torstai 26. huhtikuuta 2012

Ryhtiä pistokkaiden juurutukseenjuurtuneet_110412
Aikaisemmin kirjoittelin juurutuskokeesta, jossa oli tarkoitus testata juurutushormonin tehoa juurutushormonittomaan juurutukseen. Niinhän siinä kävi, että ei siittä kokeesta oikeen tullut mitään. Tai juurtuneiden määrä oli kovin pieni. Clonex vei kyllä voiton 3-1. Osaltaan huonon kokonaistuloksen selittää se, että pistokkailla oli melko huonot oltavat. Varret kaatuilivat isossa purkissa tämän tästä ja välillä niitä kellui purkissa lähes ylösalaisinkin.
Siberia house chili pukkaa podiakin  

Jäin miettimään miten saisin parannettua pistokkaiden juurtumista. Sitten hoksasin leikkokukkien vesiputkilon. Ehtisin kehitellä ideaa tuollaisesta pienestä vesiputkesta, kunnes sitten eräänä päivänä hoksasin ongelman. Muovikannen läpi on ihan kiva tökätä pistokkaan varsi läpi, mutta mitä sitten kun se kasvattaa ne juuret. Juuret eivät kyllä enää mahdu läpi reiästä, varsikaan jos kantta ei halua rikkoa.

Myöhemmin tuossa päämäärättömästi selaillessani Youtubea, törmäsin kloonauskoneiden testiin. Se antoi aivan eri suunnan suunnitelmilleni. Hieman hakua käyttämällä oikeilla sanoilla löysin läjäpäin eri virityksiä. Pian oma suunnitelmani olikin toteuttamista vaille valmis.

Idean pohjana toimi tuossa videossakin nähdyt kloonauslaatikot, joka johdatti ostoksille Ikeaan. Siellä oli valinnan varaa, mutta kokeilumielessä ostin hieman pienemmän laatikon ja siihen kannen.
IMG_5376 IMG_5384
Ikea 401.029.78 2,95€ & 501.102.99 1€ Kanteen reikiä käpyporalla
IMG_5589 IMG_5657
Solumuovista pidikkeet pistokkaille Ph ja EC mittausta

Kun reiät oli porattu tarpeeksi suuriksi (käpyterä ei välttämättä oikea työkalu) leikkasin solumuovista tulpat reikiin. Pelkkä reikä solumuovin keskellä olisi varmasti riittänyt, mutta jotta juuret kasvattaneen pistokkaan saa pois vaurioittamatta juuria, pitää keskireikään asti leikata halkio. Halkion avulla pistokkaan saa näppärästi ja helposti pois solumuovisesta tulpasta. IMG_5668
Pistokas 14.4.12

Kun astia sisälsi sopivan määrän vettä, lisäsin siihen lannoitetta ja alensin ph:ta. Lannoitteena käytin Nutriforten “1+2” lannoitetta kasvu annostuksella. Lisäsin erillisestä kannusta puoleen litraan vettä sekoitetun 10litran annosmäärästä pikku hiljaa juurutuskipon veteen mitaten samalla johtolukua. Toisen asian yhteydessä GHE:ltä Frédéric D. kertoi chilin pistokkaille sopivaksi EC arvoksi 0,85. Tuo poikkeaa hieman GHE:n oppaassa neuvotusta EC vahvuudesta 0,4-0,6.

IMG_5680 Ph:ta päätin kokeellisesti tiputtaa lähes 8:n kraanaveden lukemista alemmas. Ph:n tiputukseen käytin kahvia, joita kertaalleen käytetyistä poroista uuttelin. Pistokkaiden ensimmäisen viikon aikana huomasin tämän virheeksi. Pistokkaat nuukahtelivat jatkuvasti ja niitä sai jatkuvasti olla sumutinpullon kanssa sumuttelemassa. Viikon jälkeen mittasin ph:n ja se oli kivunnut lähes alkulukemiin. Totesin melko nopeasti, että ph:n tiputuksesta ei ole kuin haittaa, ainakin tätä menetelmää käytettäessä.

Viikon käytön jälkeen vaihdoin veden puhtaaseen, johon lisäsin taas lannoitteen. Sinällään melko sattumaa, että lähellä oli taas putkikorjauksen takia vesi ollut poikki ja kraanasta tullut vesi oli jälleen normaalia ph:ta matalampi arvoista. IMG_5799
IMG_5781 IMG_5830
Pumppu hapettamassa vettä Pistokkaat 26.4.2012

Vettä on hapettamassa pieni suihkulähdepumppu. Pumppu on ollut käsikäytöllä ja se on käynyt vaihtelevasti päivittäin tunnista viiteen. Veden hapettamisella pitäisi olla merkittävä vaikutus ja selvää onkin, että seisova hapeton vesi ei ole hyväksi pistokkaille. Veden vaihdon jälkeen pistokkaat eivät ole enää nuukahtaneet, mutta olen niitä kuitenkin sattumanvaraisesti silti sumutellut. Paremmat olosuhteet pystyisi varmasti tarjoamaan jos tämä astia laitettaisiin vielä yhteen isompaan astiaan, jossa kosteus pysyisi myös lehdille korkeampana.

IMG_5368

Testasin videolla nähdyn suihkutussysteemin kaltaista viritystä, mutta käyttämäni astia oli liian matala tasaiseen suihkun saamiseksi kanteen.

IMG_5829
Ensimmäiset juurtumisen merkit 26.4.12
Olipa Clonexista apua tai ei, mutta paria päivää ennen kahden viikon umpeutumista, on ensimmäiset juurtumisen merkit havaittavissa.

Tällä hetkellä kippo on täyttänyt tehtävänsä ja näyttäisi toimivan halutulla tavalla.

1 kommentti:

  1. Rakettitiedettä saa näköjään tuostakin ja vaikeissa tapauksissa se varmaan auttaakin.
    Minusta suurin tekijä juurtumisessa on lajike. Toiset juurtuvat melkein heti, toiset eivät koskaan. Lisäksi on eduksi, jos pistokas on kasvuvaiheessa valmiiksi. Talviset kuivat oksat heräävät hitaasti.

    Minä pätkin oksia lasipulloon ikkunan pielessä; ei mitään kemikaaleja, lantaa, pH:n säätöä tai hapetuspumppuja ja useimmat juurtuvat. Kirkkaassa pullossa vesi limoittuu nopeammin kuin tummassa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...