perjantai 10. elokuuta 2012

Juuritutkimusta ja ylösistutuksia

Uudelleenpurkitukset ja koulinnat tehdään istuttamalla taimi mahdollisimman alas jopa siten, että ensimmäiset sirkkalehdet jäävät juuri ja juuri mullan pinnalle. Tämä on hyvä, koska se tukee tainta ja se mahdollistaa juurikasvua rungosta. Olen kuitenkin pannut merkille, että jo melko varhaisessa vaiheessa juuria ei enää kasva rungosta. Juuripotti onkin siten turhaa istuttaa uudessa purkissa alas, jollei sillä ole mitään erikoisia tukevoittavia ominaisuuksia.

Chilin juuret tuntuvat hakeutuvan mielellään alaspäin. Myös kasvua tapahtuu sivuille, mutta ylös en ole juurikaan saanut juuria kasvamaan. En osaa sanoa mistä tämä johtuu, vaikka muilla kyllä näyttää kasvua tapahtuvan myös ylös. Jos juuret haluavat alas, annetaan niille mahdollisuus mennä. Olenkin nyt tehnyt uudelleen purkituksien kanssa istutuksen mahdollisimman ylös, jotta multaa/turvetta jää mahdollisimman paljon paakun alle. Tuonne pohjakerrokseen olen nyttemmin heittänyt myös kanankakkaa. Katsotaan tuleeko siitä ihan tapa.

IMG_8987 IMG_8988 IMG_8990 IMG_8991
Uudelleen istutettavasta kasvista paakku rikki ja suurimmat turpeet pois. Asetetaan paakku turpeen päälle. Arvioidaan korkeutta ja siirretään turvetta sivuilta alle, jos paakku jää turhan alas. Lopuksi kun kasvi seisoo tukevasti uudessa purkissa, täytetään loput purkista.

7. kesäkuuta vaihdoin 2011 Bhut jolokiani suurempaan purkkiin. Nyt tuosta vaihdosta on kulunut 2kk:tta ja päätin kurkata purkkiin. Oletuksena oli ettei juurikasvua ollut tapahtunut, koska säätila on ollut kovin epäsuosiollinen. Purkki on ollut märkä jatkuvien sateiden johdosta ja puska on suoraan sanottuna voinut heikosti. Pienen leikkelyn jälkeen se päätyikin takaisin kasvihuoneeseen. Purkin irrottua olikin kiva huomata, että juurikasvua on tapahtunut kaikesta huolimatta. Purkkihan oli melkoisen suuri ja tuplaten suurempi edeltäjäänsä nähden. Huomatkaa tässäkin juurten hakeutuminen alas. Paakku on istutettu melkoisen alas kesäkuun alun purkin vaihdossa. IMG_9016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...