Aikaisemmin purin paketista ja hieman esittelin Plant!tin Aeros Bubblerin ja Gemini Hydron. Nyt laitteet oli aika ottaa varsinaisesti käyttöön.
Koska juurettomuus vaivasi kumpaakin tainta, on istutukseen kiinnitettävä paljon huomiota. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvin vedensaanti on turvattava juurettomuudesta riippumatta. Bubblerin ohjeissa on hyvä kuva siitä miten juureton tai lähes juureton taimi istutetaan. Täyttömäärä tässä tapauksessa on 15 litraa. Se on ylämerkkiin saakka tai hieman yli jos tarkasti mitataan. Tällä täyttömäärällä vedenpinta on korkealla ja sisään asetettava kivivillaa sisältävän pienen verkkoruukun istutus syvyys pitää tarkistaa, jotta ruukku istuu järjestelmän omassa ruukussa vedessä saakka. Kun kasvi kasvattaa juuria vesisäiliöön saakka, voidaan järjestelmässä pitää vähän vähemmän vettä (12l).
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Gemini Hydro onkin taas oma tapauksensa. Koska järjestelmää on tarkoitus ajaa dripperinä ja DWC:nä (tippukastelu + juuret vedessä), on järjestelmän täyttömäärä 15 litraa. Säiliö tulee melko täyteen bubblerin tavoin.
Koska Geminin tapauksessa istutettava taimi ei yllä mitenkään veteen saakka, on taimen kuivuminen jotenkin estettävä. Tämä voi tapahtua reippaalla alkukastelulla, jossa säiliö esim. täytetään sora läpi. Toinen hyvä keino on pistää taimen päälle vielä jokin kirkas muovi estämään kosteuden haihtumista. Pienen taimen kohdalla ei pidä tuudittautua siihen, että dripperirengas hoitaa kastelun. Kun ruukku istutetaan keskelle, ovat renkaan kastelupisteet melko kaukana taimesta.
![]() |
![]() |
Tästä lähdetään! Lannoitteeksi valitsin Cannan Aquan, koska se on loistavasti tasapainottanut viereisen vesiviljelyn ph:n rapiat vitosen päälle. Näin ollen ph:n kanssa ei tule ongelmia. Aloitukseksi valitsin light feeding ohjelman, jota pitää myöhemmin nostella. 15 litran pöniköihin meni Aqua Vega A&B:tä 21+21ml kumpaankin.
Bubblerin ilmapumppu pidetään ohjeistuksen mukaan päällä 24/7. Uskoisin hieman pienemmälläkin ilmastuksella pärjättävän, mutta mennään nyt ohjeen mukaan. Dripperin suhteen kosteustasoa pitää tarkkailla, jotta kallisarvoinen taimi ei pääse kuivumaan. Ohjeistuksen mukaan juurtumisvaiheessa dripperiä ajetaan 1-2 kertaa 10-15 minuuttia. Kuivavaihe lisää juurien kehitystä. Myöhemmin kasvin kasvaessa kastelutaajuutta nostetaan kasvin kasvun mukaan. Kuitenkaan dripperiä ei ole tarkoitus pitää koko aikaa päällä. Jos ylikastelua ilmaantuu josta kasvi kärsii, vähennetään kastelua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti