lauantai 10. marraskuuta 2012

Tuholaisia, joko luovutan?

Vihannespunkkeja, punaisia punkkeja ja vielä villakilpikirvoja. Näitä kaikkia löytyi Eilen. Pikkaisen siinä veti mielen synkäksi. Tartunnat lienevät lähteneen kesällä taloon tulleista kultapalmuista. Osa kunniasta menee vielä uusille orkideoille. Ei siinä mitään jos tartunta olisi ollut näissä, mutta kun chilitkään eivät olleet säilyneet iskulta. Chileissä ei punkkeja ollut hirveästi, mutta olipa kumminkin. Sisälle siirtäessä ruiskuttelin chilit Carbon Kick Boosterilla, mutta tuon jälkeen en ole niitä “öljyillyt”. Veranan ja keittiön chilit näyttäisivät olevan puhtaita, mutta yläkerran ja olohuoneen chilit olivat “likaisia”. Yläkerran chilitkin aloittivat talvikauden kultapalmujen ja orkideoiden läheltä, joten pitäisin tartunnan alkulähdettä olohuoneessa olleita uusia tulokkaita.
IMG_0018
Yksi kolmesta kultapalmusta kätki sisälleen ikävän yllätyksen. Mm. Provadolla villakilpikirvoista pääsisi eroon helposti, mutta joukossa juoksentelee vielä punkkeja, joille Provado ei käy myrkyksi.
IMG_9701
Villakilpikirvoja lähikuvassa. Vieressä kultapalmun lehdellä kävelee myös tavallinen vihannespunkki. Villakilpikirvoja löytyi myös orkideoista ja yhden muun nahkealehtisen sisäkukan lehdiltä. Chileistä en villakilpikirvoja löytänyt.
IMG_9692
Toineen uutuus laji. Punainen punkki. Mikähän laji tässä oikeen kyseessä? Näitä löysin vain chileistä. Mm. yläkerrassa olleet C. Rhomboidemit, CAP1530 villit olivat saaneet osansa näistä. Habaneroista tapasin myös näitä.
IMG_9705
Ja löytyihän tätä perinteistäkin vihannespunkkia myös noista aikaisemmista.

IMG_9732 Suurimmasta shokista taivuttua, huonekasvit ruiskutettiin voimakkaasti suihkussa lämpimällä vedellä. Kun kasvit olivat tiputtaneet suurimmat vedet lehdiltään ja hieman kuivuneet, ruiskuttelin Carbon Kick Boosteri ja Jaakontaika seoksen ympäri lehdistöä. Lopuksi kasvit kietaistiin muovin sisään, jotta kosteusolosuhteet olisivat mahdollisimman huonot punkeille.
Myös chilit kokivat huputuksen. Niitä en pessyt, mutta saman CKB käsittelyn saivat nekin. Alla kuvassa tapeiksi leikattuja passiivihabaneroja.
IMG_9733Kokeilinpa vielä vaihtoehtoista tapaa päästä punkeista eroon.

Lopputulos on yllättävä ja jälki veitsen tarkkaa. Kukapa ei uskoisi. ;)
IMG_0009

2 kommenttia:

  1. Paprikan viljelyoppaan mukaan punainen punkki voisi olla paprikassa harvinaisempi neilikkapunkki. Se on väritykseltään punaisempi. Google kuvahaku "TETRANYCHUS CINNABARINUS" tuo tulokseksi paljon löytämäni punaisen punkin näköisiä otuksia.

    Ilmeisesti tavallinen talvehtinut vihannespunkkinaaras on tavallista punaisempi. En kuitenkaan usko, että tuolla voisi vielä vilistellä mitään talvehtineita, koska kylmää kautta ei ole niinkään ollut.

    VastaaPoista
  2. Hahaa, hieno harvennus moposahalla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...