perjantai 7. joulukuuta 2012

Valmistautumista kauteen 2013

Kaikenlaiset hommat painavat päälle ja siinä ohessa on pakko yrittää tehdä vielä valmisteluita ensi kauteen.
Idätykset menivät viime vuonna kohtuu onnistuneesti, joskin harsosääsket hyökkäsivät juuri itäneiden kimppuun. Nyt idätyksiin on haettu vinkkiä parista eri kasvatusoppaasta. Alkuperäisenä ajatuksena oli hankkia pöytäjääkaappi, mutta sellaista ei tullut sopivasti mistään vastaan. Sen siaan törmäsin vanhaan auton kylmälaatikkoon. Se oli selkeälinjainen ja yllättävän tilava, joten päätin aloittaa siitä idätyslaatikon rakentamisen.

Nyt osa varmasti ihmettelee, miksi erikoinen laatikko, kun ikkunalaudallakin voi idätellä. Tähän on muutamia syitä miksi näin en aio tehdä. Ensinnäkin talossa on lämmitys toteutettu ilmalämpöpumpuilla, joten ikkunoiden alla olevat vesipatterit ovat paukkupakkasia lukuun ottamatta pois päältä. Ikkunalaudoilla on melko viileää. Veranta on talvella erittäin viileä ja siellä on riskiluokkaan laskemiani viimekauden talvetettavia. Kylmälaatikossa voin kontrolloida asioita helpommin ja sitä kautta saan toivottavasti hyvän alun taimille.

Mm. paprikan kasvatusopas sanoo näin:
Paprikan siemen itää 15-30°C lämpötilassa. Itämisnopeus riippuu lämpötilasta. Ihanteellinen lämpötila siemenen itämiselle on melko korkea. Suositukset vaihtelevat 21:stä 28°C:een. 28 asteessa siemen itää noin viikkoa nopeammin kuin 21 asteessa. Vastaavasti lämpötilan lasku 25:stä 15°C:een pidentää itämisaikaa noin kuudella vuorokaudella. Alle 15°C lämpötilassa itäminen estyy. .... Jos tavoitteena on nopea taimettuminen, lämpötila voidaan nostaa 27°C:een. .... Liian viileässä kasvatetut taimet jäävät usein liian heikoiksi ja niiden vegetatiivinen kasvu on myös heikkoa myös istutuksen jälkeen.

IMG_0062
Tavoitteena 28°C lämpö ja 70%:n kosteus. Itävät siemenet eivät tarvitse valoa, joten ensimmäisenä ajatuksena oli tuottaa lämpö laatikkoon sulanapitokaapelilla ja kontrolloida sitä termostaatilla. Kummatkin olivat, mutta käsissäni ollut termostaatti vaikutti hieman liian haastavalta ohjelmoida tähän käyttöön. Uuttakaan en ehtinyt tilata, joten päätin hieman skipata. Nyt lämpö tuotetaan ledivalolla. Saan siis samalla valoa kuin lämpöäkin. Tosin virtaa jouduin hieman hakemaan, jotta laatikko ei lämpenisi liikaa. Lisäsin laatikkoon myös pienen tuulettimen tasoittamaan lämpötilaa laatikossa kiertoilmauunin tavoin. Lämpötilaa ja kosteutta on helppo seurata mittareiden avulla.


IMG_0067
Laatikon pohjalle laitoin 10kg karkeaa ja kosteaa hiekkaa. Tällä on tarkoitus saada laatikkoon massaa joka varastoi ja luovuttaa niin lämpöä kuin kosteuttakin taimettumisien jälkeen mukaan otettavien lepojaksojen aikana. Hiekka on kuvassa pleksin ja valkoisen muovin alla.
Lisäsin lisäksi laatikkoon myös hiilidioksidille syötön. Tuota on tarkoitus vain kevyesti päästellä laatikkoon, joten jatkuvaa alennettua syöttöä ei ole tulossa. Hiilidioksidin käytöstä on paljon tietoa, mutta toistaiseksi mittarin puuttuessa käyttö on sattumanvaraista.


Taimetus alustana tulee olemaan turve ja vesiviljelyyn menevillä kivivilla. Kivivillana käytän viime kauden tapaan Parokin kivivillaa. Sen sopivuudesta viljelyyn en osaa sanoa, mutta viime kaudella huomasin ongelmia sen vajaan vettymisen kanssa. Märältä vaikuttaneet kuutiot olivat täysin kuivia sisältä. Koska en raaskinut sijoittaa (:D) oikeisiin kivivilla kuutioihin, päätin kokeilla hieman toisenlaista tapaa kivivillan käyttöön.
IMG_0045
Leikkasin ämpäriin eri kokoisia lohkoja.
IMG_0047
Lohkojen päälle kaadoin kuumaa vettä  ja survoin ne rikki porakoneella ja laastivispilällä.
IMG_0049
Vispilöity kivivilla massa näytti tältä. Tarkoituksena oli välttää turhan hienon massan tekoa, jotta rakenne ei menettäisi ilmavuuttaan.

IMG_0051
Sitten tuleekin mielenkiintoinen vaihe. Nimittäin massan ph-tasapainotus ja lannoitus. Idean tähän sain kahdesta eri lähteestä. Grodan opastaa laskemaan kivivillan ph:n 5.5:een ja ravinnottoman kasvualustan lannoituksen löysin aikaisemmin mainitsemastani oppaasta. Lopputuloksena veden ph oli 5.6 ja EC 1.4.
IMG_0052
Lopuksi vain verkkoruukkujen kevyt täyttö. Rautalangalla vielä varmistin, että keskellä ruukkua ei ole läpipääsemättömiä paloja kivivillaa. Näin taimen juurikasvu pitäisi päästä helposti käyntiin.

4 kommenttia:

 1. No wau! Tätä voisi kutsua jo aika tarkkaan mietityksi suunnitelmaksi :D

  Mainio lämpöboksi, hiilidioksidin syöttöineen päivineen. Tuntuu kyllä tämän luettuaan aika alkeelliselta laittaa tammikuussa omat chilinsiemenet sinne perus-kylvömultaan vettymään, hah.

  VastaaPoista
 2. Suunniteltu tätä on, mutta ei tässä kuitenkaan mitään yli-inhimillistä ole. :D

  Itse asiassa viime kesästä saakka ajatus boxista on pyörinyt. Ajatus paremmasta idätysolosuhteista lähti siittä, että villi chili C. Lanceolatum ei ole minulla itänyt lainkaan. Yksi pieni alku oli viime kaudella, mutta se näivettyi todella nopeasti.

  Tarkoitus on ollut kehittää omaa harrastusta ammattimaisempaan suuntaan tai ainakin yrittää poimia jotain ammattiviljelystä. Scheteligiltä sain juuri rukkaset kun kyselin heidän tuotteiden perään. Harrastelijat eivät kiinnosta. Mainittakoon, että salaatin siemenissäkin mokki (minimum order quantity) pyörii miljoonassa. Lohdutukseksi sain muutaman kuvan jostakin ammattipuutarhalta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kivat kiitoskuvat :) No, jatkat vaan salaisuuksien selvittelyä ilman ammattilaisten apua ja alat sitten itse valmistaa tuotteita toisille harrastajille... ja lopuksi Iso Firma ostaa putiikkisi isolla rahalla ;D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...