torstai 17. tammikuuta 2013

Vesiviljely käyntiin

IMG_0663 Olen tässä jo hetken aikaa ollut aikeissa käynnistää tuota uutta vesiviljelyä. Erinäisten ahtaus- ja vuoto-ongelmien jälkeen päästiin lopulta itse asiaan. Pienten vastoinkäymisten myötä yritetään taas jatkaa.

Idätysboxi on nyt sammutettu ja sen sisältö siirretty sisäkasvariin. Toisesta koulintaerästä jäi pari Aji Cristalia, jotka eivät olleet silloin vielä tarpeeksi vahvoja koulittavaksi. Myöhemmin siirsin nämä pienellä turpeella varustettuna kivivillan sisään jatkamaan kasvua.

Carolina Reaperit olivat suunnitelmissani kauden ykköslajikkeeksi. Ikävä kyllä niiden itävyys tai taitoni eivät niitä saaneet itämään. Ainoastaan 3 siementä iti kymmenestä. Siemenetkään eivät olleet edullisimmasta päästä, joten hieman synkkä mieliala tuosta johtuen. Koska en saanut vesiviljelyyn kaipaamiani taimia, niin korvaan tuon tyhjäksi jääneen paikan noilla kahdella kivivillaan siirretyllä Aji Cristalilla. Mennään sitten näillä.

Carolina reaper in hydro 160113 IMG_0673 IMG_0674

Vesiviljely starttasi 16.1. Rakennelma mahtui juuri ja juuri tuonne sisäkasvariin. Lannoitteeksi valitsin Kekkilän Superex-Turpeen ja Yaran CaN:in. Lannoitetutkimuksieni pohjalta oli tiedossa noiden lannoitteiden vaikutukset gramma per litra. Se helpotti tekemään alustavia laskelmia Kekkilän paprikalle antamia suhteita tavoitellen. Olen tähän asti lannoittanut taimia niin turpeessa kuin kivivillassakin kevyellä EC 1:n voimakkuuksisella sekoituksella. Typpi-kali suhde on ollut 1:1,2. Paprikan kasvatusopas neuvoo siirtymään taimikasvatuksessa melko nopeasti 2,2-2,5 voimakkuuksiin, koska jo taimikasvatuksen lopulla pitäisi siirtyä käyttämään 3,0mS/cm kasteluvettä.

Kekkilän paprikan lannoiteohje antaa taimikasvatukselle lannoiteveden vahvuudeksi 2,0-2,2 mS/cm ja lannoittamattomille ja inaktiivisille kasvualustoille kasteluveden vahvuudeksi 2,2-2,5mS/cm 1:1,2 N-K suhteella.  Tein näiden kesken pienen kompromissin ja otin tavoitteeksi valmistaa 2,1mS/cm kasteluvettä 1:1,2 N-K suhteella. Laskentataulukoillani pääsin annoksiin, jossa Superex-Turvetta annostellaan 9,4g ja CaN lannoitetta 9,6g kymmeneen litraan vettä. Liukenemisien jälkeen johtoluku oli yllättäen haluttu 2,1mS/cm.

Pääsy haluttuun johtolukuun ei harmita, mutta siirryttäessä laskemaan lannoitteen N-P-K pitoisuuksia, tilanne alkaakin näyttämään melko pahalta. Sekoitetusta annostuksesta saan laskettua seuraavat ppm pitoisuudet: 315-66-379. Vertailun vuoksi Nutriforten lannoite parista kasvu-annostukselle saan ppm pitoisuuksiksi 133-40-217 (1:1,64). Melkoisen laihat, jos asiaa luonnehtii näin. Jopa Nutriforten kukinta ja raakile annostus antaa seuraavat ppm luvut: 171-40-217 (1:1,27). Nyt voisi sanoa, että melko vahvaa tuo antamani annostus, vaikka johtoluku on siinä 2,1, joka on yhtenevä aikaisemmin mittaamani Nutriforten kukinta ja raakile annostuksen kanssa, joka oli siis myös 2,1. Sama johtoluku vaikka typpi-kalimäärät ovat melkoisen poikkeavat toisiinsa nähden. Mikä mättää, onkohan laskelmissani jotain pielessä? Sinällään tähän voisi tempaista Chilli Focuksen vahvempaan annosteluun, jonka ppm luvut ovat 295-42-361 (1:1,22). Tällä hetkellä vahvuuksia ei voi kuin ihmetellä.

Kastelu tuossa hydrossa onkin sitten taas ihan oma juttunsa. Paprikan kasvatusopas kertoo seuraavaa: ”Istutuksen jälkeen taimia kastellaan kuivalla alustalla (heikko vedenpidätyskyky) 1-2h välein 60 ml kerralla. Jos alusta pidättää kosteutta hyvin, kastelukertojen väli voi olla 4-6h. Tällöin kertakastelumäärä voidaan nostaa 80 ml:aan. Kun taimet ovat juurtuneet kastelua vähennetään, jotta juuret saadaan kasvamaan syvälle kasvualustaan.”  Ohje on siis hyvin selkeä. Mitta-astia, sekuntikello ja digitaalinen kellokytkin. Sain nopeasti huomata, että pumppuni on erittäin tehokas tarvittaviin millilitroihin nähden. Lopulta päädyin 2 sekunnin pumppaus aikaan, josta ensimmäisellä sekunnilla täytetään putkisto ja toisella toteutetaan suunnilleen tuo 60ml. Ajastuksia laittaessa huomasin, että minuutti on pienin aika jonka tuohon pystyy ohjelmoimaan. Testissä käyttämäni “lähtölaskenta” tila hyväksyi sekunnitkin. Eli nyt sitten pumpataan minuutin verran lannoitevettä. Aika paljon. Pumppaus on ainakin nyt kahden tunnin välein kello 9:00-19:00. Pimeällä ei kastelua ole.  Kasteluaikaa ja todennäköisesti myös virtausta pitää melko pian alkaa jotenkin rajoittamaan.

 

Muille taimille kuuluu hyvää. Ensimmäisen koulintaryhmän taimet ovat kasvaneet hyvin. Valoa noille on tarjolla melko vähän, mutta kasvu useamman osalta silti melko hyvänlaatuista. Valon väri on melko punertavaa, mutta ei noin punertavaa mitä kuvat antavat ymmärtää. En saa toistumaan sitä kuviin todellisena. Luximittarilla mitattuna purkin pinnalla on 3500 luxia. Tuo lukema ei välttämättä ole täysin oikea, koska mittari mittaa valoa ihmissilmän alueella ja on siten valkoisen värin mittari. Se ei pysty antamaan valosta edes värinsävyä. Valoja on tarkoitus tehdä lisää. Tällä hetkellä odotan sinisiä ledejä Kiinasta.

Tältä taimet näyttivät 16.1. :)
IMG_0665
Ensimmäinen Carolina Reaper kolmesta.
IMG_0668
Takana CAP502:t ovat parhaimmassa koossa. Ne myöskin itivät ensimmäisten joukossa.
IMG_0670
PI593491 erottuu chinensien joukosta annuumina. (käden yläpuolella)
IMG_0672
Toinen koulintasetti.

3 kommenttia:

 1. No vau, onpa systeemit! Teksti oli melko kemiaa, mutta kuvat ymmärsin kyllä: komeita taimia aimo määrä. Hienoja.

  Onnea heille ja tarhurille tuleviin kuukausiin!

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia! Laskenta on melkeinpä ainoastaan prosenttilaskuja. Itse olen todella surkea matematiikassa. Tuossa kun herättelin henkiin vanhan laskentataulukkoni, oli kieltämättä aika vaikeaa päästä jyvälle mitä olen laskenut aikaisemmin. Rakensin sitten uudet taulukot. En tiedä onko laskelmat oikein, mutta olen tarkastanut kaavojani ja laskelmia lukuisia kertoja, mutta en sieltä virhettä löydä. Kyllä sieltä omituisuuksia löytyy, mutta varmasti johtuu jostakin mittausvirheestä ja/tai sen kerrannaisista. Noissa lannoketutkielmissa 1, 2 ja 3 on noita samoja laskuja. Niissä on siis kyse vain siittä, että haluan tietää mitä annan ja kuinka paljon. Löydänkö vastaavaa muualta ja miten eri lannoitteiden annostusohjeet vaikuttavat kokonaismäärään verrattuna johonkin toiseen.

  VastaaPoista
 3. Carolina reaperin huonosta itävyydestä on nyt reklamoitu ja vastauskin tupsahti mailiin. Itävyys on yleensä 80%. Uudet siemet ovat pian tulossa postissa tähän suuntaan. Taitaa vain olla hieman myöhäistä laittaa Chinensejä vielä itämään....

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...