keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Kuohkeaa turvetta ja purkinvaihtoa

Katselin lokakuussa itämään laitettujen habanerojen runkoja ja vertasin niitä purkkeihin. Kasvua oli tapahtunut paljon viimeisen kuukauden aikana. Runko oli saanut hieman pituutta lisää ja ennen kaikkea se oli vahvistunut huomattavasti. Koska purkit näyttivät hieman pieniltä, päätin ottaa tehtäväkseni purkkienvaihdon.

IMG_5745 Aikaisemmasta vaihdosta ei ollut aivan hirveästi aikaa, mutta en ole sitä mihinkään merkannut ylös. Olin tuolloin kuitenkin jo kuohkeuttanut turvetta. Kuohkeutukseen olin käyttänyt pestyä lecasoraa. Nyt näytti ensimmäistä kertaa siltä, että turve oli tarpeeksi kuohkeaa ja juuret olivat nousseet melko hyvin ylös.

Aikaisemminhan olen kärsinyt Kekkilän taimiseosta käytettäessä maa-aineksen kaasaanpainumisesta, jolloin pinta tippuu huomattavasti purkin suusta mitattuna ja sekin matala multataso on sisältänyt vain puoleenväliin asti nousevia juuria. Taimiseos on ollut myös huono vettymään.

Juuria ylös saakka

 

Näitä ja ehkä tuleviakin purkinvaihtoja varten tein aivan uuden sekoituksen. Olen jossakin mielessä alkanut vihaamaan taimiseosta sen huonojen ominaisuuksien ja savikokkareiden takia, joten oli helppo valinta ottaa pohjaksi Kekkilän kasvuturvetta.  Tein kaksi omaa seosta.
Kummassakin seoksessa oli siis kasvuturvetta, jonka olen huomannut melko kuohkeaksi, kunhan sen ensin repii paalista irti ja hieman kuohkeuttaa porakoneella ja maalinsekoittimella. Pohjaseokseen laitoin turvetta ja lecasoraa (pestyä)   50/50 suhteella. Sivu- ja pääliseokseen laitoin mukaan perliittiä 20%. Kummankin seoksen sekoittaminen kävi näppärästi pienessä astiassa maalisekoittimella.
IMG_5734

IMG_5747 Ennen uuteen purkkiin laittamista, hajotin hieman juuripaakkua. Poistin siitä pääliturpeen, joka ei sisältänyt juuria. Sitä oli tällä kertaa melko vähän. Sitten varovasti painelin juuripaakkua rikki, mutta paketti oli sen verran tiivis ettei se juuri auennut.Purkin pohjalle laitoin kerroksen sekoittamaani turve-lecasora seosta ja asetin juuripaakun tämän kerroksen päälle.

Paakun ja purkin väliin jääneen raon täytin turve-perlittiseoksella.

IMG_5751

IMG_5760
Ja valmista tuli. Habanerot pääsivät n. kolmen litran purkkeihin, jotka riittävätkin melko pitkälle. Vanhat purkit ovat tuossa uusien edessä. Katsotaan myöhemmin miten uusi kahden seoksen systeemi toimii.

1 kommentti:

  1. Kyllä sitä juurakkoa kannattaa vaikka pienellä väkivallallakin aukaista, että pääsee uudelleen juuret valloittamaan ruukkua. Liian tiukka klöntti, jos jää niin voi vain ihmetellä, kun ei kasvi kasva. Aika kuohkealtahan tuo paukku tosin näytti kuvassa, että ei pitäisi olla sellaista ongelmaa! ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...