Tutkin kontrollilehteäni 29.3 ja siinä olleet punkit olivat kaikki kuolleet. Syyksi lähinnä epäilen lehtien kuivumista joka ehkä on heikentänyt eloonjääneiden tilaa. Puskasta otetut kaksi lisäkontrollilehteä osoittivat tilanteen olevan ennallaan, eli muutamia eloonjääneitä oli hyvässä kunnossa. Jätin chilin rauhaan viikonlopuksi.
1.4 palattuani taas kotiin oli tarkastelun vuoro. Punkkeja, punkkeja, punkkeja… onko täällä edes terveitä kasveja?!! Jos jotain lohtua tuo, olivat nuo uusia puskia joissa punkit elelivät. Lohtua tai ei, mutta veranalla jylläsi hyvä punkkikanta. Erikoistahan tuossa on se, että ensimmäiseksi punkit riesakseen saanut kasvi ei ollut veranalla, mutta majaili siellä kyllä jossakin vaiheessa aikaisemmin.
Tätä kirjoittaessa alkaa teoria vahvistua. Epäilykset saastuttajasta kääntyvät joulukukkasiin, joista epäilen punkkien olleen lähtöisin. Tosin, tuolloin ne toivat mukanaan kirvoja. Mutta enpä pitäisi mahdottomana vaikka olisi samalla tullut punkkejakin. Näin ollen punkit ovat voineet viettää hiljaiseloa viileällä veranalla juurikaan tekemättä itseään näkyväksi. Esiinmarssi on tapahtunut vasta ilmojen lämmettyä. Ensimmäisen tartunnan saanut chili pääsi aikaisemmin pois veranalta huomattavasti lämpimämpään ja se ehkä laukaisi punkit lisääntymään. Ehkä.
Sitten asiaan.
Viikonlopun jäljiltä oli näkyvissä seittejä. Se antoi syytä lisätutkintaan ja kyllä, siellä oli myös punkkeja. Huonovointiset lehdet olen kyllä havainnut aikaisemminkin, mutta en ole kiinnittänyt niihin huomiota juurikaan. Osa syynsä tähän on veranan viileys ja pimeys. Kun otollisia kasvuolosuhteita ei ole, en ole odottanut rehevää vihreyttäkään. Nyt tilanne tosin oli mennyt paljon heikompaan suuntaan. Mikroskoopilla lehtiä oli hyvä tutkia ja varmuus punkeista oli nopsaan selvillä. Lehdissä oli raakaa saastumista, vaikka seittejä ei pahemmin ollutkaan.
Uudet tapaukset joutuivat sitten myös myrkytykseen. Osittain punkkien muhinta ei voi olla pitkään jatkunutta kaikissa puskissa, koska veranalle on juuri pari viikkoa sitten siirretty uusia taimia. Talvehtivista taimista en ole niin hirveän huolissani, mutta loppu- ja alkuvuodesta itämään laitetuista uuden kauden taimista olen huolissani. Onneksi veranalla ei kuitenkaan ole tärkeimmiksi kokemiani taimia. Onhan se toki ikävää, kun talvettaminen on ollut pelkkiä vastoinkäymisiä täynnä.
Vinkkejä torjuntaan:
- Tiedosta yleisimmät tuholaiset ja hanki myrkkyä. Kaupat ovat silloin kiinni kun tarvitset myrkkyä kipeästi.
-Tarkkaile kasveja. Hae poikkeamia. Reagoi läiskiin ja viimeistään seittiin.
- Hanki luuppi, suurennuslasi, mikroskooppi. Tutki poikkeamia ja tee tunnistus.
- Eristä saastunut yksilö muista.
- Toimi tarvittaessa myrkyttämällä.
- Lue tuoteseloste
- Käytä suojavarusteita
- Tee myrkytys illalla ja jätä kasvit pimeään sekä viileään. (Esim. pyretriini on valoherkkää. Vuorokausirytmin sekoittaminen rassaa kasveja lisää. )
- Älä altista muita kasveja myrkylle tai jos se on mahdotonta ota varoajat huomioon myös niillä
- Käytä myrkytintä jolla pääset erityisesti myös lehtien alapinnoille
- Jos käytät suihkepulloa, nosta kasvi hieman korkeammalle, jotta myrkytys helpottuu
- Merkitse myrkytetyt selkeästi, jotta muutkin perheenjäsenet huomaavat ne
- Merkitse myrkytyspäivä ja suunnittele seuraavat myrkytykset
- Tutki myrkytyksen onnistuminen ja seuraa tuholaisten kantaa
- Tutki myös puhtaana pitämiäsi kasveja
Punkkeja! osa 3
Punkkeja! osa 1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti