maanantai 8. huhtikuuta 2013

Air-Pot ja kookosta

Tämä kausi on jo muodostunut erittäin mielenkiintoiseksi. Syy tähän saattaa löytyä uusista kokeiluista, joita on monen monta. Aikaisemmin aloittelin jo kookokseen tutustumisen ja nyt jatkan sitä. Kookoksen lisäksi otan käyttöön myös Air-Potin, joka tuli aiemmin Pavunvarresta.

Kokeiluita tehdään kasvun tai sadon parantumisen toivossa. Olen aikaisemmin kamppaillut huonon juurikasvun kanssa. Kookoksen sanotaan lisäävän ja kiihdyttävän juurien kasvua. Air-Pot ruukun kerrotaan myöskin edistän juurien kasvua. Tällöin Air-Potin ja kookoksen pitäisi olla melkoinen yhdistelmä juurien kasvulle.

Air-Pot ruukku koostuu kolmesta osasta. Kennosta, eli ruukun kyljistä, pohjasta ja näitä yhdessä pitävästä ruuvista. Osat toimitetaan irtonaisina ja käyttäjän pitää aivan aluksi kasata ruukku. Kasaus on helppoa, eikä vie aikaa kuin 10-15 sekuntia. Ruukun purkaminen vaikkapa varastointia ja pesua varten käy yhtä nopeasti.

IMG_2261

IMG_2258

IMG_2270

IMG_2271

Ruukun perusta on suunnikas kennolevy.  Kennolevy muistuttaa erehdyttävästi patolevyä, mutta se on kuitenkin hieman erilaista. Kennossa on nystyröitä molempiin suuntiin. Ylempänä kuvissa on Air-Potin kennoa. Vasemmassa kuvassa on puoli joka menee ruukun sisälle. Sisälle päin tulee umpinaiset nystyrät. Ulospäin suuntautuvat nystyrät ovat aukaistu. Nystyrät ovat juuri ne joiden pitäisi tehdä ruukusta niin ihmeellisen. Ilmareiät parantavat juurten hapensaantia ja lisäävät siten juurten kasvua, jolloin kasvi pystyy ottamaan ravinteita entistä paremmin. Kun juuret kasvavat reunaa kohden ja sisänystyröiden ansiosta ohjauntuvat väkisin kohti reikää, ilman kanssa tekemiseen joutuvat juuren päät kuivuvat. Tästä johtuen kasvi aktivoituu kasvattamaan uusia juuria, jotka nekin lopulta kulkeutuvat kohti reikää. Kun prosessi jatkuu useita kertoja, on kasvi kasvattanutkin ruukun täyteen juuria ja juurimassa on moninkertaistunut tavalliseen ruukkuun verrattuna. Kun kasvilla on hyvä juuristo se voi hyvin ja tuottaa hyvän sadon. Reiällisen rakenteen ansiosta liikakastelun mahdollisuus häviää. Ruukun idea käy hyvin ilmi näistä kahdesta videosta:
How Air-Pot Containers work ja How to use Air-Pot Containers.

IMG_2461

Ruukun kasaaminen on helppoa. Otetaan reikälevy ja pohja. Katsotaan, että reikälevyn reiät ovat ulospäin ja pohjalevyn TOP-teksti tulee sisälle päin. Pohja tulee oikeaoppisesti laittaa vasta kolmannelle riville pohjasta päin! Reiättömät rivit tulevat ruukun yläpintaan. Tämä siksi ettei kasteluvesi valu heti ensimmäisestä kohdalle sattuuneesta reiästä pois. Kun pohja on oikealla rivillä, kiepsautetaan levy pohjan ympärille, painetaan levyn päällekkäisiä sivuja yhteen ja ruuvataan ruuvi yläreunaan reiästä jossa molemmat levyt ovat päällekkäin.

IMG_2463

IMG_2473 IMG_2280

 

Sitten kookokseen. 17. helmikuuta kirjoittelin kookoksesta. Tuolloin valitsin taimistani Fataliin, joita oli kaksi samanlaista. Toisen niistä putsasin turpeesta ja istutin kookos-perliitti seokseen. Nyt kookoksessa ollut taimi on tullut sen verran isommaksi, että purkin vaihto isompaan tuli ajankohtaiseksi. Kaivelin nyt molemmat Fataliit esille ja hieman tutkailin niitä.

IMG_2285

Kookos Fatalii vasemmalla. Sitä on lannoitettu Cannan Coco lannoitteella normal feeding taulukon mukaan. EC tällä yhdistelmällä on ollut 1.3:n tietämillä. Oikealla puolella on turve Fatalii, jota on lannoitettu Kekkilän Superex Turpe + Yara CaN lannoitteilla. EC vahvuus tällä yhdistelmällä on ollut 2,1. Kookospuska on jäänyt hieman paitsioon valon suhteen, kun taas turveruukku on ollut aivan ikkunaa vasten. Tämä näkyy kasvussakin.

 

 IMG_2290

Juuristo näyttää loistavalta! Olisin ihan tyytyväinen vasemman puolen turvepurkin juuriston kasvuun, mutta kookos näyttää todella mahtavalta. Sama lajike, samanikäiset taimet. Lähtökohdat siis suunnilleen samat. Näistä paakuista muuten näkee hyvin sen miten juuret ovat lähteneet vaeltamaan pitkin ruukun ja turpeen pintaa, joka pitäisi estyä Air-Pot ruukussa. Kookos vaikuttaa kuitenkin onnistuneelta kokeilulta. Tässä vaiheessa kookoksen käyttö kiehtoo laajemmaltikin. Jos koko taimitarhaa ei raaski siirtää kookosviljelyyn, voisi sillä edes panostaa taimivaiheen kasvatteluihin. Hyvät juuret kun on kaiken perusta.

 

IMG_2296

Air-Pot ruukku täyttyi kookoksesta ja perliitistä. Seos on samaa jota aikaisemmin käytin 12cm:n purkissa tällä taimella. Air-Potin täytössä ei ole mitään kummallista. On kuitenkin hyvä huolehtia, että myös ulospäin työntyneet nystyrät täyttyvät. Niistä saattaa hieman tippua kasvualustaa, joten potan täyttö on aavistuksen verran sotkuisempaa kuin tavallisen ruukun. Asetin taimen melko korkealle, koska taimen runko oli jo alhaalta osittain puutunut. En ole koskaan saanut taimea tai vanhempaakaan chiliä kasvattamaan juuria enää puutuneesta osasta. Mielestäni juuritilaa on tällaisessa tilanteessa turha uhrata istuttamalla taimea syvälle. Jos runko ei ole puutunut, istutus kannattaa ehdottomasti tehdä syvemmälle. Juuripaakku kannattaa vielä hieman rikkoa ja siten nopeuttaa juuriston kasvua uuteen kasvualustaan.

 

IMG_2480
Kookosta pohjaan saakka. Vaikka pohja on tällainen ritilikkö, on mielenkiintoista kuinka hyvin materiaali pysyy sisällä, eikä valu pois. Jään mielenkiinnolla odottamaan kasvua niin kookoksen sisällä kuin myös sen päällä. Aikaisemmin kokeilin verkkoruukkua, jonka olin itse tehnyt ruostumattomasta metalliverkosta. Tuo toimi sinällään hyvin, mutta se kuivui sisätiloissa aivan liian helposti. Air-Potissa on kuitenkin melkoisen vähän aukinaista osaa, joten kosteuden pitäisi pysyä purkissa huomattavasti paremmin. Myöhemmin laitan testiin vielä kangasruukun jos toisenkin. Niillä pitäisi olla samantyyppinen juuria kehittävä toimivuus.

IMG_2304

Päivitys 10.4.2013. Ensimmäisessä päivityksessä kennolevy oli ylösalaisin. Nyt kuvia on korjattu ja lisätty, jotta muille ei sattuisi samanlaista kämmiä.

4 kommenttia:

 1. Löysitkö jostain ohjeen ruukun kokoamiseen? Ostin samasta firmasta omat airpotit ja ohjetta ei tullut mukaan. Katselin heidän nettisivun kuvaa ja siinä reiättämätön puoli oli ylhäällä. Kasasin sen mukaan ja tuntuisijärkevältä, koska silloin kastellessa ei valu vedet ulos ylimmistä rei'istä ja ilma kiertää alla paremmin. Mulla on vielä 3 kappaletta kymppilitraisia kasaamatta ja mielellään kasaisin ne oikein :)

  VastaaPoista
 2. Joo hyvä pointti! En löytänyt ohjetta, enkä kyllä etsinytkään. Nyt katoin linkittämäni videon oikein ajatuksella.
  Perselleen meni.
  Reiättömät osuudet tulee ylös juuri niin kuin arvelit. Ja tuo syynkin suhteen olit oikeassa. Reiätön ala on kastelua varten. Kookos oli sen verran höttöä, että vesi ei valunut rei'istä pois. Turpeella olisinkin varmaan törmännyt valumisongelmaan.

  Pitää ottaa potta auki ja korjata se ja muuttaa tieto oikeaksi.
  Näin siinä sitten käy kun ei ole ohjeita. :P Itse pidin luonnollisena, että pohja tulee reiättömälle osuudelle. Mielessäni mietin vielä reiättömyydelle sellaista syytä, että alta mahdollisesti kasvavat rikkaruohot eivät saa valoa.

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 3. Mä kokosin myös alkuun väärinpäin. Taisin kuvata omaan blogiin kuvatkin siitä väärin kootusta. Toivon mukaan kukaan ei ole liian tarkkasilmäinen. Joku ohjelappu olisi ollut kiva. Varmaan olisin jättänyt sen kyllä lukematta :)

  VastaaPoista
 4. Sain korjattua ruukun. Otin samalla lisää kuvia ja selvyyden vuoksi tein ohjeet. Tässä laskeskelin, että ruukku on mahdollista kasata ainakin 17 eri tavalla väärin, mutta vain yhdellä tavalla oikein. Ohjeiden puuttuminen on vähän ikävä juttu.

  Kiitos huomiosta! Enpä olisi itse kovin äkkiä tuota huomannut. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...