lauantai 30. maaliskuuta 2013

Gemini hydro lainaan Pavunvarresta

IMG_2024-001

Gemini, kaksoset. Tämä kuvaa hyvin tätä vesiviljelyjärjestelmää. Gemini hydroa on mahdollista käyttää kahdella tapaa. Dripperinä ja dripperillä varustettua DWC:nä. Dripperi eli tippukastelu jossa ravinnesäiliössä oleva vesi kierrätetään normaalin kastelun tavoin kasvin juuriston päälle, josta se kulkeutuu kasvumateriaalin läpi takaisin säiliöön. DWC tulikin käytyä läpi aikaisemmassa Plant!t:n Aeros Bubbler jutussa.

IMG_1923-001
Gemini Hydron laatikko oli kooltaan 34x36x37cm. Painoa tällä oli 8,3kg. Huomattavasti painavempi laatikko kuin bubblerin.

IMG_1975
IMG_1976
IMG_1978Laatikon sisältö purettuna. Leca-soraa, kaksi pyttyä, pumppu, letku ja pari muoviosaa.

 

IMG_1985
Tässä välissä voitaisiin katsastaa vesimittari. Bubblerissahan vesimittari oli laatikossa irrallaan, mutta Geminissä vesitasomittari oli valmiiksi kiinni. Mielestäni ei maksa vaivaa, jos mutterin ruuvaa auki ja tarkistaa tiivisteen olemassa olon. Paikallaanhan se oli. Ikäviltä yllätyksiltä on parempi välttyä.

 

IMG_1980
IMG_1996
Pumpun mukana toimitetaan pieni pussi josta löytyvät pumpun imukuppijalat ja lyhyt putken pätkä. Putken pätkä menee paikalleen vain oikein päin, joten viistouden suuntaa ei tarvitse ihmetellä. Imukuppijalat ovat hitusen haastavammat. Ne menevät paikalleen hieman pyöräyttämällä samalla kun kun jalkaa survoo reikään. Pumpun virtausta säätelevän napin asento on hyvä tarkistaa, että se on täysin +-asennossa.
  IMG_1997Hydorin Pico 600.115 pumppu. Kuvasta näkeekin tärkeimmät tiedot. 600l/h, nostokorkeus 115cm ja kulutus 7W. Pumpun mukana seurasi takuukortti, jossa huolto- ja purkuohjeet pumpulle.

 

Sitten järjestelmän kokoonpanoon. Vaikka järjestelmä antaa valinnan mahdollisuuden kahdelle kasvatustavalle, ei tapaa voi muuttaa kovinkaan helposti kun kasvi on saanut juuristoa kasvatettua.

IMG_2000

Dripper. Tämä kasvatustapa on vain tippukastelulle. Tällöin välilevy jätetään laittamatta paikalleen ja vesisäiliö täytettään vain puolilleen. Huom! Mukana tullut 10 litran säkki leca-soraa ei riitä täyttämään kasvualustalle varattua tilaa, vaan kasvutilan täyttö vaatii toiset 10 litraa lisää soraa.
  IMG_2001

Dripper ja DWC. Nyt välilevy otetaan käyttöön. Vesitila täytetään tässä tapauksessa aina täyteen saakka. Osa juurista päätyy aikanaan vesisäiliöön. Valmistajan suosittelee DWC tilassa olevaan järjestelmään vielä lisäämään ilmakiven ja ilmapumpun. Mukana toimitettu sora riittää tähän sovellukseen.

 

IMG_2003   IMG_2011
Kun on päätetty millä tavalla järjestelmä halutaan kasata, viedään pumpulta nouseva putki välilevy ja/tai sisäpytyn läpi ja pumppu työnnetään putkeen kiinni. Pumpun runko kannattaa suunnata keskelle, jolloin letku pääsee liikkumaan reunassa helpoiten.   Pumppun voi laittaa ensin vesisäiliön pohjaan imukupeilla. Huomio tässä vaiheessa oikea asennussuunta. Tässä kuvassa pumppu on nimittäin menossa väärälle sivulle. Tämä on kasauksen haastavin vaihe, vaikka ei sekään mahdoton ole.VÄÄRIN!

 

OIKEIN!

IMG_2014   IMG_2017
Ravinnesäiliö ja varsinaisen kasvatusalustan pytyt ovat optimoitu kuljetusta silmällä pitäen. Tästä johtuen pytyt on mahdollista asettaa päällekkäin väärin. Pumpulta tuleva putki ei tule kumpaankaan sivuun, vaan eteen tai taakse.   Oikein kasattu yhdistelmä. Pumpulta nouseva putki on edessä tai takana. Tällöin Uun muotoinen koristemuovikin sopii paikalleen. Tässä asennossa sisäpytty asettuu myös korkeammalle.

 

IMG_2029
Kun järjestelmä on kasassa, on hyvä kaataa muutama litra vettä säiliöön ja testata veden kierto. Hienosti toimii!

 

IMG_2038-001 Soraa. Itselläni ei ollutkaan kokemusta oikeasta kasvatussorasta tai hydrosorasta. Hydrosoria on ehkä eri tasoisia ja eri laatuisia. Ohjeessa tämä kuitenkin käskettiin pesemään.

IMG_2043

IMG_2046-001
1. Pesu toteutettiin saavissa jossa soraa liikuteltiin veden seassa.

IMG_20482. pesu toteutettiin huuhdontana soran läpi.

IMG_2051 3.pesu toteutettiin huuhdontana soran läpi.

IMG_20524. pesukin toteutettiin huuhdontana soran läpi.

IMG_2054

5. Pesu suoritettiin samoin kuin pesu yksi. Soran pesu tuntuu melko vettä tuhlaavalta. 10 litran pesuun meni arviolta 50 litraa vettä tällä tavalla. Pellettipöly jätti myös melkoisen sotkun. Plant!tin sora muistutti todella paljon täkäläistä rakennussoraa ominaisuuksiltaan.

 

IMG_2062
Kun sorat on pesty, on laitteiden käyttöönoton aika. Tätä saadaan odottaa hetki, koska aivan pieniä taimenalkuja näihin ei ole hyvä siirtää. Odotellaan nyt jospa pientä juurikasvua tapahtuisi toisaalla.
Gemini hydro vaikuttaa laadukkaalta, eikä sen ulkonäössä ole mitään moittimista. Se on hieman monimutkaisempi kasata ja ehkä huoltaa kuin Aero bubbler. Aika näyttää miten kasvu lähtee näillä käyntiin.

 

ohje1 ohje2 ohje3 ohje4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...