maanantai 14. tammikuuta 2013

Yrttejä kasvamaan

Yrttikouru on jäänyt hieman paitsioon ja vasta nyt lauantaina saatiin yrtit kylvettyä. Osittain viivästystä aiheutti kourun pieni toimintaongelma jossa vettyminen ei aivan mennyt halutulla tavalla. Idea kourun täyttöön saatiin lopulta Grodanin Grow-Chunkseista.

Koska kourussa päätettiin käyttää kivivillaa, kirjoitanpa tähän väliin pienen selvittelyni kivivillasta. Olin nimittäin aiheesta yhteydessä vähän aiemmin Parocille, josta kyselin rakennusvillan sopivuutta viljelyyn, sekä mitä eroa rakennusvillalla ja kasvuvillalla on keskenään. Yllätyksekseni tavoittamani rakennusneuvoja alkoi selvittämään asiaa ja palasi asiaan vähän myöhemmin. Vastaus oli, että Paroc ei valmista enää kasvatusvillaa, mutta eroa noissa villoissa on. Ero on todella pieni. Rakennusvilla ei sisällä kosteutta torjuvia kemikaaleja, vaan kasvatusvillassa on jotain lisätty, joka vaikuttaa kosteuden tiivistymiseen. Tuota “jotain” ei selvitetty, ainakaan minulle. Vinkiksi annettiin käyttää esim. Fairya, joka saattaisi tehdä saman vaikutuksen. Koska pesuaineita käytetään usein tiputtamaan pintajännitystä ja sitä kuivassa rakennuskivivillassa on todella paljon, niin puuttuvan kemikaalin on pakko liittyä pintajännityksen tiputukseen. Vahvistusta tälle teorialle sain mansikan kasvihuoneviljelyoppaasta, jossa kivivillan kerrottiin sisältävän pintajännitystä alentavaa ainetta. Tehokkaasti kasvihuoneesta kirjassa mainitaan kivivillasta seuraavasti: “Kivivillan vedenpidätyskykyyn vaikuttavat kuitujen paksuus, levyn tiheys sekä sidosaineiden ja kostutusaineiden määrät.”  Perusrakenne vaikuttaa siis samalta, mutta ero tulee niiden vettymiskyvystä. En ole päässyt hypistelemään tai testaamaan kasvatuskivivillaa, joten en osaa sanoa tuosta rakenteesta ja mikä rakennusvilla vastaa kasvatusvillaa eniten. Oli miten oli, mutta Parocin rakennusneuvoja ei selvittelyiden jälkeen nähnyt estettä rakennusvillan käytölle kasvualustana. Rockwoolilta eikä Isoverilta ei vastattu kyselyihini.

IMG_0649

Sitten taas itse aiheeseen. Kivivillalevystä leikkailtiin pieniä kuutioita kourun täytteeksi. Koska tavallisen rakennuskivivilla on huono vettymään, piti kuutioita hieman käsitellä. Käsittely tehtiin siten, että kuutioiden päälle kaadettiin kuumaa vettä ja pienen hämmentelyn jälkeen lisäsin muutaman pisaran astianpesuainetta mukaan. Hämmentelyn ja painelun tuloksena kuutiot alkoivat vettymään ainakin pintapuolisesti. Tämän jälkeen kuutioista valutettiin ylimääräinen vesi pois. Seuraavaksi valmistin kuutioita varten esilannoitusvettä. Ph:n tipautin sitruunahapolla 5,7:ään (5,5 tavoite) ja lisäsin veteen lannoitteen. Lannoitteena käytin Nutriforten 1+2 1:1,2 seoksella. Johtoluvuksi sain 1,5. Kuutiot saivat liota ja vettyä tuossa muutaman tunnin. Tämän jälkeen ne olikin hyvä nostella valutteluiden myötä kouruun.

 

IMG_0648

Ja kouru täytettynä yrttikylvöksillä. Basilikaa, thaibasilikaa, kanelibasilikaa, sitruunabasilikaa,  kreikanmeiramia, tilliä, timjamia, vihanneskrassia, persiljaa, sitruunamelissaa ja korianteria. Vipa laittoi kokeeksi vähän kaikenlaista. Nyt jäädään jännäämään miten itämiset ja kasvut etenevät.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kaikki yrtit itivät ihan kohtuullisesti. Vesikrassi on ainoa, joka ehti jo jostain syystä jo kuolemaan. Muut vielä kasvussa. Vettä tuossa kierätetään nyt 5-10min kerran päivässä tv:n katsomisen ohella. Valoa on se mitä ikkunasta tulee. Systeemi ei ole vielä näyttänyt tehoaan, joka on ollut odotettua. Tehokkaan tästä saisi jos vesi kiertäisi NFT:n tavoin 24/7 (vrt. Zen Grow & Herbie). Ja valoa pitäisi myös olla lisää. Laittelen tästä juttua, kun tuossa alkaa oikeasti jotain tapahtua. Kesällähän tämä on siirettävissä kasvihuoneeseen tai muuhun lämpimään ja valoisaan paikkaan.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...