keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Pavunvarresta Aeros Bubbler testiin

Käväisin maanantaina hakemassa Turun Pavunvarresta Plant!t:n Aeros Bubblerin ja Gemini Hydron kokeiluun. Tässä päivityksessä puran Aeros Bubblerin laatikosta ja hieman tutkailen sitä.

IMG_1923
Aeros Bubblerin laatikko oli kooltaan 36x36x32cm ja painoa tällä oli 2,3kg. Siis varsin kevyt laatikko kotiin kannettavaksi.
Aeros on Plant!n tuote. Toistaiseksi sitä ei löydy Plant!tin tai Hydrogardenin sivuilta. Hydrogardenilta kerrottiin tuotteen olevan melko uusi ja päivitys on vielä tältä osin kesken. Pavunvarren sivuille kyseinen tuote ilmestyi juuri hiljattain.
IMG_1927
IMG_1928
IMG_1929
IMG_1945
IMG_1951Laatikon sisältö purettuna. Suoraan sanottuna potan koko yllätti! Se näytti kuvassa jotenkin pienemmältä. ;D Hyvän ja reilun kokoinen tuo kuitenkin on. :)

IMG_1944Aeros bubbler on bubbleri tai DWC kuten tuossa tuotteessa mainitaan. DWC lyhenne tulee sanoista Deep Water Culture tai Direct Water Culture. Lyhenne molemmilla siis sama ja melko samaa asiaa nuo tarkoittavatkin. Periaate kuitenkin on juurien sijaitseminen kiinteästi happirikkaassa ravinnevedessä. Kuten NFT:ssäkin, tässä siis tarjoillaan juurille jatkuvasti hapekasta ravinnevettä. Poistamalla aktiivisen hapen pois kuviosta, ollaankin täysin passiivisessa rakenteessa. Bubblerissa kuplii ilma ja tämä onkin rakenteeltaan todella yksinkertainen. Jos aktiivisessa järjestelmässä pumppu rikkoontuu, on katastrofi lähellä. Bubblerissa ilmapumpun hajoaminen ei johda heti ongelmiin, koska kasvilla on kuitenkin käytettävissä vettä. Bubbleria voisi siis pitää yksinkertaisuuden lisäksi myös melko turvallisena kasvatusmuotona. Suljettu rakenne estää vielä veden turhaa haihtumista, jota ilmenee monilla muilla järjestelmillä.

 
Järjestelmän kasaus kannattaa aloittaa vesimittarin kiinnityksellä.
IMG_1952 IMG_1953 IMG_1954
IMG_1955
Vesitasomitta ruuvataan säiliön eteen. Ennen kiinnitystä on kiinnitettävä huomiota, että tiiviste on paikallaan. Tiiviste jää mittarin runkoa vasten ja siten kiristyy vesisäiliön ulkopintaa vasten. Ennen vesitason mittari mutterin ruuvausta paikalleen, kannattaa tarkistaa mittarin asennus vesisäiliön koloon.  Mittari napsahtaa yläreunasta paikalleen, mutta ilman napsahdusta se voi jäädä vinoon ja tällöin tiiviste ei tiivistä kunnolla. Mutterin kiinnityksessä ei kannata käyttää työkaluja tai yltiöpäistä voimaa, koska mutteri voi rikkoontua liiallisesta kiristyksestä. Mittarin tiiviys kannattaa tarkistaa ennen laitteen varsinaista käyttöönottoa. Sanomalehti pytyn alla ja pytty puolillaan vettä paljastaa melko nopeasti mahdollisen vuodon.


IMG_1946 IMG_1949
Ilmakivi Hailea ASC-100. Kymmenen sentin ilmakivi. Asennussuunnan kertovan tarran voi ottaa pois halutessaan. Ilmapumppu Marina 75. Paketissa ei liiemmin lue tuttuja kieliä. Pumppu on tarkoitettu 50-100 litran akvaarioon, joten ilmaa pitäisi riittää hyvin tähän 15 litran astiaan. Pumpun kulutus 3,2W.
IMG_1957
Ilmayksikön kokoonpano on erittäin yksinkertainen. Silikoniletku laitetaan vain ilmakiven ja pumpun väliin.

IMG_1959 IMG_1960
IMG_1965
Ilmakivi asetetaan astian pohjalle ja letku vedetään reunassa olevan uran kautta ulos. Kansi asettuu säiliön päälle vain oikeassa suunnassa. On kuitenkin hyvä tarkistaa ettei letku ole lyttääntynyt kannen alle ja siten ilman kulku jarrutu turhaan. Ilmakiven toimivuuden ja oikea asennus kannattaa testata. Tarra oli oikealla puolella. Väärinpäin asennettuna kivestä ei vapaudu yhtä hyvin ilmaa. Ero oli kuitenkin huomattava testattaessa puolia.


IMG_1961 IMG_1962
Kansi kiinni ja verkkoruukku painetaan sille varattuun reikään. Veden lisäys tapahtuu kannessa olevan pienen korkin kautta. Kun korkki on paikallaan, on sitä melkoisen vaikea saada ylös ilman apuvälineitä.

IMG_1966
Valmis Aeros Bubbler. Ilmapumppu tulee asentaa vesitason yläpuolelle, jotta vesi ei missään vaiheessa kulkeudu pumppuun. Kokonaisuus on todella laadukkaan oloinen.  Muoviosat ovat paksuja ja jämäköitä. Kaiken lisäksi se on siisti ja tyylikäs. Kokonaisuutena näppärän oloinen ja mielenkiintoinen. Laitteen käyttöönottoon perehdytään myöhemmin.


ohje1 ohje2 ohje3 ohje4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...