keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Projekti – vesiviljely nro3

Ensin oli ykkönen ja sitten tuli kakkonen. Vaan eipä kahta ilman kolmatta. Kolmannessa (mutta ei viimeisessä) vesiviljelyssä oli ajatuksena paikkailla aikaisempien systeemien heikoiksi havaittuja ominaisuuksia. Samalla siihen oli tarkoitus ympätä jotain uutta ja jotain hyviäkin puolia ensimmäisistä kokeiluista. Ensimmäinen oli pieni, toinen iso. Molemmat myös tukkeutuivat helposti, joka piti juuritilan märkänä. Jopa passiivipytyssäkin oli jotain ideaa.

Mielessä muhineet ajatukset jalostuivat jossakin vaiheessa piirustukseksi. Käyn tässä päivityksessä läpi rakentamisen lähes vaihe vaiheelta, myös epäonnistumisineen. Rakentamisessa käytettiin paljon kierrätysmateriaaleja, joten hintaa tälle ei muodostunut suoraan paljoakaan.

viljely
Tästä se ajatus niin sanotusti sitten lähti liikkeelle.
Tässä sutussa on kaikki se mitä tuolloin päässäni pyöri. Koska kasvihuone on matalahko, on viljelysysteemin oltava matala. Järjestelmän on oltava kohtuullisen kokoinen, jotta sen voi siirtää sisälle kasvihuoneesta ja päin vastoin. Kasvit olisi hyvä olla omissa lokeroissaan, jotta turhalta “juurisopalta” vältytään. Rakenne pitää olla purettavissa osiin, mutta kompaktissa paketissa. Vesiastiat mahdollisimman vähätöisiä. Kohtuullinen mutta ei liian suuri vesisäiliö ja jonne valo ei pääse.


IMG_9039
Lähtötilanne. Pari putkea ja kolme ämpäriä.

Reikien teko putkeen osoittautui yllättävän haastavaksi. Putki ja kartion mallinen ämpäri. Lopulta päädyttiin ratkaisuun jossa yksi ämpäri uhrattiin malliksi. Se leikattiin ensin karkeasti, mutta kuitenkin niin ettei se olisi liian matala laskeutuessaan arvioidulle korkeudelle putkeen. Useamman trimmauksen jälkeen päästiin melko lähelle tavoitetta. Muotoa ja oikeaa syvyyttä haettiin vielä tämän jälkeen asettamalla iso hiekkapaperi putken päälle ja hiomalla ämpäriä. Lopulta haluttu korkeus saavutettiin ja se jäljennettiin paperille reikien piirtoa varten.
IMG_9033
Ämpärin sovittaminen ei ollut mikään helppo juttu, koska leikattavat pinnat olivat kaarevia ja vielä suippenevia. Putken keskilinja haettiin silmämääräisesti teippiä apuna käyttäen

IMG_9036 IMG_9042
Reikä, ämpäri. Putken sahaus tehtiin pistosahalla. Kaikki kolme reikää oli lopulta helppo tehdä kun oli oikean kokoinen paperimalli. Ämpärit istuivat hienosti putkeen.

IMG_9339 IMG_9343
Seuraavaksi oli vuorossa ravinnesäiliön täyttöputken reiän teko. Koska putki oli haastava hahmottaa putkeen, päätettiin tehdä laippa jota myötäillen reikä piirrettiin. Sahaus viivaa pitkin toi jokseenkin halutun reiän putkeen, mutta jotta täyttöputkea saatiin enemmän kallelleen, sahattiin ja hiottiin reikää vielä hieman isomman kallistuksen mahdollistamiseksi.

IMG_9346
Kun kallistus todettiin sopivaksi, sahattiin putkesta ylimääräiset pois ja putket kiinnitettiin Bilteman lasikuitutäytteellä.

IMG_9351 IMG_9352
Kun alustavat sahaukset oli tehty, oli vuorossa itse rungon suunnittelu. Yksinään tästä ei tullut mitään, vaan assistentti oli pyydettävä avuksi. Korkeus hahmottui helposti ja mitat saatiin otettua jonka pohjalta runkoa alettiin sitten tekemään. Rungon suunnittelu mittoineen tallentui toisen putken kylkeen.

IMG_9353 IMG_9358
Vuorossa oli rälläköintiä ja hitsausta. Runko alkoi hahmottua melko nopeasti.

IMG_9362

Runko alustavasti kasassa. Se muistuttaa melko paljon käsisuttua, mutta se ei vain mielytä silmää. Toteutukseen oli tehtävä muutoksia ja on melko selvää, ettei yläputken tarvitsisi olla näin korkealla.


IMG_9365


Yläputken tukia tiputettiin ja putki laskeutui huomattavasti alemmas. Samalla tuli korjattua alaputken tukirauta, jotta putkiin tuli laskua oikeisiin juoksutussuuntiin. Kehikko alkoi olla pääpiirteittäin valmis.

IMG_9379
Kun runko todettiin olevan sopiva, se hitsattiin paremmin.

IMG_9380
IMG_9386
IMG_9388
IMG_9381
Rungon valmistuttua, voitiin käydä putkien väliseen yhdistykseen käsiksi. Säiliö ja valumaputken etäisyys oli nyt selvillä, joten niiden väliin oli nyt mahdollista mitoittaa valumaputken tyhjentävä paluuputki. Alkuperäisenä ideana oli rakenteen mahdollinen purkaminen osiin, joten putkien välissä käytettiin liitospalaa. Muhvista poistettiin tiiviste, koska sitä ei tarvittu ja se olisi ollut vain haittana. Liitosputkeen jätettiin reilusti pelivaraa, jotta korkeuksia oli mahdollista trimmata. Liitosputkien liittäminen runkoputkiin kävi taas lasikuitutäytteellä. Lopuksi yläputki trimmattiin oikean korkuiseksi sahaamalla ja hiomalla.


Putki on niin kauan putki kunnes sen päät ovat avoimet. Siispä putkeen piti askarrella päädyt. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin kaksoisrakenteeseen. Putken sisäpinnan päätin tehdä hyvin vettä kestäväksi. Lopullinen ratkaisu oli muoviset sisäpäädyt, johon sahasin tueksi vesivanerista vastaavat kiekot. Jotta vaihe ei antaisi liian ruusuista kuvaa, todetaan runkoputkien olleen melko kaukana pyöreästä muodosta. Tämä johti lopulta melkoisiin hiontoihin jotta kiekot lopulta saatiin sopimaan halutusti sisään.
IMG_9411 IMG_9415

IMG_9416
Lexani levy ja vanerilevy kiinnitettiin ja tiivistettiin liimamassalla. Tässä kohtaa oli tärkeää ettei vaneri ollut kovin iso, koska pleksi olisi muuten tippunut pois jännityksestä. Valumaputkelle tehtiin samanlainen pleksi-vesivaneri pääty, mutta irroitettavalla vanerilla. Palaamme tähän vielä myöhemmin.
IMG_9420

Pumpun liittäminen ravinnesäiliöön teetti ylimääräistä päänvaivaa. Pumpun liitos olisi ollut helppo liittää säiliön päätyyn, mutta halusin pitää kaikki osat metallisten runkoputkien sisäpuolella. Aikani soviteltua ja ihmeteltyäni olemassa olleita osia, päädyin laittamaan venttiilin ravinnesäiliön alle. Kulmaputki on jengalla kiinni muoviputkessa ja pysyvyys on varmistettu sisäpuolelta mutterilla. Mutterin madalsin erikseen vielä sorvaamalla. Hanan vipu ei sulkeutunut, koska se otti kiinni ravinnesäiliön pohjaan kiinni. Onneksi sen suuntaa pystyi muuttamaan 90°.
IMG_9428 IMG_9432
IMG_9448 IMG_9453
Kulman varmistelin vielä mahdollisten vuotojen varalta lasikuitutasoitteella. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon liitosputki pumpun muoviputkelle, joka syntyi aurauskepistä. Se oli juuri sopivan paksuinen ja jengatkin siihen sai tehtyä hyvin. Putken liimasin vielä venttiiliin toivoen varmempaa tiiveyttä.
IMG_9434 IMG_9436
Pumpun paikka oli hieman kyseenalainen, mutta se mahtui ravinnesäiliön kulmaan. En tarkalleen enää muista miksi menin poraamaan aluksi kovin pienellä poralla runkoputkesta läpi, mutta terä oli liian pieni jotta reiästä olisi saanut putken pumpulta ylös. Suuremmalla reikäporalla tuosta ei olisi päässyt jatkamaan kovinkaan siististi, mutta keksin lyödä reikään puutulpan. Puutulppaan sain reikäporan keskittymään ja siten sain siististi porattua isomman reiän.

Yllä olevasta tilanteesta päästiin nopeasti ensimmäiseen koejuoksutukseen. Aika kivasti se meni jollei valumaputken vuotoa huomioida. No pakko myöntää, että vuoto oli aika ikävä pettymys, koska se vuosi jopa ilman mitään kummempaa painetta. Lopulta totesin toteutuksen menneen pieleen ja purin lexanin pois ja repelin samalla kaikki liimatkin.
IMG_9466 IMG_9476
Pleksin tukeutuvuutta piti siis parantaa ja samalla rakennetta saada tiivistettyä paremmin. Onneksi ratkaisua ei tarvinnut miettiä, koska oli aikaisemmassa vesiviljelyssä tehnyt vastaavan ratkaisun, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Tukirengas putkeen syntyi samasta putkimateriaalista kuin itse valumaputkikin. Ohut suikale, josta pätkä pois. Sopiva kehäpituus syntyi muutaman kokeilun jälkeen. Tukikehä ja putki on asennuskohdasta ensin hieman hiottu, puhdistettu ja sitten liimattu pvc liimalla. Kun tukikehä oli liimaantunut, oli sen päälle helppo levittää kunnon kerros tiivistemassaa. Pleksiä piti pienentää tätä ennen jonkin verran, jotta se meni paikalleen helposti ja jotta liimamassa pääsi pursuamaan vielä reunoilta ylös. Lopuksi pleksin reunan päälle pursotettiin liimamassaa.

IMG_9513 Sitten olikin vuorossa virallinen ja kuvattu ensi pumppaus. Kuten kuvasta näkyy, on valuminen nähtävissä näppärästi pleksin läpi. Pleksi ei tule jäämään näkyväksi, vaan niiden eteen on olemassa vanerilevyt. Vanereiden ollessa paikallaan valoa ei pääse järjestelmään. Päätyvanereiden on tarkoitus pysyä paikallaan kitkalla.

IMG_9480
Yhdysputken suu trimmattuna ja kaulus sihtiverkkoa varten liimattuna paikalleen.


Tähän väliin tuli suunnilleen 2 kuukautta kestänyt tauko ja läjä epäonnistumisia. Yritin nimittäin tehdä ämpäreihin hevosenkengän muotoisia “halo drippereitä”. Monenlaista vääntöä 20mm:n pvc putkesta oli mutta ne eivät onnistuneet. (Jos joku tietää tai keksii, niin otan mielellään tiedon vastaan n. 20mm:n putkesta “rasvattomasta muovista" tehdyistä noin 15-20cm halkaisijaltaan olevista renkaista.) Yritin rakentaa rengasta myös pienistä kennorakenteisista putkista, mutta eipä noihin rasvaisiin muoveihin pysty liimaamaan mitään kovin helposti. Laitetaan nyt kuitenkin pari kuvaa epäonnistuneista yrityksistä.
IMG_9663 IMG_9665 IMG_9819

IMG_9609 Ämpäreiden turhan korkea olemus ei viehättänyt, joten päätin alentaa niitä. Tämä onnistui alun rei’itys ongelmia paljon helpommin, koska käytin olemassa olevaa reikää mittana ja piirsin uuden sahauslinjan 5mm kauemmas. Sentin sahauksella ja muutamia kohtia hiomalla sain ämpärit haluamalleni korkeudelle.

IMG_9991 Loppu alkaa häämöttää. Pumppu on aikaisemmin ollut lattialla. Jotta laitteen helppo siirrettävyys kompaktissa paketissa toteutuu, ei pumppua voi jättää irralleen. Juuri ennen maalausta pureuduin pumpun paikkaan. Päätin laittaa pumpun pellin päälle. Laitoin vielä yhden pellin sivuunkin jottei pumppu lähtisi seilaamaan sivusuunnassa.

IMG_0089 Kasteluputkien suhteen olin edelleen hieman hukassa. Hevosenkenkien puuttuessa päätin tehdä ensihätään pelkät yksinkertaiset putket. Mittoja hahmotellessa tuli vastaan jälleen kämmi. Pystyputki pumpulta nousi väärästä kohtaa. Ongelman olisi pystynyt ohittamaan erilaisilla putkihaaroilla, mutta sellaisia minulla ei ollut. Niinpä päädyin tekemään uuden reiän rautaputkien läpi hieman reunempaan.
Kun putkien paikat oli tiedossa ja mitat ylhäällä, pätkin pvc putket. Poistin niistä jäysteet ja puhdistin liimattavat pinnat asetonilla. Liimaus ei ollut aivan helppo, koska mutkat ja haarat tuntuivat olevan hieman turhan väljät, vaikka olivat juuri 20mm:n putkelle.
IMG_0090 IMG_0093
Kasteluputki valmistui lopulta suuremmitta ihmettelyittä ja uudelleen porattu pystyputken reikäkin mahdollisti rakenteen näillä osilla. Kuten kuvastakin näkyy, tekee linja takana pienen mutkan. Onneksi liimasin aikaisemmin pumppuun muoviletkun pätkän, jolla vauhtimutka on helppo toteuttaa.
IMG_0100

Ämpärit, ruukut, verkkoruukut. Koko tämän vesiviljelyn alkuun panevana ideana oli positiivisia kokemuksia tuottanut passiivihydropari. Periaatteessa tämä vesiviljely onkin sama, mutta aktiivisella vedenkierrolla. Ämpäreistä syntyi helposti verkkoruukkuja pienellä poraamisella. Vesiviljelylaarissa paluuputki oli melkoisen tukkeessa loppukaudesta, joten näissä veden pois pääsemiseen kiinnitettiin erityisesti huomiota isolla määrällä isoja reikiä. Koska kasvualustaksi tulee perliitti on reikiä pienennettävä verkolla. Leikkasin paksusta hyttysverkosta palan ämpärin pohjalle.
IMG_0103 IMG_0104 IMG_0105

Ämpäreiden muututtua 5:n litran verkkoruukuiksi, viimeistelin kasteluputket. Letku kiinni ja putki kiinni runkoon. Putken kiinnitykseen käytin väärinpäin olevaa johtoklemmaria. 
IMG_0107 IMG_0108

IMG_0113
Ensimmäinen testiajo valmiilla kokoonpanolla näytti hyvältä. Vesi juoksi, eikä suuria vuotoja näkynyt.

IMG_0116 Viimeinen kämmi? Lisäsin perliitit purkkeihin ja ilmiselvästi suihkulla huuhtelu patisti osan perliiteistä ohi pohjan hyttysverkon. Siitä seurasi tukkeuma paluuputken suojaverkon päälle ja tulva valumaputkeen. Tässä kohtaa piti ottaa vielä yksi aikalisä ja antaa ajatusten tuulettua yön yli.

Aamulla ratkaisu oli jo tiedossa. Verkot pitää liimata. Niinpä sitten liimailin verkot ruukkujen pohjaan. Se ei ollutkaan aivan helppo koska verkko pyrki kovin hanakasti rullalle. Lisäksi ämpärin reunassa olleet lirvakkeet haittasivat. Lopulta lukuisten saksintojen ja liimausten jälkeen verkot istuivat tiiviisti pohjaa vasten. Oli vuorossa ämpäreiden uudelleen täytön aika.


Nyt projekti on niin pitkällä, että katson sen valmistuneeksi. Pientä vuotoa on kasteluputken ja ensimmäisen 90° kulman välissä ja jonkun pisaran näin venttiilin jälkeisessä putkessa. Jalkoihin pitää laittaa vielä jotkin tulpat, jotta putket eivät naarmuta tai riko lattiapintoja.

Kokonaisuudessaan projekti oli hauska ja yllättävän yksikertainen. Joitain kohtia tekisin kyllä hieman toisin. Tuuria tässä oli älyttömästi mukana ravinnesäiliön suhteen. Ilman ainuttakaan mittausta tankin putkien sopivuudesta ja silti tankin saa pois päädystä. Sitä tosin pitää käännellä, mutta kuitenkin. Muutama milli ja tankki olisi kehikon sisällä pysyvästi. Toki tuollaisen sattuessa olisin lähtenyt tekemään muutoksia. Katsotaan mihin tästä on! :D
IMG_0131 IMG_0135

2 kommenttia:

 1. Oikein hieno viritys siitä tuli loppuviimein! Kastelu tosin voisi tapahtua myös alta kyseisessä systeemissä.
  Hyvää ja inspiroivaa jälkeä siitä huolimatta! Laitahan kuvia kasveista kun homma etenee!

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia! Mulla on olemassa ebb&flow. Siinä ilmeni jonkin verran ongelmia tai heikkoja juttuja joita tähän sitten halusin muuttaa. Niinpä tässä kastelu tapahtuu pienemmällä vesimassalla yläkautta.

  Tässä kuva maaliskuun alusta.
  http://lh3.ggpht.com/-Io0EyJ18LOo/UTTJ6nzcM_I/AAAAAAAAU3o/pN3dbqBDDvM/s1600-h/IMG_1697%25255B5%25255D.jpg

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...