perjantai 1. helmikuuta 2013

Bonchi uuteen ruukkuun

Melko pian bonchin kanssa huomasin vuoto-ongelmia. Tutkiessani ruukkua, huomasin sen olevan halki. Sopivaa ruukkua ei ollut käsillä, joten sellainen piti hankkia. Vaikka kauppoja tuli kierrettyä ruukkuja tutkaillen, mitään kivaa ei osunut eteen. Ei ainakaan kohtuullisessa hintaluokassa. Lopulta tuli mieleen tehdä ruukku itse. Materiaaliksi suunnittelin betonin ja paperin sekoitusta (papercrete), mutta sen käyttö ruukun materiaalina tyssäsi muotin teon vaikeuteen. Muotin pähkäilyn myötä sain ajatuksen tehdä ruukun suoraan puusta. Ruukku on nyt vaihdettu ja nyt bonchi saa taas levähtää ennen oksien muotoilua.

IMG_0828

Lähtötilanne. Tässä ruukussa oli pitkä halkeama josta vesi valui pöydälle.

IMG_0836

Puinen ruukku. Käytetty lauta on vanhaa , joka on ollut useampia vuosia sään armoilla. Puun syyt toin paremmin esille harjaamalla puuta syynmyötäisesti teräsharjalla. Harjauksen jälkeen kyllästin ulkopinnan mahonkipetsillä. Petsin kuivuttua hakkasin vasaralla lommoja puuhun. Lommoja sekä teräviä kulmia pyöristelin vielä porakoneen teräsharjalla. Lopuksi käsittelin puun mattamustalla huonosti sekoitetulla maalilla. Huonolla sekoituksella haettiin tummaa öljyttyä näköä maalaamatta puuta kuitenkaan täysin mustaksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0865

IMG_0862

IMG_0886 IMG_0887

8 kommenttia:

 1. Todella hieno "arkku".
  Kai siellä on vedeneristykset sisäpuolella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa eristäminen pohditutti pitkään. Lopulta päädyin jättämään kipon ilman eristyksiä. Sisällä on siis pelkkä lautapinta. Katselin myös vinkkejä netistä ja puiset bonsai ruukut ovat osa jollakin tavalla pinnoitettuja ja osa ei.

   Lauta on vanhaa. Käsitykseni mukaan se on maannut lautapinossa ja heinikossa kymmenisen vuotta sateen ja auringon armoilla. Se on kestänyt hyvin vaihtelevat sääolot. Toisaaltaan se on päässyt välillä myös kuivahtamaan. Uskoisin puun pääsevän myös tässä välillä kuivahtamaan, mutta myös pystyvän antamaan juuristolle kosteutta. Ainoa mitä pelkään, on kemikaalien kulkeutuminen puussa juuristolle. Käsittely oli melko pintapuolinen, joten välttämättä mitään ei tapahdu.

   No tapahtuupa mitä tahansa, tämä on kokeilu. Jos ruukku mätänee, niin lahotkoon sitten. Ei se ainakaan hetkessä tapahdu. ;)

   Poista
 2. Niinhän siinä sitten kävi, että tämä kupsahti. Aika oli liian herkkä ja kasvi ei kestänyt purkinvaihtoa. Onneksi tämä ei ollut suuri menetys.
  Asiaa sivuten... teen jossakin välissä toisen samanlaisen purkin ja yritän saada siittä samalla ohjeet tänne näkösälle.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...