sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kookosta kokeilemaan

Kookoksen kuoresta saatava kookoskuitu on hieman outo ja tuntematon kasvualusta Suomessa. Syy lienee aineen eksotiikassa, mutta myös turpeessa, jota täältä on helppo saada. Kookoskuitua on kuitenkin käytetty maailmalla kasvualustana yli 100 vuotta. Erityisesti sitä käytettään maissa jossa turve on harvinaista ja turpeen käyttöä ei siellä pidetä ympäristöystävällisenäkään.

Kookoksen testaus on ollut pitkään mielessä ja nyt päätin tarttua tuumasta toimeen. Helpolla ja halvalla kookoksen testailuun pääsee kookosharkolla. Nyt kun Ikean valikoimista poistui Kokosnöt, hankin omani Pavunvarresta.

IMG_0781

Bio Novan harkko oli näppärän kokoinen. 4cm x 12cm x 23cm kokoinen harkko on pieni ja kevyt. Punnitsin harkon painoksi pirulliset 666 grammaa. Tästä pitäisi siis tulla likimain 10 litraa valmista kasvualustaa.  Kuutio on kuivaa ja prässättyä kuitua. Jotta kuutio saadaan turpoamaan, siihen neuvotaan lisäämään 3,5-4 litraa vettä. Itse lisäsin 5,5 litraa. Kuutioon voi lisätä vähitellen vettä, kunnes kyllästymispiste löytyy ja turpoaminen loppuu.

IMG_0787
IMG_0788
IMG_0789
IMG_0790IMG_0791
IMG_0792
IMG_0793
Kuutio alkoi turpoamaan nopeasti ja saavutti lähes maksimaalisen laajenemisen kahdessa tunnissa. Prosessia voi toki nopeuttaa rikkomalla harkon aikaisemmassa vaiheessa.

 

IMG_0794 IMG_0802
Märkä kookos ei juuri haissut miltään, joka oli melko yllättävää. Laajentunut harkko mureni helposti. Täyteen kuohkeuteen kookos pääsi ämpärissä jossa vispasin sen kuohkeaksi porakoneella ja laastinsekoitusvispilällä. Kookos oli rakenteeltaan erittäin rakeista. Se toi mieleen kahvinporot jonka sekaan oli sekoitettu koiran karvoja.

IMG_0806 Sekoitin kookoksen sekaan vielä 30% perliittiä. Myöhemmin totesin perliitin aivan turhaksi, koska kookos on oikeasti todella ilmavaa ja näin ollen lisäkuohkeuttajia ei tarvita. No, tulipa tämäkin sitten opittua hieman kantapään kautta.

 

Kookoskuituun valitsin lajikkeeksi Fataliin (C.Chinense). Tuolle löytyy verrokki taimia ja myöhemmin kasvu jatkuu Air Potissa. Koska kylvöt ovat melko pitkälti tehty, oli turpeessa kasvanut Fatalii siirrettävä kasvualustasta toiseen. Koulinnathan tein 12cm:n ruukkuihin ja kasvualustan vaihdon jälkeen kasvu sai luvan jatkua samassa ruukussa.

 

IMG_0889Otin turpeet pois mahdollisimman hyvin. Hentojen juurien ympärille piti kuitenkin jättää hieman turvetta.IMG_0897
Kookos osoittautui tässä kohtaa ensimmäistä kertaa erittäin kuohkeaksi. Turvetta käsitellessäni varon tumppaamasta ainesta piukkaan. Kookos oli kuitenkin niin kuohkeaa, että sitä piti erikseen painaa kasaan taimen pystyssä pitämiseksi.IMG_0898
Fatalii oli tämän näköinen päältä kasvualustan vaihdon yhteydessä.

 

…ja kaksi viikkoa myöhemmin.
IMG_1071
IMG_1077

Vaikka kasvualustan vaihto tässä vaiheessa on varmasti ollut nuorelle taimelle rankka kokemus, on Fatalii selvinnyt siitä loistavasti. Se on jatkanut kasvuaan. Toki kasvu on jarruttunut varmasti omaan kömpelyyteenikin. Kookos nimittäin on ilmava ja ilmavana se kuivuu nopeasti. Siinä missä olen turvetaimia kastellut 2-3 kertaa viikossa, saisi kookosta kastella 3-4 kertaa. Kookos on varmasti hyvä kasvualusta sellaiselle joka kärsii taipuvuudesta liikakasteluun. Pieni ylikastelu ei siis ole haitaksi ja ruukun alla oleva altakastelumatto tasapainottaa näppärästi kosteuden saantia. Kasvualustan vaihdosta lähtien olen tätä yksilöä kastellut vain Cannan Coco lannoitteella. Itse lannoitteesta sitten myöhemmin lisää. Kookos on ollut jo nyt mielenkiinnon arvoinen. Tarina ei lopu tähän ja kasvua seurataan varmasti vielä useaan otteeseen.

1 kommentti:

  1. Kookos on kyllä hyvä alusta. Itsellä juurikin 7pottia ja Moruga blendiä tuloillaan.. Taitaa vaihtua ainakin täällä multa/turve kokonaan kookokseen..

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...