maanantai 24. joulukuuta 2012

Kalpeita taimia ja sisäkasvaria

Itäneet alkavat olla siinä mallissa, että pian on edessä osan koulinta suurempiin purkkeihin. Kiirettä koulinnalle lisää joidenkin taimien kalpeus. Kalpeus johtunee kahdesta syystä. Joko valon määrästä ja laadusta tai sitten ravinteiden vähyydestä. Ravinteiden vähyyteen en uskoisi, mutta seuraavaksi kastelen noita 1mS/cm lannoitevedellä paprikaoppaan mukaan. Valotusjakso on nyt 18/6 tuntia, joten pimeän jakson pituutta pitänee vielä nostaa parilla tunnilla. Valon määrä on jotain 3000-4000 luxin paikkeilla. Tämän ei pitäisi olla liikaa. Vaaleiden taimien aiheuttajaksi saattaa löytyä syy valon väristä. Sinällään tämäkin tuntuu hieman oudolta, koska ledien spektri on melko hyvä, CRI:n luvataan olevan yli 90.

IMG_0340

 

Koulintojen jälkeen tarvitaan tilaa taimille, joten niiden sijoitus aiheutti jälleen päänvaivaa. Lämmintä, valoisaa ja kosteaa tarvitaan. Päädyin ratkaisemaan ongelman sisäkasihuoneella. Koska sellaiselle oli sopiva paikka vain veranalla, piti sinne sitten siivota sellaiselle paikka. Verana on viileä ja tuossa pakkasten noustessa oli ikävä huomata kuinka alas ikkunan vieressä mennään lämpötilassa. Kun ulkona oli -16°C, oli ikkunan vieressä 5,9°C. Muutenkin veranta oli todella viileä tai pikemminkin kylmä. Viime talvena verantaa yritettiin lämmittää sähkölämmittemellä, mutta se ei lämmennyt aivan odotetusti. Lämpöä kyllä saatiin, mutta lämmitin huusi lähes taukoamatta.

Nyt sisäkasvarin myötä yritetään hakea pienempää tilaa, jonka lämpöä, kosteutaa ja valoisuutta on helppo ylläpitää. Raamit, muovit ja heijastimet ovat nyt paikallaan. Osa heijastinverhoista ovat nostettavia, joten kirkkaina päivinä ulkoa on helppo ottaa lisävaloa. Valaistus ja lämmitys tuonne pitää vielä keksiä. Taimien kasvaessa pitää vielä huolehtia ilmastoinnista. Ilman hiilidioksidipitoisuuden tippuessa kehityskin jarruttuu. Pelkkä tuuletus on jo tässä kohdassa avuksi. Aktiivista hiilidioksidisyöttöä ei ole tarkoitus kuitenkaan toteuttaa. Lisää tästä projektista myöhemmin.

IMG_0329 IMG_0330

Hyvää joulua lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...