maanantai 4. helmikuuta 2013

LEDejä ja harvennusta

Osa taimista on kärsinyt huonosta valosta tai ainakin valon puutteesta. C. Baccatumit ovat kasvaneet pitkää honteloa vartta ja varsinkin tomaatit ovat kärsineet valon puutteesta.

Ledejä olen käyttänyt kasvatuksen apuna vuodesta 2002 mutta vasta parina viime vuotena valaisimet ovat rakentuneet aina vain suuremmiksi. Näin myös nyt. Aikaisemmat valaisimet ovat olleet melko päämäärättömästi kasattuja ja nyt päätinkin tehdä valaisinta hieman enemmän ajatuksella.

Nämä ja aikaisemmat valot olen kasannut “Piranha”-ledeistä. Ledit ovat jäämässä nyt historiaan, joten jatkossa pitää keksiä jotain muuta jos valaisimia pitää vielä rakennella. Tyhmyyksissäni tilasin Kiinasta liian vähän sinisiä ledejä, joten nyt valmistui vain 5 aihiota 11 sijasta. Ledejä valmistuneessa 5 aihion setissä on 490kpl. Niiden juottamisesta piirilevylle suuren kiitoksen saa Vipa! Kaikkiaan Vipa juottelikin 858 lediä levyihin.

Valotehoja en ole noista vielä mitannut mitenkään. Ledikoostumus korteissa on seuraava: ~60% punainen, ~20% sininen, ~10% oranssi ja ~8% vihreä. Aikaisempiin rakennelmiin verrattuna tämä valo on huomattavan sinertävä. C. Chinenseillä käytössä olevan valaisimen väri kun muistuttaa todella paljon SPNA-lampun valon väriä. Pitää miettiä loppujen valaisinten sinisen suhteen pienentämistä, mutta mahdoton näiden spektreistä ja todellisista valotehokkuuksista kasveille on sanoa. Yksi aihio kuluttaa 9W tehoa.

IMG_0913

IMG_0910
Kötöstys päältä. Tämän lähempää ei kehtaa ottaa kuvaa.

 

Nyt kun pääsin eroon typeristä loisteputkivalaisimen heijastimiin tehdyistä ledivaloista, sain myös tilaa ja paremmin näköyhteyttä taimiin. Osa taimista olikin päässyt kasvamaan ledeihin kiinni ja ainakin yhden taimen lehti olikin saanut palovammoja ledistä.IMG_0930

 

Purple Bhut Jolokiat on nyt koulittu ja tummia lehtiä omaavia taimia ei ilmaantunut lisää. Jalostussuunta tuntuu jokseenkin turhalta, mutta katsotaan syntyykö tästä mitään. Huomattavaa kuitenkin on, että vain osa taimista on osittain tummempia lehdiltään ja punertavia varreltaan. Jotain eroa näissä on. Jatkoon pääsi neljä suurinta tainta.IMG_0925

 

Vaikka tilaa tuntui tulevan jonkin verran lisää, katosi tila taas todella nopeasti. Lopulta osa tomaateista (ei kuvissa) päätyivät levyn päälle pöydän eteen. Ahdasta on ja tilanpuute tuntuu vain olevan kasvava ongelma. Sisäkasvarin toiseen päätyyn sain sentään järjestettyä hieman tilaa Chinenseille. Tässä muutama yleiskuva tämän hetkisestä tilanteesta.IMG_0907

IMG_0931

IMG_0933

2 kommenttia:

 1. Melkoisia Pelle Pelottomia kyllä olette, mahtavia rakennusproggiksia ja sähkötöitä teillä harjoitetaan :D Taitavaa tuunausta!

  Krooninen tilanpuute on tuttu juttu, jotenkin näyttää järki häviävän kylvöissä joka vuosi vaan aikaisemmin ja täydellisemmin. Huhtikuussa otetaan käyttöön silityslautakin tähän puuhaan... ei silitellä vaatteita, ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpä tiedä, melkoista räpeltämistä joka on kaukana oikeasta kasvattamisesta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...