lauantai 30. kesäkuuta 2012

Bhut Jolokiani ovat sekundaa

Alku viikosta kerroin talvehtineesta Bhut Jolokiastani, jota epäilin epäpuhtaaksi. Nyt epäpuhtaus alkaa varmistua, kun puska puskee melko lilan värisiä podeja. Lilan lähellä tämä puska ei ole ollutkaan, koska puska nököttää pihalla kaukana muista chileistäni. Erikoista tässä on se, että ensin tuli podeja jotka värittyivät punaiseksi ja nyt podeja jotka värjääntyvät liloiksi.
IMG_7422 IMG_7427

Mutta mutta… eipä hyvin mene kasvihuoneen puolellakaan. Taannoin tumman liloina olleet “BJDL” –chilit tekevät nyt melko vaalean lilan värisiä podeja ja lehdetkin ovat tummasta väristään vaaleentuneet. Nyt BJDL1 tempaisi ja alkoi tehdä punertavaa podia. Ristipölytys on periaatteessa mahdollista, mutta kuitenkin melko epätodennäköistä. Harmittavaista, mutta en omista sitten yhtään kunnollista Bhut Jolokiaa. Ehkäpä sitten ensikaudella. Eniten tässä harmittaa puskien epästabiilisuus.

IMG_7428

“BJDL1” ja uusien podien väri vaihtuu vääräksi.

5 kommenttia:

 1. Älä ole liikaa harmissasi noista risteytyneistä chileistä. Itse ainakin meinaan tehdä ihan tarkoituksella risteytyksiä ja kasvaa niitä nytkin muutama. Oli suhtaudu risteytyksiin tutkijan asenteella. Ties vaikka olisi hyväkin risteytys kyseessä ;). Purppurainen Bhut Jolokia ainakin minusta kuulostaa varsin mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 2. Aivan. Kannattaa jemmata siemeniä tuosta violetista Bhutista. Kieltämättä mielenkiintoisen oloinen se on.

  VastaaPoista
 3. Riippuu hieman mitä odottaa. :D Kertaanpa hieman taustaa...
  Juttuhan lähti liikkeelle, kun tilasin jonkun setin eBaylta 2010/2011 vaihteessa. Se sisälsi mm. siemenet "Bhut Jolokia Lila" ja Bhut Jolokia Rot". En mielestäni laittanut punaista, koska väkevin ei tuossa kohtaa hirveästi herättänyt kiinnostusta. Mielestäni laitoin vain lilan siemeniä itämään.

  Kesällä -11 nimilaput menivät sekaisin ja osa hukkuikin. Syksyllä minulla oli kaksi bhut jolokiaa, joissa molemissa oli nimilaput "BJ lila". Toinen oli pieni rääpäle ja toinen iso puska. Iso puska teki sisälle päästyään 3-4 pientä punaista podia. Pieni puska taasen 2-3 lilaa. Koska iso puska teki punaisia, totesin sen peruteella nimilappuni vääräksi ja puskan punaiseksi. Kääpiöpuska lila taasen teki liloja podeja, joista yksi sitten kypsyi lilan jälkeen punaiseksi. Tuosta lilasta punaiseksi kypsyneestä otin siemenet talteen ja kaikki kauden -12 Bhut jolokiani ovat yhtä lukuunottamatta (1 org. "ROT") tuon podin siemenistä lähtöisin.

  Nyt kaudella -12 tuo iso punainen puska teki ensin muutamia punaisia podeja ja nyt juuri alkoi sitten pukkaamaan lilaa. Lilat tekivät liloja ja toinen teki vielä tummemman violetteja. Nyt tuo "BJDL1" alkoi vääntämään punaista podia. "BJDL2" on toistaiseksi tehnyt vain liiloja ja olen niitä kerännytkin pois. Ikävä kyllä niissä ei ollut siemeniä. Itselläni olikin tarkoitus ottaa varsinkin tuosta tummempilehtisestä "BJDL2":sta siemeniä ja idättää kaikki tummalehtisten seulontaan sarjasta ja näin yrittää jalostaa sitä tummemmaksi.

  Tilanne on kieltämättä erikoinen, kun ensiksi tulee yhden väristä ja sitten alkaa tulla toisenväristä podia. :D Voisinkin jossakin välissä yrittää vääntää tästä kommentista jonkun kuvitetun jutun. :)

  VastaaPoista
 4. Joku olosuhde juttu siinä varmaankin on oltava. Tuskin ne ihan sattumanvaraisesti vaihtavat hedelmiensä väritystä. Antosyaniini ainakin vaikuttaa lehtien ja kukkasten väriin ja lämpö sekä valo tummuuteen. PH taasen vaikuttaa sävyyn.

  VastaaPoista
 5. Itse olen ajatellut vian olevan ph:ssa. Matala ph kun lähtee tuolta purkin pohjalta harkkoturpeesta, jota olen käytellyt. Tässä on ollut vaan niin törkeä kiire ettei ole mitään ehtinyt oikeen tekemään asian eteen. :P

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...