sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Lisää purua

Hanna esitti mielenkiintoisen kysymyksen sahanpurusta. Tämä sai minut kiinnostumaan lisää sahanpurusta ja hieman tutkimaan sitä lisää. Sahanpuru voisi mielestäni toimia vermikuliitin kaltaisesti. Imeä kosteutta ja sitten vapauttaa sen takaisin. Samalla puru loisi kuohkeutta. Niinpä päädyin jälleen laittamaan muutaman taimen testiin parilla eri kasvualustalla.

 IMG_1733Alarivissä vasemmalta oikealle: 30% sahanpurua/70% multaa, 70% sahanpurua/30% multaa ja 50% sahanpurua/50% multaa. Multa on Biolanin Yrttimaata, joka on melko kuohkeaa ja muistuttaa kyllä rakenteeltaan enemmän turvetta kuin multaa.

Ylärivissä pari extrakokeilua. Vasemmalla 100%:sta pajua. Ajoin oksasilppurilla epämääräistä höttöä pajun oksista. Pajun sanotaan sisältävän juurrutushormonia, joten katsotaan onko pajussa kasvattamisella jotain erikoisominaisuuksia. Lisäksi vähiten ekologisin kokeilu on vaahtomuovi. Superlon tai polyuretaanivaahto on monille tuttua patjoista ja monista pehmusteista. Vaahto on kimmoisaa ja ilmavaa. Tehokkaasti kasvihuoneessa kirjassa aineen kerrotaan olevan käytetty mm. Keski-Euroopassa. Siis yksi erikoisuus jälleen kasvualustaksi.

IMG_1737
Aika näyttää mitä näistä tulee, vai tuleeko mitään. Käytetty puru ja varsinkin pajusilppu on tuoretta. Tuoreus voi tuoda omia ongelmia, kuten palamisen ja kasville epäsuotuisia aineita. Aikaisemmin koulitut voivat ainakin vielä ihan hyvin.

IMG_1741
28.2 laitetut sahanpuru/kaarna kasvualustassa olevat näyttävät nyt tältä.

IMG_1742
3.3 laitetut sahanpuru ja sahanpuru/hiekka kasvualustassa olevat näyttävät tältä. Kuivuvuus on yllättävänkin suurta. Puru imee kuitenkin veden pois alustalta melko nopeasti.

5 kommenttia:

 1. Hei

  Mielenkiintoinen kokeilu. Pajusta en tiedä, mutta sahanpuru käyttää maatuessaan runsaan määrän typpeä (C:H-suhde on korkea). Se nappaa typen tehokkaammin kuin kasvit, joten suosittelen lannoittamaan riittävästi typellä. Vaikka koeolosuhteissa kaikkia koejäseniä pitäisikin hoitaa aivan samalla tavalla, niin sahanpuru voi saada aivan suotta heikot tulokset mikäli typpeä ei anneta tarpeeksi. Ekstratypellä se voisi olla ihan kelpo kasvualusta.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia tiedosta. Kompostoinnistakin näytettään sanovan typen puutteen olevan maatumista hidastava tekijä. Eli typpeä kuluu.

  Näitä on tarkoitus kasvattaa samoilla lannoitteilla mitä muitakin. Tällöin maatumisen viemä typpi pitäisi näkyä melko nopeasti. Siis jos maatumista tapahtuu. Toiveenahan on, että puru pysyisi mahdollisimman pitkään alkuperäisessä muodossaan maatumatta. Jos kehitys näyttää jarruttuvan, niin annetaan sitten lisätyppeä vaikka kanankakan muodossa.

  VastaaPoista
 3. Jännä kokeilu tää, tuo vaahtomuovi voi yllättäen olla vaikka paras. Jäädään kuulolle kuka voitta :)

  VastaaPoista
 4. Hieman tietoa sahanpurun käytöstä jenkeistä.
  http://books.google.fi/books?id=cVG0v8rbqlsC&pg=PA281&lpg=PA281&dq=hydroponics+sawdust&source=bl&ots=ttLiCRQLCM&sig=nN6LeBYdk-AKoQGiC3o3qK8BA7A&hl=fi&sa=X&ei=_OZCUZ2nJcGVtQawuYHIDg&ved=0CFcQ6AEwAg#v=onepage&q=hydroponics%20sawdust&f=false

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen vertailu vaihtoehtoisista kasvualustoista.

  http://hydroponics.com.au/free-articles/issue-117-comparing-growing-media/

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...