maanantai 22. lokakuuta 2012

Provadoa ja mehiläisiä

Aika ajoin Provado myrkyn yhteydessä esille nousee sen myrkyllisyys mehiläisille tai muille pölyttäjille. Koska Provado on tehokas, mutta osin pelätty aine, päätin kysyä asiasta tarkemmin. Vastauksia minulle antoi Scheteligin tuotevastaava.

Ensin hieman pohjustusta…

Provado on systeeminen myrkky, eli se leviää kasvin nestevirtauksen mukana kaikkiin eri kasvin osiin. Näin ollen koko kasvista tulee myrkyllinen, eikä myrkky ainoastaan vaikuta myrkytetyllä alueella. Provado on suunnattu koteihin ja julkisiintiloihin kasvinsuojeluaineeksi, mutta ulkokäytöstä ei ole mainintaa tuotteiden etiketeissä.

Ulkokäyttöä ei kielletä myöskään tuotteiden myyntipäällyksen teksteissä, jotka löytää Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.
Provado-puikko
Provado-aerosoli

Provadon käyttöohjeissa ei ole erikseen varoitettu mehiläisten varomisesta, kuten esim. Confidorin myyntipäällyksen tekstissä,  eikä myöskään muista ympäristöhaittojen ehkäisyistä.

Ja sitten yhteenveto vastauksesta…
Koska Provado on luokiteltu hyönteistorjunta-aineeksi, liittyy viranomaisten taholta tuotteeseen tiettyjä sääntöjä ja rajoituksia. Koska kokeissa ei ole voitu todistaa ettei tuotteesta ole haittaa missään tilanteessa hyötyeliöille, ei ulkokäyttöä suositella. Käyttö rajataan sisäkäyttöön, koska ulkokäytössä tuote voisi tuhota maaperäneliöitä ja hyönteisiä. Mehiläisille tuotteesta voi olla haittaa tietyissä olosuhteissa ja tietyissä tapauksissa.

Tukes on hyväksynyt Bayerin kaikki kasvisuojeluaineet ja niiden käyttökohteet sekä etiketit. Aine ei ole viranomaisten puolesta todettu niin haitalliseksi mehiläisille, jotta asiasta pitäisi erikseen tiedottaa. Jopa mäntysuopaliuos on voi olla vaarallinen mehiläisille väärässä paikassa väärään aikaan.

Omia mietteitä…
Provado on loistava aine. Sen avulla on erittäin vaivatonta päästä eroon kirvoista. Vaikka tuote ei vaikuttaisi olevan mitenkään erikoisen haitallinen hyötyeliöille pienen Imidaklopridi pitoisuuden takia, en lähtisi käyttämään sitä kasvihuoneessa tai ulkopuutarhassa. Provado puolustaakin paikkaansa loistavana sisäkauden aloitusmyrkkynä.

Huomattavaa kuitenkin on, että Provado ei ole hyväksytty hyötykasvien myrkyttämiseen Suomessa. Mm. Iso-Britanniasta Bayer Garden tarjoaa valikoimistaan Provado Ultimate Bug Killer myrkyn. Se on hyväksytty paikallisesti hyötykasvien myrkyttämiseen.

Kun Provado Ultimate Bug Killerin käyttöturvatiedotteeseen tutustuu, huomaa ettei Provado Ultimate Bug Killer ole sama aine kuin täällä myytävä Imidaklopridia sisältävä Provado. Nopeasti Bayer Gardenin Provado Ultimate Bug Killer on jäljitettävissä täällä myytävään Calypsoon. Suomenkielisestä käyttöturvatiedoitteesta käy ilmi, että kumpainenkin sisältää Tiaklopridia 0,015%. Turvallisemmaksi Calypson tekee se, että sitä voi epävirallisen tiedon mukaan käyttää hyötykasvien tuholaisten torjuntaan pohjautuen vain Suomen myyntiluvan puuttumiseen hyötykasveille. Aineen myrkyllisyydestä kertoo se, että aine on luokiteltu vaaralliseksi käyttöturvatiedoitteessa toisin kuin Provado, joka ei ole luokiteltu vaaralliseksi. Vaikka Calypso nyt vaikuttaa paremmalta valinnalta systeemiseksi myrkyksi, se vaikuttaa vaarallisemmalta kuin Provado. Olisikohan jälleen aika kysyä edustajalta asiaa?

Tällä hetkellä Provado ei vaikuta mitenkään erityisen vaaralliselta mehiläisille. Kun myrkkyä (tai mitä tahansa muutakin) käyttää ohjeiden mukaisesti, ei ylimääräistä haittaa aiheudu ympäristölle. Jokainen voi tahollaan miettiä myrkyn vaarallisuutta parvepuutarhassa kesällä. Jos myrkytyksiin on aihetta tämänkaltaisella myrkyllä ja haittavaikutukset aiheuttavat pelkoa, voi ruukkukasvinkasvin helposti eristää harsolla.

Tässä vielä Bayerin vastaus liittyen mehiläisiin ja Imidaklopridiin.
“Some people attributed bee losses with imidacloprid use in France during the late 1990s,
despite evidence that treatment-resistant Varroa and other bee health issues were the cause.
Later, a specific incident with clothianidin occurred in Germany which resulted in the introduction
of new quality control measures for seed treatment to prevent reoccurrence.
Although the use of some neonicotinoid products has been restricted in France for over ten
years, no significant improvement in honey bee health has been seen as a result of this.
Clearly, there are other, more important, factors which are still having a negative impact on
honey bee health in France. Today, despite these observations, the debate around the use of
neonicotinoid insecticides continues.
 
Study Results
Many large-scale multifactorial studies were undertaken in the USA, Austria, Belgium, Canada,
France and Germany. These have shown that poor bee health is correlated with the presence
of Varroa, viruses and many other factors, but not with the use of insecticides.
The findings of a long-term German bee monitoring survey initiated in 2004 have confirmed
these results. It involves many stakeholders, including over 100 beekeepers with about 1,500
bee colonies. The same results have been found during long-term monitoring studies in France
and North America.”

2 kommenttia:

  1. Minua on eniten huolestuttanut tieto, että näitä neonicotinoideja löytyy valtameristä ja siellä planktonista, josta se vähitellen kulkeutuu kaloihin. Nuo myrkyt eivät liukene veteen, vaan kulkeutuvat sen mukana. Niitä ei pitäisi käyttää vesistöjen lähellä, eikä missään tapauksessa vesiviljelyssä.

    VastaaPoista
  2. Joo, en siis vähättele kenenkään pelkoja tai huolia, mutta aihe tuntuu olevan ihan hyvä tutkimisen aihe. Myrkytys kun on yksi yleisimpiä hakusanoja jolla mm. lukijat saapuvat blogiini.

    Lueskelin ylimalkaisesti Bernerin Kasvinsuojeluopasta. Sinne oli laskujeni mukaan listattu 66 eri myrkkyä. 58:lla myrkyllä oli annettu suojaetäisyys vesistöön. Tämä mitta vaihteli 10-25m:n välillä. 20:llä myrkyllä oli rajoituksia pohjavesi alueella. Ainoastaan 8:lla oli mehiläisvaroitus. Vesistövaroitus on tämänkin perusteella suurin huolenaihe. Yllättävää kuitenkin oli, ettei matkat ole mitään kummallisia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...