maanantai 2. heinäkuuta 2012

Viirivehka uuteen multaan

IMG_7153-001 Vanha viirivehka on ollut samassa mullassa ties kuinka monta vuotta. Chilien myötä innokkuuteni multien laatuun ja vaihtoihin on kasvanut huimasti, joten päätin antaa viirivehkalle jotain piristystä.
Ensiksi ajattelin laittaa jotain perinteistä kukkamultaa tämän puskan juureen, mutta sitten ajattelin, että kyllä tähänkin voisi laittaa jotain parempaa. Googlailu ei tuonut juurikaan mitään suomen kielellä ja niinpä hakusanat piti vaihtaa lontoon murteeseen. Yllätys oli kova, kun tuokaan ei tuonut kunnollisia ohjeita siitä, millaista multaa viirivehkan tai yleensäkään vehkan juureen pitäisi laittaa. Lopulta tärppäsi parin sivun osalta ja homma alkoi hahmottumaan. Koska jälleen kerran löysin ristiriitaista tietoa, päätin hieman soveltaa. Molempien sivujen mukaan mullan pitäisi imitoida sademetsän maaperää, mutta erona oli toisella happamuus, kun toinen suositteli neutraalia.
Yksinkertainen ohje meni näin. 1 osa kompostoitua multaa, 1 osa turvetta ja yksi osa perliittiä tai karkeaa hiekkaa. Tärkeintä oli säilyttää seoksen ilmavuus ja nopea kuivuvuus.
IMG_7179 IMG_7180
Päädyin seuraavaa seokseen: 1 osa Kekkilän harkkoturvetta (hapanta), 1 osa kasvuturvetta (Aurinko), 1 osa Kekkilän kompostoitua puutarhamultaa. 1 osa perliittiä korvaantui ½ osalla perliittiä ja ½ osaa karkeaa hiekkaa.
IMG_7182 IMG_7184 IMG_7185
Altakasteluruukusta löytyikin mielenkiintoinen juurihässäkkä. Välilevyn poisto vaati melkoisen roisia otteita. Lopulta hajotin koko tiukan juuripaakun. Multaa oli tässä purkissa ollutkin melko vähän.
IMG_7432
Viirivehka kahden viikon jälkeen mullanvaihdosta. Ei kummempia ongelmia havaittavissa ja suivaantumisia projektista. Pari keltaista lehteä. Tässä pientä nuutumista auringon porottamisen jälkeen. Tilkka vettä ja taas on vireyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...