torstai 3. tammikuuta 2013

Yrttikouru tusinalle

Taas on saatettu valmiiksi yksi vesiviljely. Tällä kertaa rakentui vesiviljely yrteille. Idea rakennelmaan tuli jo loppukesästä, mutta aikataulut antoivat vasta nyt myötä. Ensimmäisestä ajatuksesta lopputulos yksinkertaistui ajan kuluessa. Pientä virittelyä tuo vielä vaatii jotta järjestelmä toimii odotetusti.

IMG_0407

Tästä tämä homma lähti liikkeelle. Pohjana idealle oli jälleen käyttää putkea vesisäiliönä. Putki on samaa jota käytin aikaisemmassa projektissa. Tällä kertaa vesisäiliö oli poikkeuksellisesti tarkoitus rakentaa pystyyn. Kourua edustaa sähkökouru, jonka olen hankkinut vuosia sitten purettavasta rakennuksesta.


Jos on keksinyt jotain toimivaa, niin mikseipä sitä hyödyntäisi uudelleen. Vesisäiliöön oli tarkoitus tehdä vesisäiliön lisäksi erillinen paino-osa. Kammiot rakentuivat viime projektista tutulla rengastekniikalla, joihin kerrostavat levyt on helppo liimata.
IMG_0408

 

IMG_0409

Vesivaneria, pleksiä ja tukirenkaat. Tukirenkaat ovat sahattu samasta runkoputkesta. Vesisäiliön sisään mahduttamiseksi kehästä on napsaistu pätkä pois. Vesisäiliön pohja ei jää ainoastaan vesivanerin varaan, vaan vettä vastaan tulee paremmin kosteutta kestävä pleksi. Pleksi tulee suoraan vaneria päin, josta se saa tukea.

 


Ensimmäinen kehä tuli aivan putken päähän, joka tulee olemaan lattiaa vasten. Liimatun kehän päälle tuli ensimmäinen vaneri, joka erikseen tiivistettiin. Painotilan vanerin ei tarvitse olla tiivis, mutta varmuuden vuoksi kaikki liitokset pyrittiin tekemään mahdollisimman tiiviisti. Vanerin päälle liimattiin putkesta sahatut suikaleet joiden päälle tuli vesisäiliön pohjakehä.
IMG_0432

 

IMG_0434

Yllä rakentuneeseen tilaan tuli paino-osa, joka täytettiin hiekalla. Rakennelman paino lisääntyi hiekan myötä 11 kiloa. Lisäpainolla on tarkoitus hakea tukevuutta tyhjemmällekin järjestelmälle.

 Paino-osa sinetöityi kiinni kehän päälle tiivistetyllä vanerilla ja pleksillä. Kerrostettu tukirakennelmalla haetaan rasittamattomuutta liimauksille, koska kaikki päälle kertyvä paino on suoraan lattiaa vasten.
IMG_0450

 

IMG_0411

Kourun kanteen porattiin 12 reikää verkkoruukuille. Päätyjen puuttuessa, ne tehtiin samasta pleksistä mitä vesitilan pohja.
Kuvassa kouru ei ole paikoillaan. Kourun lähes päädyssä on aukko josta kouruun johdettu vesi pääsee palaamaan takaisin säiliöön.

 

IMG_0454
Erinäisten pienten viimeistelyjen jälkeen kouru näyttää tältä. Vipa hahmotteli vesisäiliön ja kourun kylkeen köynöksiä, jotka yritin parhaani mukaan maalata kynäruiskulla. Loppusilauksen Vipa loi vielä servetistä leikatuilla perhosilla, jotka kiinnitettiin servettilakalla.


IMG_0452


IMG_0460


IMG_0456

IMG_0459

Kuten alussa totesin, vaatii tämä pientä virittelyä. Koska ruukut ovat tavallisia salaattiruukkuja, ei niiden korkeus riitä pohjalle. Ruukkujen alle laitettu kivivilla ei taas tunnu vettyvän kovinkaan herkästi. Näin ollen ruukut eivät saa vettä helposti. Ongelma toki ohittuu sillä, että esikasvattaa yrtit muualla. Vesisäiliölle pitää myös rakennella jonkin sortin kannet. Että tälläistä tällä kertaa. Nyt pitää pyrkiä välttämään rakentelua ja keskittyä kasvatuksiin. :D

2 kommenttia:

  1. Asiallinen projekti! Tätä systeemiä pitää kyllä lainata itsekkin :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...