tiistai 19. kesäkuuta 2012

Kukat pois pieniltä taimilta?

Tähän kysymykseen olen törmännyt joskus lukiessani Chilifoorumia. En ole asiaa koskaan sen enempää miettinyt, enkä ole koskaan juurikaan nähnyt siitä olevan mitään hyötyäkään.Nyt kuitenkin kantani alkaa muuttua.

Toinen Chilacani (C. Annuum) aloitti kukinnan varhaisessa vaiheessa ja kukasta kehittyikin  yllättäen podi. Annoin taimen kasvatella hedelmäänsä kaikessa rauhassa.

Nyt toinen taimi on saanut jonkinlaista kokoa ja toinen ei. Se toinen onkin sitten keskittynyt kasvattamaan sitä hedelmäänsä. Sanotaan, että chili tietää koska se on valmis kantamaan hedelmänsä, mutta annuumin kohdalla tämä tuntuu olevan poikkeus. C. Chinenset tiputtelevat kyllä viimeiseen saakka kukintonsa, mutta annuumit alkavat tekemään innokkaasti hedelmää, vaikka eivät olisi siihen valmiita. Näin se vain tuntuu olevan.

Kukkintojen repimiseen en ehkä vielä ryhtyisi, mutta jos hentoinen taimi alkaa puskemaan hedelmää sen ollessa vasta pieni, niin nyppäisin kyllä tuon hedelmät pois.

Vaikka tuossa Chilacassa on jo mittasuhteet heittäneet nurin kurin, en tuota hedelmää raaski tuosta irroittaa. Antaa sen nyt sitten kypsyä.

IMG_7273
Vasemmalla kukkimaton Chilaca ja oikealla aikaisin hedelmää kasvattamaan alkanut.
IMG_7278 
Podin koko on mahtava ja hillitön itse kasviin verrattuna.

IMG_7276
Ancho Grande (C. Annuum)
IMG_7275
2011 kauden Ancho Grandet. Oikean puoleinen on jo syksyllä juurtunut pistokas, joka alkoi kasvatella hedelmää jo juurtuessaan. Kun nyppäisin hedelmän lopulta pois, alkoi kevään edetessä kasvupyrähdys. Kasvu loppui lyhyeen, kun taas oli uusi podi tulossa.

1 kommentti:

  1. Pienimmässä Nagassani sama juttu. Jos olisin nyppäissyt ensimmäiset kukat pois olisi kokoa tullut varmaankin lisää -> enemmän satoa. Nyt piskuisia Naga podeja kasvissa 4 kpl ja kokoa n. 25 cm.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...