lauantai 17. marraskuuta 2012

Ruissalon kasvitieteellisessä

Märkä, pimeä ja kalsea syksy. Tai alkutalvea tässä mennään kun luntakin oli jo maassa. Nyt oli loistava hetki palata kesäisiin ja jopa trooppisiin tunnelmiin. Piristystä ja inspiraatiota päätimme Vipan kanssa hakea Turun Ruissalon kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa on aina kesä.

Iloiseksi yllätykseksi liki heti astuttua Vanhan maailman tropiikkiin havaitsimme ison chilin. Se näytti chililtä ja nimilappu myös sen pian vahvisti. Kyseessä oli C. Chinense Havannapaprika. Sen puutuneesta rungosta pystyi arvioimaan puskan melko vanhaksi. Hedelmiä puskassa oli paljon ja useamman koko oli arviolta noin 50g.

[Group 1]-IMG_9751_IMG_9799-4 images IMG_9859

IMG_1787 IMG_1788

Kuvia tuli taas räpsittyä runsaasti vaikka olosuhteet ovat harrastelijalle haastavat lämmön, kosteuden ja keinovalon takia. Käynti oli jälleen kerran virkistävä ja inspiroiva. Suosittelen!

1 kommentti:

 1. Ruissalossa näkemäni chili oli vanhan näköinen ja silti erittäin satoisa, joten päätin hieman kysellä sen perään.

  Sain puutarhalta tietoa, että puska on saatu lahjoituksena 2005. Sain myös lahjoittajan nimen. Googletus toi muutaman maininnan kyseisestä chilistä, mutta se toi myöskin maininnan Chilifoorumilta, jossa "Aji Inferno" mainitsee juuri lahjoittajan nimen yhtenä Suomen chiligenren aloittajana. Muutaman hyppäyksen jälkeen sainkin jo laitettua viestiä chilin lahjoittajalle, johon jo sainkin vastauksen.

  Ruissalon "Havannapaprika"-chili olikin päässyt jo unohtumaan omistajalta. Kyseessä on muistikuvan perusteella Madame Jeannette, mutta hedelmistä päätellen Habanero. Kasvi on 2000-luvun alkupuolelta, joten ikää sillä on kunnioitettavan paljon. Samaan lahjoituksen kuului myös Peter peper, jota tuskin enää on.

  Chilien pitkäikäisyydestä puheen ollen, lahjoittajalla on Madame Jeannette vuodelta -96 ja Serrano -97.

  Ruissalon C. Chinense todistaa ainakin sen myytin, etteikö vanha chili voisi olla satoisa. Jopa P. Boslandin väite osoittautuu siis jossakin mielessä vääräksi. Oikeissa tai hyvissä olosuhteissa vanhakin chili voi olla erittäinkin satoisa. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...