sunnuntai 19. elokuuta 2012

Lepaa 2012

IMG_9139 Hattulan Lepaalla järjestettiin jälleen jokavuotiset puutarha- ja viheralan messut hienossa ja perinteikkäässä Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä. Messut ovat olleet vuoro vuosin kone- tai viherpainotteiset, mutta tällä kertaa messut olivat ensimmäistä kertaa yhdistetyt. Viime käyntiini verrattuna oli messut hieman suuremmat, mutta myös enemmän konepainotteisemmat, vaikka vertailukohtana on vuoden 2006 “konemessut”.

Vaikka messut ovat kaikille avoimet, on sisältö suunnattu lähes ainoastaan alan ammattilaisille. Perinteisiin messukeskuksien puutarhanäyttelyihin verrattuna paikalta puuttuu tuotteiden myynti, joka on tuotteiden luonteen takia melko ymmärrettävää. Myyjien infonlaatukin tuntuu vaihtelevan sen mukaan oletko harrastaja vai ammattilainen. Takana heijasteleekin vahvasti kauppojen hieronta kuin opastus ja neuvonta, jota kuitenkin saa halutessaan kiitettävästi. IMG_9146

Itselläni oli muutamia asioita mielessä messuille mennessä. Vesiviljelystä en löytänyt oikeastaan mitään paria perinteistä lasikuitupaalia systeemeineen lukuun ottamatta. Näistäkään en tosin löytänyt esitteitä. Biotukselle oli sen verran ruuhkaa, etten saanut vuoroa ammattilaisilta. Myrkytysruiskuja oli kehnosti ja ainoastaan yhden löysin myynnistä, jonka senkään laatu-hintasuhde ei aivan vastannut etsimääni. IMG_9153

Kekkilän kohdalla tulikin sitten vietettyä hieman enemmän aikaa. Ensimmäiseksi esitin kysymyksen taimiseoksesta jota olin keväällä käyttänyt ja ihmetellyt sen sisältämiä savipaakkuja. Tuotteessa ei kuulu olla savipaakkuja, mutta siihen on voinut jäädä sellaisia jos seos on seulottu talvella. Hietasaven käsittelyyn otetaan paraikaa käyttöön kuivaus, joka mahdollistaa saven hienontamisen jauhoksi, jolloin laatu paranee ja kokkareet häviävät.

Seuraavaksi kyselin turpeista ja esim. 420W ja 630W turpeiden erosta sekä paikallisten maatalousyrittäjien seulomista turpeista. Paikallisten seulojien turpeen laatu ja seulonta laatu heittelee suuresti. Kekkilä seuloo turpeesta jopa 30% pois hienoa ainesta, joka takaa tuotteen ilmavuuden. 630W on karkeampaa ja siten ilmavampaa kuin 420W. Paprika ja chili mainittiin ongelmalliseksi juuri juuriston suhteen ja paras turve sen kasvatukseen on 640W tai ammattilaisten suosima Kekkilän viljelyallas.

Taimiseoksen käyttö paprikan ja chilin kasvatuksessa missä vaiheessa tahansa kiellettiin, koska tuote ei ole ollenkaan sopiva paprikan sukuisten kasvien juurille. Eipä siis ihme, että taimivaiheessa chilieni juuret tukehtuivat tuotteeseen. Ikävä kyllä tuote myytiin ja suositeltiin Chiliyhdistyksen jäsenliikkeestä. Käytettäessä karkeita seoksia, ei perliittiä tarvita, mutta sen käytöllä ei ole negatiivisia vaikutuksia. Perliitin käyttämättömyys ammattipuolella johtuu lähinnä sen hinnasta suhteessa tuomaan vaikutukseen.

Lannoituksesta puhuttiin myös, mutta palaan siihen myöhemmin Lannoitteiden tutkiskelu osa 3:ssa. Parin edustajan kanssa tuli myös selväksi se, että harrastajat saavat harrastajille sopivia vastauksia. Tarkoittaen sitä ettei ammattilaistuotteita tai tekniikoita aleta ensimmäiseksi selvittämään sunnuntaipuutarhurille. Esittämällä hieman tietämystään tai harrastuksen vakavuusastetta saa myös hieman pidemmälle meneviä vastauksia. Ammattituotteiden saatavuuskaan ei vaikuttanut olevan ongelma.

gs_growingsystem

Olin jo lähdössä messuilta pois, mutta suuntasin vielä kerran pienelle kierrokselle. Yllättäen huomasin mielenkiintoisia kanistereita joiden vihreä ulkonäkö antoi ymmärtää, että tässä on nyt jotain muuta kyseessä kuin aivan perustuote. Ensin luulin tuotteita lannoitteeksi, mutta pöydällä olleesta esitteestä pisti silmääni heti, “Haluatko – lisätä kasvua –hävittää punkit”. Tuon enempää en ehtinyt lukea, kun olin jo aivan innoissani tuotteesta. Kuten blogia seuraavat ovatkin huomanneet, painin taas punkkien kanssa.

Kyseessä oli siis Carbon Kick Booster. Ennalta ehkäisevässä käytössä kerta ruiskutus lehtien alapinnoille viikossa riittää, eikä varoaikaa ole tätä tuotetta käytettäessä. Lisäksi tuotteella on yhteyttämistä tehostavia ominaisuuksia. Carbon Kick Boosterin takana on sama yritys kuin Jaakontaika tuotteella. Tuotteet ovat ainakin osan chiliharrastajien tiedossa. Eipä yllätys kun Fataliin nimi tuli esille chilien punkeista keskustellessamme. 

Mukaan lähti tiivistepullot Boosteria ja Jaakontaikaa. Tulenkin tekemään näistä ihan oman juttunsa lähiaikoina, joten jos punkkiongelmat ovat tuttuja, seuraa päivityksiä asian tiimoilta.

IMG_9130

IMG_9132
IMG_9151

IMG_9143

IMG_9131

IMG_9141

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...