torstai 15. maaliskuuta 2012

Kasvua, pettymyksiä ja hankintoja

Tässä onkin hieman vierähtänyt aikaa viime päivityksestä. En nyttenkään kertaa koko taimiarsenaalini kehitystä lopussa olevaa yleiskuvaa enempää, joten keskityn chilien osalta vain pariin aikaisemmin käsittelemääni kasviin.
Aloitetaan kuitenkin niillä pettymyksillä ja ikävämmillä asioilla.
Idätyksessä itämään lähteneet Tepinit kuolivat. Vaikka suihkuttelin Provadoa etäältä välttääkseni sprayn muodostaman kylmän suihkeen, oli myrkytyksellä kohtalokkaat seuraukset. Muita itäneitä ei sitten olekaan näkynyt. En tiedä mitä lopuille tekisin, mutta vielä ei olisi myöhäistä siirtää niitä lautalle itämään. Ainakin Provado oli tehokas tappaen myös ne ei halutut toukat.
Toinen ikävä juttu liittyy myös tuholaisiin tai ainakin johonkin ötököihin. Viileästä kellarista lämpimään tuodut hortensiat voivat hienosti, mutta niiden mullassa vilistää jotain valkoisia öttiäisiä. Niitä on kymmenittäin jo yhdessä purkissa, jollei jopa sata määrin. Samoja valkoisia ötököitä havaitsin viime syksynä myös chilien pintamullassa. Tuolloin pääsin niistä eroon nakkaamalla vain ne multa-alueet pihalle joissa kohtia oli ylimääräistä elämää. Hortensioihin pitäisi varmasti laittaa jotain myrkkyä, koska puhdistus vaikuttaa nyt melko mahdottomalta.
hortensian_otokat1_150312 hortensian_otokat2_150312
Hortensian kutsumattomat vieraat. Hyppyhäntäisiä (Collembola)

Päivitys: Googletus sopivilla hakusanoilla toi ötököiden nimeksi hyppyhäntäinen. Tarkempi lajimääritelmä lienee Folsomia candida. Eivät hirveän vaarallisia, mutta merkki liiallisesta kastelusta. Sitä ei tällä kertaa ole, mutta esiintinen ruukussa rajoittuu juuri kasteltuun kohtaan.

Sitten päästään kasvuun. Näin äkkiseltään tuntuu, että kyllä sitä on ollut, mutta aikaisempia kuvia katsellessa vasta huomaa kasvun määrän huomattavaksi. Näin matalalla budjetilla mentäessä, kasvu on ollut ihan hyvää kuluneen kuukauden aikana.
vesiviljely_150312
Vesiviljely 15.3.12
Vesiviljelysysteemi oli aikalailla tiellä veranalla ja se sai väistyä pois sieltä. Samalla se pääsi hieman tasaisempaan lämpöön, joka toivottavasti tekisi jotain tuolle hitaahkolle kasvulle. Systeemi on ollut nyt jotakuinkin viikon verran olohuoneen jatkeessa pienen ikkunan edessä. Vedenvaihdon yhteydessä uuden ravinneliuoksen vahvuudeksi muodostui 1,3.
Vaikka tuossa vesiviljelyssä on selkeästi alkanut tapahtua kasvua, on hyvä muistaa saman setin heikompia taimia. Nekin ovat kasvaneet tällä välin. Itse asiassa aika hienosti. Passiivivesiviljely on ollut aika passiivista ja nyt purkki on päässyt melko kuivaksi. Kasteluvesi on tuohon purkkiin lorahtanut suoraan kastelukannusta, eli NF:n kasvuseoksen EC on ollut melko voimakas 1,7. Se on lähes kaksinkertainen jota olen aikaisemmin tarjoillut ebb & flow:n haboille. habanerot_150312
Ne “heikommat” Habanerot 15.3.12
Kohta on kulunut kuukausi siitä kun päivittelin blogiini villien kuulumisia. Taisi kyseessä olla oikeastaan ensiesiintyminen. Taimet olivat tuolloin heikkoja ja pieniä. Harsosääsket vaivasivat varmasti tuolloin ja kehitys oli heikompien olosuhteiden johdosta kituliasta. Nyt aurinko on paistellut ikkunasta sisään ja lämpöä on riittänyt hieman enemmän. Taimet ovat kyllä kasvaneet kuukaudessa ja joiden oikein aurinkoisten ja lämpimien päivien jälkeen olen huomannut silmiin nähtävästi kasvua. Kaikki muut ovat kasvaneet paitsi Lanceolatum, joka ei kehittynyt mihinkään, vaan kuoli .  Kahden CAP1530 taimen osalta kasvu on ollut melkoista kituuttamista, mutta onneksi ovat sentään hengissä.
duket_150312 parvifoliumit_150312 cap1530_150312
Duke Pequin 15.3.12
“C. Parvifolium” 15.3.12
CAP1530 15.3.12
rhomboideum_150312 tepin_150312
C. Rhomboideum 15.3.12
Tepin 15.3.12
Ja sitten niihin hankintoihin. Olen hiljaa työstänyt blogipäivitystä tässä taustalla, jonka tueksi ostin lähes hetken mielenjohteesta koruvaa’an. Tuolla on tarkoitus saada vähän tarkkuutta lannoitemittauksiin pienen skaalan mittauksissa ja opetteluissa. Tarkkuutta tuolle luvataan 0,01g/100g. Selväähän on, ettei tämän hintaluokan vaaka ole mikään laboratoriovaaka, mutta jos sillä saisi jotain tuntumaa edes 0,1g:n luokkaan, niin olen tyytyväinen. Vaaka maksoi Iso-Britannian eBaylla postikuluineen Iso-Britanniasta toimitettuna 5,98£. Vaakaan palaan myöhemmin. vaaka_150312
Koruvaaka 0,01g/100g
taimet_150312
Minikasvarissa kasvua 15.3.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...