sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Punkkeja! (osa3)

Voitto vai häviö?
6.4.2012
Jälleen yksi myrkytys. Ennen myrkytystä otin jokaisesta punkkien valtaamasta chilistä lehden tutkittavaksi mikroskoopilla. Tarkassa tutkinnassa näytti hyvältä. En löytänyt yhtään punkkia, enkä mielestäni nähnyt yhtään ehjää valkoisen läpikuultavaa munaakaan.  Näytti siis siltä, että pääsin voitolle punkeista.
Ennen myrkytystä huuhtelin kasveja lämpimällä vesisuihkulla. Tällä oli tarkoitus saada liikoja öljyjä pois lehdiltä ja samalla huuhtaista mahdollisesti raatoja pois. Annoin puskien tämän jälkeen kuivahtaa. Kun lehdet olivat kuivahtaneet, suoritin myrkytyksen entiseen tapaan. Large red cherrylle tämä oli kolmas ja muille toinen myrkytys.
8.4.2012
Pari päivää myrkytyksen jälkeen päätin ottaa jälleen muutaman lehden tarkasteluun. Lehdet olivat siistit, ja ilmeisesti aikaisempi vesiruiskuttelu oli puhdistanut lehtiä. Punkkeja en taaskaan nähnyt. Hyvä niin.
Lehdet ovat valtavan öljyiset ja ne pitäisi varmasti pestä parin päivän päästä. Oma epäilys on, että lehdet tukehtuvat tuon öljykerroksen alla. Pitää varmasti laittaa kelmua mullan päälle ja suihkuttaa lehdille ensin jotain mäntysuopaliuosta ja siten huuhdella lehdet puhtaammiksi.
Hyvältä näyttää. Taisi siis tulla voitto. Vai tuliko sittenkään? Kun katsoo muutamaa puskaa, niin huonolta näyttää. Lehtiä tippuu tämän tästä, koskipa niihin tai ei. Aika näyttää miten nuo toipuu. Punkit pitäisi olla nyt poissa, mutta en silti uskalla vielä laittaa noita muiden joukkoon. Matka jatkuu jälleen eristykseen, mutta toivottavasti ei kompostiin.
Musertava näky. Kun vertaa viisi päivää aikasemmin ottamaani kuviin nykyistä tilannetta. Lehdet ovat kolmesta puskasta tippuneet lähes kokonaan.
hyw_06042012 large_red_cherry_06042012 santa_fe_grande_06042012
Hungarian yellow wax Large red cherry Santa fe grande

Punkkeja! osa 2
Punkkeja! osa 1

8 kommenttia:

 1. Minulla esiintyi ripsiäisiä chileissäni ja lopulta levisi muuallekin, löysin myös luultavasti villakilpikirvan alkavaa invaasiota joten iskin provadot multiin kun pyretriini ei tehonnut. Bongasin kuitenkin tänään ilmeisesti harsosääskiä, vai olivatkohan ripsiäisiä. Yksi oli kuollut ikkunan väliin, yksi fairy ansaan ja yksi lenteli vauhdikkaasti. Jos nämä ovat samasta lähteestä, lisääntyvätkö ne enää, mitä luulet? Taimia on tulossa eri huoneessa ja niihin en provadoa uskalla laittaa. Seittiä en ole huomannut mutta ehkä seitin alkua, jos sumutan pyretriiniä estäisikö se punkki invaasion. Kyseiset kasvit ovat jo yli 5 vuotiaita joten en tahtoisi niitä tappaa/hävittää.. provado tikut laitoin reilu viikko sitten.

  VastaaPoista
 2. Aiempaan vielä lisäisin että nypin käytännössä kaikki lehdet chileistä ja jätin tapeiksi, saman tein kiinanruusulle ja sitä mukaa jos on tuhoja näkynyt lehdissä.

  VastaaPoista
 3. Lähtökohtaisesti tuholaisista on vaikea päästä eroon. Nykyisin kun on siirrytty biologiseen torjuntaan, niin mikä tahansa kotiin tuotu kasvi tai tuorevihannes voi kantaa mukanaan jotain harmillista. Samalla myrkyt ovat hävinneet tyystin markkinoilta ja tarjolla on vain rajallinen määrä suhteellisen heikkoja aineita. Provado on enää yksiä "voimakkaampia" aineita joita on saatavilla ilman asianmukaisia lupia. Se auttanee tässä kohtaa ehkä parhaiten, koska sillä on pitkä ja hidas vaikutusaika.

  Pelkkä pyretriini ei tehoa punkki-invaasioon koska se ei vaikuta punkin muniin. Jos pyretriini taas sisältää myös öljyä, niin se tepsii myös muniin. Ruiskutus pitää olla vain täysin kattava ja kannattaa uusia vielä pari kertaa 2-3 viikon välein. Pyretriini tepsii myös harsosääskiin ja mahdollisiin ripsiäisiin. Provado toimii harsosääskien toukkiin, mutta altistuvatko ne provadolle, on eri asia. Provado ei ole tarkoitettu syötäville kasveille, joten se kuluu maasta ainoastaan kasteluiden mukana. Tosin tappichilistä on pitkä aika satoon.

  VastaaPoista
 4. Okei.. katoin kaikki mahd saastuneet soralla, joka ainakin ehkä hillitsee harsosääskiä ja multa pysyy kuivempana. Ehkä se auttaa? Ehkä joku mäntysuopa-ruokaöljy seos voisi olla jos näkee punkkeja. Huomasin että provado on muuttanut vaikuttavan aineen Asetamipridiksi kun aiemmin oli imidaklopridi. Tiedä sitten onko samaa ainetta eri kemiallisella kaavalla käytännössä. Ensimmäinen ötökkäinvaasio taitaa olla totaalinen, kauan siinä menikin :D kyllä tässä taitaa satoon mennä pitkälle syksyyn, nämä chilit on jotain omaa mutaatio lajiketta, eikä montaakaan chiliä tule. Kaipa aloitellessa ristipölytin mutaation koko kasviin. Chilit ovat noin 25cm pituisia ja muutenkin järkäleitä, tulisuutta hieman ja siemenet itää myös hyvin. Onneksi niitä on tallessa niin ei koko kanta häviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaöljyllä saa melko helposti aikaiseksi vain pelkkää vahinkoa. Tätä on tullut testattua useamman kerrankin. Öljyn osuus pitäisi olla alle 0,5% ja siltikin voi tulla vioituksia. Mäntysuovasta en osaa sanoa, kun se ei enää sisällä suopaa, jota siinä joskus aikoinaan oli ja suopa oli juuri se vaikuttava aine. Fairy tipat vedessä voisi ajaa asian paremmin, koska sen pintajännityksen poistokyky on parempi eri tensidien johdosta. Ja näin seos levittyy paremmin.

   Provadon ja Calypson tehoaineet muuttuivat muutama vuosi sitten. Ne kuuluvat pahamaineisiin neonikotinoideihin.

   Poista
 5. Okei! Hyvä tietää tämä ruokaöljystä! Tolua laitoin veteen missä oli mäntysuopaa pakkausselosteen mukaan, jospa se ajaa asian. Kyllä ennen oli asiat hyvin ku mäntysuopa oli sitä itseään :D juu, nämä kyseiset chilit ei ulos pääse niin josko ei luontoon päädy mitään myrkkyjä. Pyretriini hoidon ja vesisuihkutuksen jälkeen päädyin provadoon. Kiitos paljon vastauksista! Sulla on tosi mielenkiintoinen blogi! Onko kokemusta muuten karkotekasveista, ajattelin tänä vuonna kokeilla samettikukkaa, koristekrassia ja valkosipulia tähän hommaan hiekkapuutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tolulle löytyy muuten myös ohjeet Henkelin sivuilta. Siellä myös vinkki mäntysuovan käyttöön. Suomen loistavan lainsäädännön mukaan mäntysuopaahan ei saisi käyttää torjuntaan, koska sitä ei ole erikseen hyväksytty torjunta-aineeksi. Eli tässä kohdassa se mitä ei ole erikseen sallittu, on kielletty. Tosin taisi jopa Tukesin viranomainen myöntää tässä kohtaa, että maalaisjärjenkäyttö on sallittu. :D http://tolu.fi/vinkki/miten-voin-torjua-kasvien-tuholaisia/

   Samettikukkaa on ollut kasvihuoneessa, jossa ovet ovat olleet levällään. Samettikukkaa ja kehäkukkaa on ollut taas puutarhanpuolella, mutta mielestäni niistä ei ollut apua. Jollakin taisi tulla samettikukkien johdosta jopa enemmän tuholaisia. Mitään suurempaa kokemusta tai ainakaan varmoja havaintoja ei ole. Vaikkei kukkista ole mitään varmaa hyötyvaikutusta, niin niitä kannattaa silti laittaa, koska ne tuovat ainakin pölyttäjiä puutarhaan. Jos meinaa kylvää samettikukkia, niin nyt alkaa olla viimeiset hetket käsillä. :)

   Kiitokset palautteesta!

   Poista
 6. Haha ei tietenkään kun ei saa kynittyä mäntysuovasta 10e puteli. Provadokaan ei toimi punkkeihin ilmeisesti niin siitä saakin lisää tuholaisia ja pääsee taas ostoksille. Joo,taimet on itänyt, odottelua kelien puolesta vielä. Ehkä laitan samettikukan vähän sivummalle niin ei tihulaiset heti iske. Tomaatin ja basilikam taimet sai taimipoltteen, uudet on jo itänyt. Ei ollut sellasta ongelmaa ennenkuin nyt kokeilin taimibokseja, aiemmin ollut maitopurkki/ruukku kylvö suoraan. Tuntui myös palavan herkästi ikkunalaudalla. Kylläpä taisi ripsiäinen/sääski lennähtää kun tolulla suihkuttelin, joku täällä kuolee, mutta se ei ole minä! :D itselläni löytyy muuten 50-luvun 'emännän tietokirjat' ja lukuunottamatta DDT suositusta, aivan päteviä ja maalaisjärjellä toimivia kasvinhuolto ohjeita myös.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...