maanantai 4. maaliskuuta 2013

Sisäkasvarin laajennus

Tilanahtaus alkoi vaivaamaan pahasti. Pahiten se haittasi liikkumista kasvarissa, mutta se myös vaikeutti taimista huolehtimista ihan kastelusta saakka. Kasvariin oli mahdollisuus tehdä pieni laajennus kohtuu pienellä vaivalla. Veranan olisi voinut periaatteessa rajata yhdellä muoviseinällä, mutta kasvihuoneessa on melko korkea ilmankosteus. Suljettu rakenne oli siis säilytettävä. Näin lämpö ja kosteus pysyy sille rajatussa tilassa pilaamatta seiniä ja muita talon rakenteita.

IMG_1684

Alkuperäinen tilanne vasemmalla. Kaappien eteen jätettiin alkuaan tila josta pääsee kaapeille, kuin myös ikkunallekin. Kasvarin ja kaappien välinen käytävä päätettiin ottaa nyt kasvihuoneen käyttöön. Kaapeista poistettiin kaikki tarpeellinen ja kausiluonteinen tavara jätettiin odottamaan kesää.


IMG_1689

IMG_1690

Laajennus suoritettiin yksinkertaisesti. Seinä pois ja uudet rimat kauemmas. Vanha seinän raja näkyy pysty tolpan pätkänä ikkunalla ja vaakapuuna lattialla.

IMG_1701

Laajennus toi 1,5m2 tilaa lisää. Vesiviljelyn olisin halunnut siirtää päätyyn, mutta se ei mahtunut pöytälevyn viedessä osan tilasta. Pöytälevyä en kuitenkaan halunnut lähteä sahailemaan.

IMG_1728

Oviaukko muutti paikkaa ja vähän pienentyi. Ovesta on kuitenkin helpompi kulkea paremman sijoituksen johdosta.
IMG_1711 Hieman yleiskuvaa. Taimet kannettu sisään ja alustavasti ovat jossakin paikoilla. Järjestystä pitää vielä hioa.

Osa taimista on ikkunan valon varassa. Tilaa on nyt huomattavasti enemmän, mutta ei vieläkään niin paljoa mitä voisi toivoa. Pienille taimille saatiin tilaa Vipan vanhasta pienoskasvarin hyllyköstä.

Kun taimet ovat levitetty laajemmalle, tarvitaan taas lisää valoa. Melkoinen kierre. Onneksi kevätaurinko paistelee sentään päivällä sisään.

IMG_1714

 

IMG_1703Lisää sahanpurua. Ylemmässä setissä kaarnaista purua ja n. 50% karkeaa hiekkaa. Alemmassa setissä kaarnatonta sahanpurua. Purple Bhut Jolokiaa kummassakin.

 

IMG_1705Bhut Jolokioilla on massiiviset lehdet.

IMG_1718 IMG_1719

Nuppuja Habanerossa.

Carolina Reaper nousee tukevana.

IMG_1726 IMG_1697
Valon lisääminen sai chilit kasvuun myös vesiviljelyssä. Aji Cristalin kohdalla tuli rajat vastaan jo useampaan kertaan. Nyt niiden valaistus on joustavempi.
Micro Tom kukkii.  

3 kommenttia:

 1. Tuo kierre on vaan niin luonnon laki ;)
  Montako tuntia annat valoa taimille päivän mittaan ? Tuli vain mielee jotta voisiko tuota purua sekoittaa tomaateillekkin mullan joukkoon sitten ulkokasvariin muutettaessa ? Käytitkö muuten kuivattua purua vai millaista ? Mulla kun olis helposti saatavana tuoretta purua, sekä kuusta että mäntyä.. Kuusen kuoresta sanotaan jotta se on happamampaa kuin männyn (ei sovi siis puskien alle), sama taitaa päteä purunkin suhteen..

  VastaaPoista
 2. Kiitos Hanna kysymyksistä! :)

  Niin. Ongelmia tulee kun laittaa taimia yli oman kasvatuskyvyn. :D

  Valot ovat tähän saakka palaneet 14 tuntia (7-21). Tuo ei ole oppikirjojen mukaisesti oikeaan aikaan tehty, mutta tuntuu toimivan. Nyt kun valoisuus tällä kasvuvyöhykkeellä on lisääntynyt, valaisen 7-8 ja 16:30-21. Valot ovat siis sen verran matalatehoiset, että ulkoa tuleva valo suurimmassa määrin peittoaa keinovalot valoisalla veranalla.

  Puru on kohtuu tuoretta, mutta osittain kuivahtanutta. Puru on sirkkelistä peräisin ja siten melko hienoa. Puuaines on kaarnaisessa mäntyä ja puhtaammassa sekapurua.

  Sitten hieman pohdintaa mututuntunalla... ;)
  En osaa sanoa miten purut toimii, koska tämä on ensimmäinen kokeilu. Puustjärven kirjassa kaarna mainittiin juuri turveseoksen yhteydessä. Ymmärsin, että kaarnasta ei oli paljoa hyötyä. Toisaaltaan samassa yhteydessä kerrottiin, ettei aiheesta ole paljoa tutkimusta ja olemassa olevat ovat ristiriitaisia keskenään.

  Käytettäessä sahanpurua, kaarnan määrä on kuitenkin melko pieni verrattuna puhtaaseen kaarnan käyttöön. Kaarna vettyy huonosti, joten sitä voisi ehkä verrata perliittiin. Se myös maatuu heikosti. Sahanpuru taas imee herkästi kosteutta ja luovuttaa sen, joten sitä voisi verrata kai vermikuliittiin.

  Purun pitäisi olla todennäköisesti melko karkeaa tai ainakin mahdollisen karkeaa, jotta se ei maadu heti. Maatumista hidastavat tietysti puuainekset, johon havupuut ovat olisivat parempi vaihtoehto. Jos sahanpuru toimii, olisi se ekologinen ja hyvä vaihtoehto kiviaineisille kuohkeuttajille, joka vielä maatuu mullaksi jollakin aikavälillä.

  Aihe on erittäin mielenkiintoinen ja sitä pitää tutkia. Minulla on vielä testitaimia koulimatta, joten voisin laittaa testiin 30% ja 50% multa/sahanpuruseoksella taimia kasvuun. Itse olen turvekasvattaja, mutta eiköhän tuolta jotain multaa löydy. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksista. Mä olen nyt uuden valon myötä tainnut antaa hieman liikaa tuota valohoitoa, taimet on valoisalla ikkunalla ja keinovalo päällä 19.00-04.00, pitääpä vähän rajoittaa tuota..
  Purusta mietin myös jotta parempi varmaan jos se ei olisi ihan tuoretta, se nimittäin voi hapantua ja alkaa ns. käymään / palamaan ihan ittekseen. Kerran yhdellä ratsutalilla oli kuorma koivun purua kuivikkeena, samalla tallilla kävi myös vammais ja päihde kuntoutujia, koivunpuruun alkoi kasvamaan sieniä ja varmaan arvaat kuinka kävi.. Lehtipuun puru siis tekee tuon ilmiön helposti joten sitä ei varmaan kannata kokeilla näillekkään..

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...