perjantai 24. elokuuta 2012

Punkkeja vastaan Carbon Kick Boosterilla

Olen jostakin saanut punkkeja chileihini ja niistä ei näytä pääsevän eroon. Kesä meni yllättävän hyvin ja sen aikana esiintyi ainoastaan muutamassa puskassa punkkeja. Nuo puskat vein kasvihuoneesta ulos. Sateinen kesä karkotti punkit noista puskista ja luulin ongelman olevan selätetty ennen kuin varsinaista ongelmaa ehti edes tulla.

Nyt syksyn jo kolkutellessa ovella, huomasin muutamassa chilissä punkkeja. Lähempi tarkastelu tuotti ikävän huomion siitä, että lähes kaikki chilini olivat vihannespunkkien saastuttamia. Seittivaiheessa ei varsinaisesti vielä oltu, mutta lehtiä tarkasteltaessa mikroskoopin alla, huomasin iloisesti möngertäviä punkkeja. Kanta oli siis olemassa ja se odotti vain sodanjulistusta itse chilinkasvattajaa kohtaan.

Pelkällä vedellä voi aloittaa taistelun punkkeja vastaan, mutta sen vaikutukset ovat melkoisen lyhytkantoiset ja tuloksetkaan eivät ole sitä mitä puutarhuri mielii. Punkithan tunnetusti pitävät kuivasta ja lämpimästä ilmasta, mutta mitä sitten kun olosuhteista huolimatta punkkeja ilmaantuu kasvustoon? Varsinaiset myrkyt ovat maatalouskeskuksissa törkeän kalliita ja hankalakäyttöisiä ja melko sopimattomia varoaikoineen kotipuutarhurin koko perheelle avoimeen kasvihuoneeseen. Biologinen torjunta petopunkeilla kuulostaa hyvältä, mutta kannan pitäminen hengissä arveluttaa. Myös hyvin saastuneiden kasvustojen kimppuun päästetyt petopunkit eivät pysty vähentämään vihannespunkkien kantaa.

Nyt kokeilussani on Carbon Kick booster ja Jaakontaika. Ensisijaisena tavoitteena on saada punkit häviämään kasvustosta ennen niiden siirtoa sisälle. Ensimmäinen ruiskutus on tehty.

IMG_9184 Carbon Kick Booster
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, törmäsin Carbon Kickiin Lepaa 2012 viheralan messuilla. Carbon Kick oli minulle täysin uusi yritys, joskin yrityksen valmistama Jaakontaika oli nimeltä tuttu useampien kauppojen hyllyiltä. Se mikä kuitenkin herätti kiinnostuksen oli Carbon Kick Booster. Punkkien tuhoamisen ohella tuotteen luvatiin parantavan myös kasvua. Punkkien lisäksi tuoteen luvataan pitävän poissa härmän, ripsiäiset sekä ansarijauhiaiset.

CKB1 CKB2

Carbon Kick Booster tiivisteen käyttö on simppeliä. Sitä lisätään veteen 2% kun kyse on torjunnasta ja 0,5-1% kun kyse on tuholaisten ennaltaehkäisystä ja kasvun parannuksesta. Tuotteen ehdottomaksi eduksi on laskettava aineen ruiskutettavuus päivänvalossa, mikä on kiellettyä perinteisillä pimeässä ruiskutettaviin pyretriinipohjaisiin kasvinsuojeluaineisiin verrattuna. Tällä on suuri helpotus ruiskutuksen tekemiseen. Vaikka Boosteri on virallisesti hyväksytty ja rekisteröity kasvinsuojeluaine punkkien ja härmätautien torjuntaan se ei kuitenkaan ole myrkyllinen. Näin ollen sillä ei ole varoaikoja ja hedelmät ovat syötävissä aineen kuivuttua kasvustosta. Boosteria voi käyttää pohjavesialueella kuin myös luomutuotannossakin. Käytettäessä laimeampia liuoksia, ei Booster tuhoa biologisten torjuntaeliöiden kantaa, mutta voi tapauskohtaisesti mahdollisesti heikentää sitä.

Boosterin käyttöön auringonvalossa on oma tarkoituksensa. Kasvua edistävät ominaisuudet perustuvat aineen sisältämään triakontanoliin. Sillä on tunnetusti kasvua ja satoa parantavia vaikutuksia. Triakontanoli todennäköisesti vaikutta suoraan fotosynteesiä ohjaaviin geeneihin aktivoivasti. Geenit taas vaikuttavat yhteyttämistä sääteleviin entsyymeihin. Jotta tehostetusta fotosynteesistä olisi hyötyä, on aine ruiskutettava päivällä. Triakontanolin kasvua parantava vaikutus on havaittu tutkimuksissa jo 70-luvulla.

Booster tiivistepullon koko on 500ml. Kun tuotetta käytetään punkkien torjuntaan, saa tiivistepullosta 25 litraa valmista torjunta-ainetta. Ennalta ehkäisevässä ja kasvuaparantavassa käytössä sisältö riittää 50 – 100 litraan. Koska ruiskutukset tehdään vain kerran viikossa tarkoittaa tämä käytännössä, että yksi tiivistepullo riittää tavallisen kotipuutarhan pienen kasvihuoneen ruiskutuksiin koko kasvukaudeksi.
Tuotteesta löytyy myös 10 litran ammattikoko.

Jaakontaika
Jaakontaika on lehtilannoite joka sopii kaikille puutarhan kasveille kuin myös huonekasveille. Se kiihdyttää kasvien yhteyttämistä ja siten toimii kasvun tehostajana. Koska kasvien aineenvaihdunta kasvaa voivat kasvit tarvita ylimääräistä lannoitusta. Parhaissa olosuhteissa kasvulisäys voi olla jopa 100%. Säännöllisesti käytettynä Jaakontaika lisää kasvien vastustuskykyä tauteja vastaan. Kun fotosynseesiä saadaan tehostettua, se tarkoittaa parempia hedelmiä korkeamman tärkkelys- ja sokerimäärän johdosta. Fotosynteesillä on myös kukintaa tehostava vaikutus. Jaakontaika voidaan levittää kasvustoon samalla Boosteri ruiskutuksen kanssa. Sekoitussuhde on 20% (1/5), jolloin valmista ruiskutetta saadaan yhdestä tiivistepullosta 5 litraa.
Tuotteesta on myös 20 litran ammattilaisversio Carbon Kick Assimilator.

1 kommentti:

  1. Hieman lisätarkennusta pitoisuuksiin.
    Suurin kasvunlisäys saavutetaan 20%:lla Assimilaattoria ja 0,5%:lla Boosteria veteen sekoitettuna.
    Kasvunlisäysseos käy sellaisenaan kasvinsuojeluaineena, mutta jos Assimilaattoria ei käytetä, voi sen tilalla käyttää 0,025% Silwet Gold kiinnikettä. 2%:n pitoisuutta boosterissa kannattaa välttää kasvien hyvinvoinnin edistämiseksi.
    A4:sen lyhyttä pdf ohjeistusta voi kysellä allekirjoittaneelta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...