keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Huono purkki ei kuivuta

Takana on taas liuta purkinvaihtoja. Tein siinä samalla myös mielenkiintoisia huomioita purkkien pohjarakenteista vs. juurikasvusta.

Joidenkin purkkien pohjarakenne on litteä ja vähäreikäinen. Jossakin vaiheessa huomasin litteäpohjaisissa purkeissa olevien chilien juuriston olemattomaksi. Harmi etten huomannut tuota ajoissa ja otellut enempää kuvia. Juurten vähyys toistui aivan säännöllisesti litteäpohjaisten purkkien kohdalla. Purkeilla kun on taipumus pitää sisällä oleva maa-aines melko märkänä ja se heikentää juurten kasvua merkittävästi. Omalla kohdalla nuo purkit lentävät nyt roskikseen ja niitä en tule enää käyttämään.

IMG_6881 IMG_6887 IMG_6884
Kuvissa samanikäiset Aji cristallin juuret. Vasemmanpuoleinen savipurkin värisestä ja oikeanpuoleinen oikean puoleisesta mustasta purkista. Ero on huomattava.

Pitää kuitenkin huomioida, että moni kasvattaja kasvattelee chilin taimet jogurttipurkeissa, eikä niissä ole lattapohjassa edes reikiä. Juuristo alueen märkyys on paljon kiinni siis myös kastelijasta. Tasaisempi kastelu pienillä vesimäärillä pienessä ilmankosteudessa auttaa turvetta ja muita multia hengittämään ja kuivahtamaan. Omassa käytössä olen huomannut vain tuollaiset purkit sopimattomaksi osana omaa elämänrytmiä ja kastelua. Maa-ainestahan ei pidä saadakkaan täysin kuivaksi, koska siitä on taas omat haittansa. Ero on kuitenkin suuri märän ja kostean välillä.

IMG_7302 IMG_7305
Vasemmassa kuvassa heikommin kuivahtavia tasapohjaisia purkkeja. Oikeanpuoleisessa kuvassa helpommin kuivahtavia ja hengittäviä purkkeja. Kuvan valkoinen purkki ei hengitä litteäpohjaista yhtään paremmin, jos purkki on suoraan kiinni aluslautasen pinnassa. Useammat reiät ja ilmakanavat auttavat turvetta kuivahtamaan ja hengittämään. Purkkien anatomiasta voi lukea lisää valmistajien sivuilta.

IMG_7299 Taas yksi juureton tapaus. Turve märkää, eikä juuria. Purkki on ollut tiiviisti liian pienessä aluslautasessakin. Vaikka purkki on sijainnut kasvihuoneessa melko kuumassakin paikassa, ei turve ole ilmeisesti missään vaiheessa kuivahtanut tarpeeksi ja sisältö on ollut liian märkä.

Jälleen yksi hullu kokeilu. Idea sai alkunsa Air-Pot astiasta, jonka idea on hieman toinen. Kevään ajan metsästin sopivaa palaa patolevyä, mutta sellaista ei tullut vastaan, joten homma jäi sikseen. Nyt talon nurkalla oli ruostumatonta verkkoa, josta napsaisin sopivan palan.

En tältä odota mitään, mutta onpahan tämäkin sitten ihmetelty ja testattu kaivelemasta mielestä. :D
IMG_7300

2 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoista, onko tämä myös vaikuttanut kasvienkin kokoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se vaikuttaa väistämättä kokoon. Tuo kolmen kimppakaan ei ole kasvanut juuri yhtään korkeutta.

   Tässä kuvassa samaiset taimet maaliskuun lopulla.
   http://www.kolumbus.fi/jule-/chilitunari12/bhutjolokia_eri_variset_taimet.JPG
   Ei pahemmin kasvua.
   Tuosta 9cm purkista taimet siirtyivät juuri tuohon valkoiseen purkkiin joka näkyi kuvissa ylempänä.


   Ei juuria, ei muutakaan kasvua.
   Paikasta tuo ei ole kiinni, koska vieressä olleet muut saman lajikkeen taimet olivat tehneet samassa kasvualustassa juuria ja ne pilkistelivät jo rei'istä ulos. Ne ovat myös saaneet saman kastelunkin samassa rytmissä kaikkien muiden kanssa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...