sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

CAP1530, hentoa kasvua

CAP1530 (C. Cardenasii) on villi chililajike ja ehkä siksi hieman vaikea kasvatettava. Itselläni on tämän kanssa ollut paljonkin ongelmia, vaikka itäminen tapahtui nopeasti. Taimia on kaksi ja toinen aloitti heti kituvan kasvun.

Olen kokeillut erilaisia paikkoja ikkunan lähistöllä, jos niillä saisi jotain parannusta ja piristystä aikaiseksi taimien olemukseen. Paikka on vaihdellut hieman varjoisammasta paikasta aivan eteläikkunan auringonpaisteeseen. Ja olihan tässä joku välipaikkakin jossakin välissä kokeilussa.

Suurimmaksi ongelmaksi olen huomannut jälleen kerran juurten puuttumisen. Selkeästi kun kasvi ei kasva, ei myöskään löydy juuria. Olen yrittänyt elvyttää tilannetta jo aikaisemmin ja viimeisin tekohengitys tehtiin perliitin avulla.

Nyt kun perliittikään ei näyttänyt auttavan, vaan sama nuokkuminen jatkui, päätin vilkaista juuristoon. Eipä siellä mitään ollut. Otin esille uudet purkit. 9cm:n pikkupurkki vaihtui nyt 12cm:n hieman syvempään purkkiin. Syvempi purkkimalli mahdollistaa maa-aineksen laitoin paakun alle, mutta samalla mahdollistaa istutuksen syvempään. Syvempään istutuksella saan sitten tuettua kovin heppoista tainta.

CAP1530_220412 Aivan ensimmäiseksi karsin uusimmat perliittiseokset pois paakusta. Juuret eivät olleet levinneet tuohon seokseen. Sitten aloin möyhentämään sisempää taimiseosta pois, johon nuo oli joskus laitettu. Se sisälsi juuria, mutta kovin heikosti.

Kun paakku oli rikottu ja juuret olivat vapaat, aloitin uudelleen istutuksen. Purkin pohjalle 50/50 lecasora-kasvuturveseosta. Juuret sen päälle ja loppupurkki täyteen kasvuturve-perliittiseosta (20%).
CAP1530 22.4.12  

Katsotaan jos tämä yhdistelmä antaisi ilmavuutta ja parantaisi juurien muodostumista. Ainakin jo useasti huonoksi kokemani taimiseos ei tunnu sopivan lainkaan chileille, ei ainakaan kennoston jälkeisiin purkkeihin. Jos tämä järjestely kasvualustan suhteen ei tuo tulosta, on vika lienee jossain muualla.

2 kommenttia:

 1. Tuosta chilistä en mitään tiedä, mutta perehtyminen sen kotioloihin voisi auttaa. Jos se on korkealta vuoristosta tai sademetsästä, maaperän pH voi olla hyvin hapan. Nuo lekasorat ja perliitit ilmeisesti nostavat pH:ta ja voivat siis pahentaa tilannetta. Kuohkeus ei ole kaikkea, vaikka toisaalta se saattaa olla ihan hiekkamaalta kotoisin, eikä ehkä siedä lannoitettua turvetta.

  Perehdy sen kotioloihin.

  VastaaPoista
 2. Pitää yrittää ihmetellä. Näyttää löytyvän vaan kovin vähän mitään tietoa. Kun hakua laajentaa koskemaan C. Cardenasiita, alkaa tulla jo enemmän juttua.

  Alustavasti tutkin nykyisen ph:n.
  Nopea puristustesti antoi seokselle ph tuloksen 6.3.

  Yön yli ollut seokset puhdistetulla vedella antoivat seuraavat tulokset: Kasvuturve +leca +perliitti 6.5
  Kasvuturve 6.6

  Ph:n alentamiseen sopisi todennäköisesti rodomulta tai luonnonturve. Koska käytetty kasteluvesi on ph-arvoltaan korkeampaa, todennäköisesti ph hiipii takaisin ylös, jos kasteluveden ph:ta ei alenna silloin tällöin.
  Summa summarum, pitää yrittää kaivaa tiedonmurusia kasvin kotioloista. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...