torstai 18. huhtikuuta 2013

Aeros Bubbler ja Gemini Hydro tulille

Aikaisemmin purin paketista ja hieman esittelin Plant!tin Aeros Bubblerin ja Gemini Hydron. Nyt laitteet oli aika ottaa varsinaisesti käyttöön. 

IMG_2576 Molempiin laitteisiin on ollut tarkoitus laittaa Carolina Reaperit kasvamaan, mutta ennen istutusta toivoin saavani niihin hieman juuria.

Niinpä siirsin Carolinat olemassa olleeseen NFT viritykseen kivivillassa ja verkkoruukussa. Se ei saanut kuitenkaan Carolinojen kokoa juurikaan muuttumaan. Tähän varmasti syynä vielä vähäinen juurettomuus ja muut hieman kehnommat ympäristöolosuhteet.

Aeros ja Gemini kuitenkin pääsivät paraatipaikalle, joten kasvu alkaa varmasti nopeasti.

 

Koska juurettomuus vaivasi kumpaakin tainta, on istutukseen kiinnitettävä paljon huomiota. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvin vedensaanti on turvattava juurettomuudesta riippumatta. Bubblerin ohjeissa on hyvä kuva siitä miten juureton tai lähes juureton taimi istutetaan. Täyttömäärä tässä tapauksessa on 15 litraa. Se on ylämerkkiin saakka tai hieman yli jos tarkasti mitataan. Tällä täyttömäärällä vedenpinta on korkealla ja sisään asetettava kivivillaa sisältävän pienen verkkoruukun istutus syvyys pitää tarkistaa, jotta ruukku istuu järjestelmän omassa ruukussa vedessä saakka. Kun kasvi kasvattaa juuria vesisäiliöön saakka, voidaan järjestelmässä pitää vähän vähemmän vettä (12l).

IMG_2572 IMG_2574

IMG_2577 IMG_2579

 

Gemini Hydro onkin taas oma tapauksensa. Koska järjestelmää on tarkoitus ajaa dripperinä ja DWC:nä (tippukastelu + juuret vedessä), on järjestelmän täyttömäärä 15 litraa. Säiliö tulee melko täyteen bubblerin tavoin.

Koska Geminin tapauksessa istutettava taimi ei yllä mitenkään veteen saakka, on taimen kuivuminen jotenkin estettävä. Tämä voi tapahtua reippaalla alkukastelulla, jossa säiliö esim. täytetään sora läpi. Toinen hyvä keino on pistää taimen päälle vielä jokin kirkas muovi estämään kosteuden haihtumista. Pienen taimen kohdalla ei pidä tuudittautua siihen, että dripperirengas hoitaa kastelun. Kun ruukku istutetaan keskelle, ovat renkaan kastelupisteet melko kaukana taimesta.

IMG_2583

 

IMG_2585

Tästä lähdetään! Lannoitteeksi valitsin Cannan Aquan, koska se on loistavasti tasapainottanut viereisen vesiviljelyn ph:n rapiat vitosen päälle. Näin ollen ph:n kanssa ei tule ongelmia. Aloitukseksi valitsin light feeding ohjelman, jota pitää myöhemmin nostella. 15 litran pöniköihin meni Aqua Vega A&B:tä 21+21ml kumpaankin.

Bubblerin ilmapumppu pidetään ohjeistuksen mukaan päällä 24/7. Uskoisin hieman pienemmälläkin ilmastuksella pärjättävän, mutta mennään nyt ohjeen mukaan. Dripperin suhteen kosteustasoa pitää tarkkailla, jotta kallisarvoinen taimi ei pääse kuivumaan. Ohjeistuksen mukaan juurtumisvaiheessa dripperiä ajetaan 1-2 kertaa 10-15 minuuttia. Kuivavaihe lisää juurien kehitystä. Myöhemmin kasvin kasvaessa kastelutaajuutta nostetaan kasvin kasvun mukaan. Kuitenkaan dripperiä ei ole tarkoitus pitää koko aikaa päällä. Jos ylikastelua ilmaantuu josta kasvi kärsii, vähennetään kastelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...