tiistai 14. helmikuuta 2012

Lannoituksesta


Perinteistä Cayanne chiliä on ollut kasvamassa monina edellisinä kesinä. Chilejä ei ole lannoitettu mitenkään erikseen, vaan ne ovat joutuneet pärjäämään kasvihuoneen maaperässä olevilla ravinteilla.
Satoa on kuitenkin oman mittapuun mukaan tullut mukavasti, vaikka näin jälkikäteen ajatellen, melko vähäisesti.

Lannoittamisen puute on peruja 90-luvun loppupuolelta, jolloin chiliä oli ensimmäisiä kertoja kasvamassa. Tuolloin kasvatusvinkkejä tuli kysyttyä paikallisesta ja perinteikkäästä puutarhaliikkeestä, josta vinkkinä oli, ettei chili tarvitse erikseen lannoitusta. Tämä harhaluulo on sitten ollutkin monia vuosia, kunnes aloin perehtymään chileihin paremmin. Nyt tietoa tai ainakin käyttäjäpohjaisia kokemuksia on paljon, joskin harrastajien käyttämät lannoitteet ovat rajoittuneet melko pieneen valikoimaan. Yllättäen kun aloin asiaa tutkimaan paremmin, ei chilien lannoituksesta juuri löytynyt kunnollista faktatietoa.
Kiinnostus kääntyi lähinnä olemassa oleviin lannoitteisiin ja niiden sisältöjen ainesosiin. Todennäköisesti en saavuta numeroiden tuijottamisella mitään, mutta ehkä voin löytää jotain mielenkiintoisia korvikkeita erikoislaitteille. Jos lannoitteiden vertailusta jotain oppii, niin se on vaan hyödyksi.

Oman kokemuksen pohjalta chilit vaativat aktiivista lannoitusta kasvukaudelle startatessa ja kasvukauden aikana. Kasvu syö ravinteita ja silloin myös pitää lannoittaa. Näppärin tapa on lannoittaa kasteluvedellä jossa on sekoitettu lannoitetta joukkoon. On kuitenkin tärkeää, että tiedät mitä ja millä lannoitat. Esim. Nutriforten Tomaatti & Mansikka lannoitteen ohjeen avulla saat hyvän käsityksen typpimääristä. Olenkin pohdiskellut lannoituksesta enemmän ketjussa: http://chilitunari.blogspot.com/2012/03/lannoitteiden-tutkiskelua-osa1.html
Kaikkia lannoitteita ei ole helppo saada joten Puutarhankesä on yksi oiva vaihtoehto. Tärkeintä on kuitenkin antaa ravinteita viikoittain jotta kasvu, kukinta ja hedelmän tuotto pysyy hyvänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...