lauantai 1. joulukuuta 2012

Siemeniä ulkomailta, tiedä tämä!

Harkitsetko siementen ostoa ulkomailta? EU:sta tai EU:n ulkopuolelta?

Alla oleva teksti perustuu tullin Ostaisinko Internet-kaupasta-oppaaseen sekä Tullihallituksesta saamiini vastauksiin aiheesta ja se voi sisältää virheitä.
EU:n alueella vapaata kauppaa
EU:n alueella saa tehdä vapaata kauppaa. Tulleja ja arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. Etämyynnissä verovelvollinen on etämyyjä, eli se henkilö joka tuotteen myy. Kun kyse ei ole etämyynnistä siirtyy vastuu valmisteveron maksusta ostajalle.
Koko EU ei ole arvonlisäverosta vapaata
EU:n sisällä on EU:n tullialueeseen mutta ei sen veroalueeseen kuuluvia alueita (kts. lista). Tälläisiä ovat mm. Saksassa Helgolandin saari ja Büsingenin alue, Espanjassa Ceuta, Melilla ja Kanarian saaret, Italiassa Livigno, Campione d'Italia, Isossa-Britanniassa Kanaalisaaret ja Suomessa Ahvenanmaan maakunta.
Kanarian saaret. Taisi kuulostaa ikävältä joidenkin korviin. Kyllä, Kanarian saaret eivät kuulu arvonlisäveron piiriin. Näistä alueista lähetetyistä ostoista pitää maksaa arvonlisävero, jos arvonlisäveron minimikantoraja ylittyy.
Arvonlisäveron minimikantoraja tippuu ja alv. nousee 1.1.2013
Arvonlisäveron minimikantoraja tippuu 10€:sta 1.1.2013 5€:oon. Tämä tarkoittaa, että EU:n ja EU:n veroalueen ulkopuolelta tehdyistä 22€:n ja sen yli menevien tilausten hinnasta pitää maksaa alv. 23% mukainen arvonlisävero. Aikaisemmin 23%:n arvonlisäverottomia tilauksia on voinut ostaa EU:n veroalueen ja EU:n ulkopuolelta 43,47€:n arvosta. (Kirjoilla ja elintarvikkeilla arvonlisäprosentti on alhaisempi, joka mahdollistaa arvokkaamman tilauksen verottomasti.) Tilauksen hinta muodostuu tuotteesta ja postituskulujen yhteenlasketusta hinnasta. Alle 22€:n tilauksen arvonlisäveron määrä jää minimikantorajan alle, eikä sitä siten veloiteta. Tosin 1.1.2013 myös valtiolle kannettavan arvonlisän prosentti kasvaa 24%:tiin, joka Tulli on unohtanut laskelmistaan. Tällöin EU:n veroalueen ulkopuolelta tehdyistä 21€:n ja sen yli menevien tilausten hinnasta pitää maksaa alv. 24% mukainen arvonlisävero.
Esim. Tilaus Kanarian saarilta verottomana voi olla postikuluineen maksimissaan pyöreästi 20€. 24%:n arvonlisävero on tuosta summasta 4,8€, joka on 20 senttiä alle minimikantorajan. Sama raja koskee EU:n ulkopuolelta esim. USA:sta tehtyä tilausta.
Euromääräiset summat ratkaisevat ja tulli käyttää muunnoksiin ostovaluutasta Tullihallituksen julkaisemaa kurssia.
Tullimaksut 1.1.2013 jälkeen
EU:n ulkopuolelta ostetuista tuotteista maksetaan tullia. Tullimaksu peritään kun tuotteen tai tuotteiden arvo ylittää 150€. Tähän hintaan ei lasketa toimituskuluja. Tuotteen maahantuontivero määräytyy tuotteelle määrätystä tulliprosentista. Tuontiveron prosentin määrää tulli omien ja saatujen tietojen perusteella. Tulli tarjoaa sivuillaan yleisiä esimerkkejä tuontiveroprosenteista. Esimerkkinä käyttämilleni paprikan ja tomaatin siemenille prosentin kerrottiin olevan kolme. Maahantuontivero lasketaan kuitenkin tuotteen ja toimituksen yhteenlasketusta hinnasta. Kun tuontivero on laskettu se lisätään hintaan ja koko summasta lasketaan vielä arvonlisävero.
Esim.1 Tilataan EU:n ulkopuolelta siemeniä (jotka kaikki kuuluvat samaan tuontiveroprosentin alle) jotka maksoivat 169€. 20€ tuosta summasta oli toimituskuluja. Ostettujen tuotteiden hinta jää alle 150€ (149€), joten paketista ei tarvitse maksaa tulleja. Tilauksesta pitää kuitenkin maksaa arvonlisäveroa (24% = 40,56€). Paketin lopulliseksi hinnaksi tulee siis 209,56€.
Esim.2 Tilataan EU:n ulkopuolelta siemeniä (jotka kaikki kuuluvat samaan tuontiveroprosentin alle) jotka maksoivat 170€. 20€ tuosta summasta oli toimituskuluja. Koska tuotteiden hinta on juuri tullirajalla (150€), maksetaan tuotteista tulli. (3% = 5,1€) Tulli lisätään hintaan ja muodostuneesta hinnasta lasketaan alv. 24%. Näin paketin lopulliseksi hinnaksi tulee 217,12€.
Jos tullausta ei halua hoitaa itse, vaan sen jättää esim. Tullipostille, veloittaa Itella omien taksojensa mukaan vielä lisää käsittelystä. Ennen paketin hakua kannattaa tutustua Tullin sivuihin ja tulostaa kaikki kuitit mukaan.
Simppeliä, tässäkö kaikki?
Eli jos haluan välttää kaikki lisämaksut ja tullipapereiden täytöt pidän huolen siitä, että tilaan siemeniä:
 • Vain EU:n veroaluueelta
 • Alle 20€:n tilauksia EU:n tai EU:n veroalueen ulkopuolta

Periaatteessa joo, mutta…Tuotaessa siemeniä EU:n tullialueelta tai veroalueen ulkopuolelta koskee siemeniä niiden maahantuontia koskevat säännökset. Omaan käyttöön voi tuoda vihanneskasvien siemeniä, mutta niiden pitää olla standardisiemenluokkaa ja lajike pitää olla EU:n lajikeluettelossa. Omaan käyttöön tulevan siementen osalta pätevät samat vaatimukset kuin isoimmillakin siemenmäärillä, joten mitään poikkeuksia ei ole olemassa. Standardisiemenenet merkitään pakkaukseen yleensä merkinnällä “ST”.
Sen sijaan jos tuo siemeniä USA:sta, täytyy rekisteröityä elinkeinoharjoittajaksi. Lomake löytyy Eviralta nimillä: Ilmoitus kylvösiemenen markkinointia, maahantuontia ja maastavientiä koskevasta toiminnasta (Evira 82440). Rekisteröityminen elinkeinoharjoittajaksi ei maksa hakijalle mitään. USA:sta tuotavien lajikkeiden tulee olla EU:n vihanneskasvien lajikeluettelossa. Lisätietoja saa Evirasta.
Nyt alkaa kuulostaa aivan mahdottomalta
Kyllä mahdottomalta kuulostaa. Jos haikailet vähänkään erikoisempaa lajiketta, niin kyse ei ole silloin standardisiemestä. Koska Tullihallituksen vastaus jätti asiasta enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ainakin allekirjoittaneelle jäi erittäin epäselvä käsitys siemeniä koskeviin asetuksiin. Niinpä lähetin Eviralle kyselyn esimerkkeineen, että mitä tämä kaikki oikeasti tarkoittaa. Kuukauden tullessa täyteen, ei Evira ole vastannut mitään kyselyyni.

Lopulta sain vastauksia Eviralta kysymyksiini.
TULLI: Omaan käyttöön voi tuoda vihanneskasvien siemeniä, jotka ovat standardisiemenluokkaa ja lajike EU:n lajikeluettelossa.

Kysymys: Missä määritellään tai miten määritellään standardisiemenluokka ja mistä EU:n lajikeluettelon löytää.

Mitä jos lajike ei ole standardisiementä tai sitä ei löydy EU:n lajikeluettelosta?

 

Standardisiemen on siemenluokka vihanneskasveilla, muista vihanneskasvien siemenluokkia ovat perussiemen ja sertifioitusiemen. Kaikki lähtee uudesta lajikkeesta ja sen jalostamisesta. Jalostaja jalostaa uuden lajikkeen, aluksi siementä on vähän ja puhumme tästä materiaalista jalostajanmateriaalina, tätä ei ole markkinoilla. Lajiketta lisätään ja siitä tuotetaan ensin esiperussiemen-sukupolvi, sen jälkeen perussiemensukupolvi ja seuraavaksi sertifioitusiemen. Alin siemenluokka (=sukupolvi on vihanneksilla standardisiemen. Jotta lajiketta voidaan markkinoida, se täytyy hakea lajikeluetteloon. EU:n vihanneskasvien lajikeluettelo löytyy osoitteesta :http://ec.europa.eu/food/plant/propagation/catalogues/database/public/index.cfm?event=homepage&CFID=2491309&CFTOKEN=fbfdf75f61660c9f-C6E45E3D-AA67-EE84-5674B06E533A8212&jsessionid=9207b136303615dcb2c06727c76276948546TR valitse vegetable species ja voit hakea lajin tai lajikenimen perusteella.

Standardisiemenluokka on määritelty MMM:n asetuksessa vihanneskasvien siemenkaupasta 113/2000, laitan sen tuohon liitteeksi.  [LIITE]

Jos lajike ei ole EU:n lajikeluettelossa tai se ei ole standardisiementä, sitä ei saa markkinoida, jos laji on sellainen, että se kuuluu lajina tuohon vihanneskasvidirektiiviin.

 

TULLI: USA:sta tuotavien lajikkeiden tulee olla EU:n vihanneskasvien lajikeluettelossa.

Tässä on varmasti sama kuin ylemmässäkin, eli onko kohtelu sama kuin ylemmässä tapauksessa?

Miten kohdellaan EU:sta tai USA:sta tilattujen kukkien siementen käy ja onko vihanneksien välillä eroja?

 

Kukkien siemenille ei ole olemassa lajikeluetteloa. Kun tilataan kukkien siemeniä EU:n ulkopuolelta, ne jäävät tulliin ja tulli/huolitsija lähettää meille tiedot siemenistä ja me tarkistamme lajit (ovatko kukkia) ja tarvitsevatko esimerkiksi kasvinterveystodistuksen. EU:n ulkopuolelta tulevien siementen tulee olla myös EU:n lajikeluettelossa ja standardisiemenluokkaa.

 

Kysymys: Harrastelijana puhuttavat määrät ovat pieniä. Internetkaupoissa on paljon erikoisia lajikkeita.

Jos tilaan esim. eurooppalaisesta siemeniä myyvästä nettikaupasta chilin siemeniä, miten käy?

Esim. 10kpl Bhut Jolokia Brown Chocolate (Capsicum Chinense)

Lajike nimet voivat elää ihan omaa elämäänsä, eikä erikoista lajia löydy välttämättä mistään listoilta, koska

myyjä voi nimetä lajikkeen omalla tavallaan saadakseen erikoiselta kuulostavan lajikkeen.

 

Vihanneksilla lajikkeet voivat todella olla useilla nimillä, lajikeluetteloon pitäisi ilmoittaa, jos lajiketta markkinoidaan eri nimellä esim. USA:ssa kuin Euroopassa. Maatiaiskasvien siemenet ovat sitten oma lukunsa, mutta niiden markkinointi on rajattu yleensä ko. jäsenvaltion alueelle. En osaa sanoa, onko jossakin EU:n alueella Chilin osalta maatiaislajikkeita?

 

Kysymys: Mitä silloin jos laji on villi ja ehkäpä uhanalaiseksikin luokiteltu? Miten esim. chili Capsicum Lanceolatumin siemeniin suhtaudutaan?

 

Uhanalaisten lajien osalta selvitämme voiko siementä ylipäätään tuoda Suomeen, tietoa löytyy ympäristökeskuksen (SYKE) sivuilta, kun laittaa hakuehdoksi uhanalaiset lajit, sieltä saa erikseen kasvit.

 

Sienet toimitetaan usein kirjeitse jossa siemenet ovat minigrippi pussissa. Päällä pieni tarra jossa vain nimi kerrottu.

Tämähän on yleinen tapa kun kyseessä ei ole massiivinen tuotanto ja myynti. Harva lajike on kaupallisessa viljelyssä.

 

Tullin vastauksesta ja omien tutkailuiden perusteella Suomeen ei voi tilata kuin siemeniä, jotka jo käytännössä löytää täältä

tukkurien ja sitä myötä myös markettien hyllyiltä. Harrastelijat tilaavat paljon siemeniä ulkomailta EU/USA, joten voidaan

varmasti todeta ostot laittomiksi? Jos tälläinen lähetys jää tullin haaviin, onko edessä siemenien menetys ja kenties sakot?

 

Markkinoitavaksi tarkoitetut siemenet ovat pakattu ja suljettu pusseihin ja niissä on standardisiemenluokalle määritellyt tiedot pakkauksissa. Jos siemenet todetaan sellaiseksi, etteivät ne täytä asetettuja vaatimuksia, tulli hävittää ne.

Varmaankin näin on, että uutuudet ja erikoiset lajikkeet kiinnostavat, toisaalta niihin saattaa myös liittyä riskejä, koska niitä ei ole tarkastettu ja siementen mukana voi myös levitä tauteja ja mahdollisesti uusia tuholaisia. 

Lopuksi
Olen tilannut siemeniä ympäri maailmaa. EU:n alueelta, USA:sta, Australiasta ja Kiinasta. Kun aloin tätäkin päivitystä kirjoittamaan, oli posti tulossa rapakon takaa. Kertaakaan ostokseni eivät ole joutuneet tulliin tai jääneet tulematta. Tilaukset ovat tosin olleet pieniä ja siten tulleet kirjeenä. Mutta joskus lähetys voi jäädä tulematta tai se joutuu tulliin. Kirjeet liikkuvat ilmeisen helposti, eikä lähetyksiä tarkisteta kovinkaan tarkkaan.
Jos sinulla on kokemuksia siementen tilaamisesta ulkomailta, olisin iloinen jos kirjoittaisit kokemuksistasi alle.

5.2.2013 En sitten viisastunut Eviran vastauksenkaan osalta, vaikka jokaiseen kysymykseen sainkin jonkinlaisen vastauksen. Jotenkin todellisuus ja vaatimukset eivät kulje käsikädessä. Tähän perustuen pienet (kirjeessä kulkevat) siementilaukset tulevat tullin seulan läpi ja siten kyseessä on luvaton tilaus. Harvemminhan ulkomailta tilaava tilaa standardisiemeniä tai edes tietää mikä sellainen on. Koska todellisuudessa mikään vaade ei täyty, ei tilausta voi pitää mitenkään laillisena. Jos tällaiset siemenet päätyvät tullin käsittelyyn, on niiden menetys melko varmaa. Koska EU:n lajikeluettelosta ei löydy kuin Capsicum Annuum chilejä, ei käsitykseni mukaan maahan saa tuoda esim. Capsicum Chinense chilin siemeniä. Vai eikö muita chilihaaroja lasketa vihanneksiksi…? Joku viisaampi valaiskoon minua lisää…

8 kommenttia:

 1. 150€ edestä siemeniä on aika läjä. Itelle tuli jenkeistä 32.45 $ hintaan kotiin kannettuna riittävä läjä tomaatin, rucolan, basillikan, chilin ja muiden siemeniä. Ei tarvitse sieltä enää tilailla kun näistä kasveista tuli vähintäänkin riittävästi siemeniä omiin ja muidenkin tarpeisiin ja kasvit basillikaa, rucolaa ja sitruunakurkkua lukuunottamatta vielä hengissä.

  Itsellä chilinsiemeniä tallessa sen verran etten mieluusti mitään vaihda, annan ennemmin. Eri lajikkeita yli sata joten tilat tulee nopeasti vastaan ettei niitä kaikkia saa kasvamaan ja siementämään vaikka haluaisinkin. Kaverin puolesta vähän pelottaa kun on alkuvuodesta palaamassa Chilestä takaisin suomeen ja pyysin tuomaan mukanaan muovikassillisen paikallisia siemeniä, miten niitä nyt salakuljettaisi. Suomessa kuitenkin kasvattajia väkilukuun nähden melkoisesti joten eiköhän täältäkin saa jotain hieman eksoottisempaa kasvatettavaa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus!

  Itselläni on juuri alle 30 dollarin arvoinen tilaus vetämässä USA:sta, mitään ei ole muutamaan viikkoon kyllä tapahtunut. Siementoimittaja kertoi heidän lähettäneen postia, että olisikohan se sitten jäänyt tullin haaviin. Siellä ne mun pipanat nyt sitten aiheuttavat viranomaisille kamalasti töitä :)

  Toivotaan kuitenkin, että kirje olisi vielä vaan matkalla, onhan sitä Amerikasta mutkia ja kilometrejä tänne asti...

  Toivotaan myös, että Evira vastaa. Olisihan se kiva saada vastauksia konkreettisiin esimerkkeihin, varsinkaan, kun noilta sivuilta ei kattavaa tietoa tosiaan kaivamallakaan löydä?!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!

  Noi jutussa linkkaamani siemenet tulivat 9:ssä päivässä. Kiinasta on siemenet pisimmillään olleet matkassa noin parin kuukauden verran. Ovat tulleet halvimmassa postissa ja varmasti merirahtina.

  Nyt kun arvonlisäveron minimi kantoraja tippuu, en oikein henkilökohtaisesti jaksa uskoa minkään suuresti muuttuvan. Nytkin paketteja tulee läpi, vaikka niistä pitäisi jopa tullejakin maksella. Melkoisen pistoluonteisesti tuntuvat pienet paketit jäävän tullin haavin. Toki niitä jää.

  Eviraa kohtana tulen lähestymään uudemman kerran ja tällä kertaa ihan kirjaamon kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ovat tainneet jäädä mun siemenet jonnekin, tulliin tai postilajittamon patterin taakse. No, riskillä tilasinkin eli en laittanut koko omaisuutta kiinni.

   Eviran kommentteja odotellessa...

   Poista
  2. Eviran kirjaamoon lähti kirje. Katsotaan mitä sieltä vastataan.

   Poista
  3. Vastausnopeuksissa on eroja...
   Eviralta ei ole tullut vieläkään vastausta. 1. kirjeestä kulunut yli 2kk:tta ja 2. kirjeestä yli kuukausi.
   Laitoin viestiä tullille ja kysyin mikä olisi oikea tie kysellä Eviralta. Vastaus tuli kolmessatoista minuutissa. Kokeillaan jos nyt tärppäisi.

   Poista
  4. Eviralta tuli vastaus. Mielestäni käsitin asiat, mutta toisaalta taas en. Jotenkin tuntuu siltä, että harrastelijoiden tilaukset elävät omaa elämäänsä laittomina ja asiat eivät todellisuudessa mene niin kuin niiden kuvitellaan menevän. Jotenkin tuntuu siltä, että turhaan vaivaan päätäni tällä asialla. Yritän sorvata lähiaikoina Eviran osuuden tuohon ylätekstiin.

   Poista
 4. Kysymykseni ja Eviran vastaukset lisätty.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...