maanantai 17. syyskuuta 2012

Kauden lopettelua – Vedestä turpeeseen

Kun toukokuun lopulla istuttelin taimet vesiviljelyyn, en arvannut systeemin olevan näin hyvä. Kasvua kertyi roimasti enemmän turpeessa olleisiin nähden. Juuristosta puhumattakaan. Ikävä kyllä aika loppui kesken. Nyt yölämmöt tippuvat melko alas ja kausi on pakko lopettaa kasvihuoneen osalta ja kuskata chilit sisälle lämpöiseen. Vesiviljelysysteemiä en sisälle voi raiata, joten vesiviljelyn chilit päätin istuttaa turpeeseen.

vesiviljely_160912
3,5 kuukautta kasvua vesiviljelyssä. Tähän kun saisi lisättyä vielä pari kuukautta ja paremman kesän, niin lopputulos voisi olla ihan jotain muuta. Kasvua kiitettävästi kun vertaa lähtötilanteeseen.

 

IMG_9574

Vaikka juurikasvua oli runsaasti, onnistui kasvien irroitus yllättävän hyvin. Jotain pientä parannettavaakin löytyi teknisistä toteutuksista, mutta varsinaisia ongelmia ei esiintynyt kauden aikana. Vettä säiliöön tuli lisättyä ainoastaan kerran. Joten vesiviljelyn vaivattomuus ihastutti suuresti. Uutta vesiviljelyä onkin rakenteilla, josta myöhemmin oma päivityksensä.
IMG_9580

 

IMG_9575 IMG_9593
Fatalii C.Chinense
Tämä oli vesiviljelykokeilun oudoin laji minulle. Fatalii on tai on vieläkin hieman outo. Kasvi kärsi kääpiökasvuisuudesta ja teki muutamia puolikkaan sokeripalan kokoisia podeja. Makua oli, mutta niistä ei oikein päässyt täyteen käsitykseen mausta ja tulisuudesta. Muihin kaukalossa viettäneihin verrattuna tämä oireili lehtien kanssa eniten. Lehdissä esiintyi ajoittain kalpeutta ja läikikkyyttä. Oireiluista riippumatta tämä kasvoi kuitenkin paljon enemmän mitä turpeessa kasvattamani samanikäinen Fatalii. Isompia podeja on onneksi tulossa, joten eiköhän tästäkin lajista päästä käsitykseen. Ehkäpä myös ensivuonna tämä lajike kuluu kasvatettavien joukkoon.

IMG_9581 IMG_9588
Habanero Red C.Chinense
Tämä Habanero osoitti sen, että vesiviljelyssä kasvaa. Tämä on tämän kauden suurin podittaja. Kasvi on myös suurimpiani vesiviljely Turbo Puben kanssa. Samaisesta taimisarjasta kasvoi myös isoja Habaneroja, mutta olosuhteiden ollessa hieman heikommat, ne eivät tehneet podeja. Samaista sarjaa löytyy myös turpeesta, mutta podien määrä kuin kokokin kalpenevat tälle mennen tullen.

IMG_9584 IMG_9587
Turbo Pube C.Pubescens
Turbo Pubessa on muutamia podeja, mutta aika loppui ilmeisimmin ikävästi kesken tämän kasvatuksen kanssa. Pube aloitti vielä jonkin aikaa sitten uuden kasvupyristyksen ja kukinnan. Jos aikaa ja tilaa olisi ollut enemmän, tämä olisi voinut kasvaa vielä paljon. Juuret olivat kaukalon suurimmat.

IMG_9577 IMG_9595
Rain Forest C.Baccatum
Rain Forest kasvoi rehevästi tai ainakin kovin rönsyilevästi. Kasvua oli taas huomattavasti runsaammin mitä kaverilla turpeessa. Juuristo on myös mahtava. Kun kukinta pääsi alkuun juurtumisen jälkeen, alkoikin se oikein urakalla. Pölyttyminen taisi onnistua, koska podia alkoi yllättäen ilmaantua toinen toisensa perään. Muutama kypsä podikin tästä on tullut noukittua. 2,5% Spruzit myrkytys (varmuuden vuoksi) teki pahaa tälle kasville. Noin puolet lehdistä tippui ruiskuttelun johdosta. Kasvi muuttui muutenkin kovin keltaiseksi ja huonovointiseksi. Hentoinen rakenne on ollut hieman ikävä piirre, koska ja podien painaessa oksia, on kasvi ollut lysähtäneenä jo pitemmän aikaa ja kasvin naruttaminen tässä muodossa oli lähes mahdotonta. Kuten kuvastakin näkyy, ei kasvin tukeminen purkkiin ollut minkään siisti ja ihan näppärä juttu. Karsinta tulee seuraavaksi ajankohtaiseksi.

1 kommentti:

  1. Niinhän siinä sitten kävi, että kaikki nämä lopulta kuolivat. Syy on varmasti huonoissa olosuhteissa, jossa kasveille ei ollut tarjota kuin hajavaloa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...