesti uskalsi poistaa. Tyhjäksi jääneeseen tilaan laitoin peruslannoitettu perusturvetta.

Myöhemmin tutkiessani juurtumista ja maa-aineksen vaihtojen vaikutuksia, huomasin kasvien jopa menettäneen juuria siittä mitä ne olivat kasvihuoneesta purkkeihin siirrettäessä. Juurettomuus on paha ongelma, joten aloin jälleen parantamaan kasvualustaa.

Tällä kertaa olen pessyt ne vähäiset juuret vanhasta mullasta ja istutus on tapahtunut laadultaan tunnettuun turpeeseen.

Viimeisin vaihdokki Numex Big Jim kärsi viimekesän kasvihuoneessa mm. tuholaisista. Sisälle siirron yhteydessä se sai kimppuunsa kirva-armeijan ja pieleen menneen ekologisemman tuholaistorjunnan myötä kasvi tiputti ne pari lehteä jotka sillä tuolloin oli. Leikkasin rungon tyngäksi siinä toivossa, että kasvi heräisi vielä henkiin.

Big Jim näytti elonmerkkejä paljon tuon tapahtuman jälkeen ja kasvatti melko nopeasti muutamia lehtiä. Sen jälkeen kasvu pysähtyi tyystin.

Tänään otin puskan pois kipostaan ja kauhukseni huomasin kasvin olevan käytännössä täysin juureton. Peltomultaa oli vielä erotettavissa purkin keskeltä. Kastematoja oli purkissa myös hyvin paljon ja isojakin sellaisia. Maa-aines oli erittäin tiivistä ja raskasta.

Uudeksi mullaksi laitoin paria sekoitusta. Pohjalle Kekkilän  kasvuturvetta, johon olin sekoittanut kuohkeuttamaan pestyä leca-soraa. Juurien alle ja päälle laitoin Kekkilän Taimiseosta. Loput purkista täytin samalla turve leca-sora sekoituksella kuin olin pohjallekkin laittanut.

Katsotaan miten kasvu lähtee etenemään.

numex_big_jim_190212

Numex Big Jim, juuret kadoksissa 19.2.12

Kekkilä kasvuturve White 420W 320l 19,50€ Tammisillan puutarhasta
Kekkilä Taimiseos+Humistar 50l 7,50€ Tammisillan puutarhasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...