perjantai 1. kesäkuuta 2012

Edullisesti lähemmäksi

Kukkasia ja muita pieniä kohteita kuvattaessa pitää päästä kohdetta lähelle. Macroilun aloituksen esteenä on usein hintavat linssit. Onneksi edullisiakin ratkaisuita löytyy, jotka sopivat hieman vähempään tyytyvälle. Loittorenkaiden lisäksi yksi edullisin tapa on Close Up filtterit, jotka ruuvataan järjestelmäkameran linssin eteen. Kyseessä on eräänlainen suurennuslasi. Suurennuslasi lyhentää tarkennusetäisyyttä, jolloin saadaan kuvattua lähempää kohdetta ja kiinnostuksen kohde suurenee.

IMG_6686 Linssin eteen ruuvattava suodatinsarja maksoi 14€ + 4€ postit Iso-Britannian eBaylta. Toimittaja oli kiinalainen, mutta tavara lähti matkaan kuitenkin Britannian varastosta. Tilauksesta tavaran saapumiseen meni 4 arkipäivää. 

Lähtötilanne. Tämän lähempää ei kuvaa saanut Canonin EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS kittilinssillä. Lähikuvauksen avuksi on hyvä ottaa jalusta ja kaukolaukaisin. Kameran Live View-ominaisuudella suurennus ja käsitarkennus helpottavat oikean tarkennuksen löytymistä. IMG_6663

Close Up +1 IMG_6672 IMG_1687
Close Up +2 IMG_6671 IMG_1686
Close Up +4 IMG_6670 IMG_1685
Close Up +10 IMG_6669 IMG_1684
Ja seuraavaksi joku kysyy: “Mitäs jos ne kaikki laittaa päällekkäin?” :D

Close Up +1, +2, +4, +10
IMG_6673 IMG_1688

3 kommenttia:

 1. Muutama huomio lähikuvauksesta.
  - Pienimmät suurennukset eivät näköjään tuo juuri mitään lisää. Kameran perusputken kuvaa kun vähän rajaa, saat saman.
  - Suurimmissa suurennuksissa, varsinkin kaikki linssit lisäämällä saat runsaasti värivirhettä, siniset (joskus punaiset) reunat vaaleisiin kohteisiin.
  - Kokemuksesta ja eräiden testisivujen mittauksista tiedän, että kyseinen "kittilinssi" on huonoimmillaan juuri käyttämälläsi 55 mm polttovälillä ja aukoilla yli 11. Nykäise zoomia vähän takaisin ääripäästä ja laatu paranee.

  VastaaPoista
 2. Olipa vaikeaa kommentointi.
  Safari ei kelvannut lainkaan, Firefoxilla pääsin vasta kolmannella yrittämällä.

  VastaaPoista
 3. Nuohan kuvat on raajaamattomia, joten niistä pystyy vielä rajaamaan. 500D tuottaa kohinaa tavattomasti jo tavallisilla herkkyyksillä, joten kuvia ei voi hirveästi rajata, jotta ne ovat edes jonkin näköisiä. Blogiin liitetyt kuvat ovat pienennettyjä ja pakattuja, joten niissä ei välttämättä laadulla ole niinkään väliä. Itse olen huomannut kuitenkin tuon +4:n lisälinssin käyttökelpoisimmaksi ja tarpeelliseksikin.

  +10 lisää huomattavasti vääristymiä kuviin, tämä totta. Sen käytettävyys on tapauskohtaista, mutta uskon sen jäävän pölyttymään. Paras ratkaisu olisikin kävellä kauppaan ja ostaa ihan oikea makrolinssi, mutta sellainen maksaa useita satasia käytettynäkin.

  Pitää testata ja tehdä vertailut tuolla linssillä pienemmällä zoomilla.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...