maanantai 28. toukokuuta 2012

Isompaa vesiviljelyä – ebb & flow

Ensin vesiviljely kuullosti humpuukilta. Sitten se alko kiinnostaa. Ja nyt pitää saada jo isompi.

Koska vesiviljelytekniikoita on muutamia erilaisia valitsin sellaisen jonka valmistus olisi helppoa ja se kuluttaisi mahdollisimman vähän energiaa. Ebb & flow jossa ovat vuorovesi-ilmiöstä tutut vaihtelut kuluttavat vähän energiaa, koska pumppua pitää pyöräyttää vain muutama minuutti muutaman kerran vuorokaudessa. Rakenne systeemissä oli myös melko yksinkertainen ja systeemistä oli jo omakohtaisia kokemuksia pienemmästä mittakaavasta.

Projekti lähti liikkeelle suunnitelmasta. Allas ja säiliö. Säiliö olkoon tynnyri, mutta altaan rakenne jäi askarruttamaan pitemmäksi aikaa. Miettisin vanerirakenteita, jotka päällystäisin lasikuidulla vedenkestäviksi. Koska rahan käyttö haluttiin pitää minimissään, aloin karsastamaan ajatusta vaneri-lasikuitualtaasta. Oli keksittävä halvempaa.
Lopulta päätin halkaista muovisen ojarumpuputken ja rakentaa siitä tarvitsemani altaan.

Ja tästä se projekti lähti sitten liikkeelle.

IMG_6342
Tynnyri ja putki. Kaiken alku.
IMG_6343
Putki halki. Saumaa pitkin näki hyvät linjat sahaukseen.

  

IMG_6345 IMG_6352 IMG_6355
Päädyt sahasin vesivanerista. Päädyt on ruuvattu muoviputkeen kiinni. Putken ja vanerin välistä pursunneet tiivistysmassat tasoitettiin.

IMG_6408 IMG_6410 IMG_6420
Rungoksi olisi käynyt joku kevyempikin, mutta tälläinen oli kätevästi saatavilla. Rungon muokkausta ja sovitusta. Maalausta vaille valmis runko.

IMG_6423 IMG_6421 IMG_6428 IMG_6429 IMG_6430
Pohjan pumppausliitynnän ja ylimenoputken rakentelua. Materiaalina on käytetty 75mm:n pvc putkea, jota liimailtiin ja kiinniteltiin Bilteman lasikuitutäytteellä. Muutaman millin liian pienellä reikäporalla porattaessa kourun reikiä piti laajentaa hiomalla.
IMG_6417
Ennen putkien asennusta kouruun tehtiin laskua keskelle. Kourua käyristettiin lämmittämällä sitä keskeltä puhalluslampulla ja sitten painamalla sitä käyräksi. 

IMG_6432
Runko kaivettiin hieman maahan, jotta sitä saatiin alaspäin. Näin se saatiin myös tukevammalle pohjalle ja tilaakin järjestyi hiukan enemmän kourun ja katon välille.
IMG_6436
Vesipumppuna toimii vanha suihkulähteen pumppu, joka on ollut pari kesää toimettomana. Reserviä on myös vesiviljelyn laajennustakin silmällä pitäen.

IMG_6505 IMG_6484 IMG_6498
Pumppu päälle. Ylimenosta vedet alas ja pumppu pois.
Kourun 75litraa täyttyy melko nopeasti, joten vettä saadaan melko nopeasti ajettua ylimenoputken kautta takaisin säiliöön ja sitä kautta myös hapetettua sitä. Kaadot ovat riittävät ja vesi poistuu rännistä todella hyvin pumpun liityntäputkeen. Ylimenoputkeen tein jälkeen vielä pystysuorat urat suulle, jolloin vesi pääsee poistoputkeen hieman aikaisemmin ja helpommin.

IMG_6486 Lecasoraa ja kasveja vailla oleva valmis vesiviljelysysteemi. Ebb & flow.

IMG_6569

Siinä se sitten on. Sen verran hommaa vielä on, että ravinnesäiliö pitää saada pimentoon valolta. Lannoitteeksi käytin Nutriforten 1+2 lannoitetta ja sitä kului kukka&raakile annostuksella 1,5dl+1,5dl. Pumppu käy neljä kertaa vuorokaudessa. Tällä hetkellä käynnit ovat seuraavasti: 1:00 2min, 7:00 4min, 13:00 10min ja 18:30 5min. Käyntijaksoja pitää muuttaa tarpeen tullen sitten eripituisiksi tai eri aikoihin, jos nuutumista tai muuta ilmenee.

Niin ja sitten niihin chileihin. Valitsin yllättäen tulleeseen projektiin mielenkiintoisilta vaikuttaneita lajikkeita. Koska en ollut valmistautunut tai varautunut mitenkään tälläiseen projektiin, kolme chiliä pääsivät juuripesun jälkeen turpeesta veteen. Chilit vasemmalta oikealle. Fatalii (C. Chinense), Turbo Pube (C. Pubescens), Habanero Red (C. Chinense) ja Rain Forest (C. Baccatum).

Nyt sitten vaan ihmetellään ja jännätään. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...