lauantai 27. huhtikuuta 2013

Hydrosäkkejä vesiviljelyyn

Kerroin aikaisemmin Chilitunarin fb-sivuilla kangasruukuista joita Vipa innostui ompelemaan maarakennuskankaasta. Idea jalostui yön aikana ja keksin tarvitsevani lisää ruukkuja, mutta palkeenkielillä. Ensimmäisen protoruukun sainkin sitten seuraavana päivänä.

Idea ruukkuun oli yksinkertainen. Olen nähnyt eri oppaista kuinka ebb & flow:ssa kasvatetaan kasveja purkissa ja vasta purkki on väliaineessa. Viime kesänä laitoin taimet ebb & flow-ränniin suoraan lekasoraan. Kesän loputtua rännin paluusuodatin oli aivan tukkeessa. En tiedä oliko tukkeen möhnä rikkoontunutta juuristoa vai turvetta joka olisi voinut olla lähtöisin alkuperäisestä juuripaakusta. Taimien kasvuunlähtö oli myös hidasta.
IMG_2559

Tällä “hydrosäkillä” on tarkoitus saada parannusta viime vuoden ongelmiin. Taimet juurrutetaan säkin sisällä olevaan kookokseen, joka myös toimii vesivarastona kesähelteillä. Nyt jouduin pesemään taimet turpeesta, koska suunnitelmista unohtui täysin ebb & flow-rännin taimet. Jos taimet olisi huomannut laittaa heti tähän, olisi tilanne jälleen paljon parempi. Ehkä ensi kerralla sitten. Rei’istä juurten on tarkoitus päästä kasvamaan ulos väliaineeseen, joka tälläkin kertaa on lekasora. Reikiä on myös pohjassa, vaikka ovatkin siellä X-mallisia.

IMG_2730 IMG_2731

IMG_2725

Juuripesuja. Ja tässä sitä kasvua jälleen hidastetaan. Pienellä suunnitelmallisuudella ja ennen kaikkea suunnitelmista kiinni pitäminen olisi jälleen parantanut tilannetta. Tällä mennään nyt. Juuripaakut veteen ja pientä suihkutusta. En pyrkinyt täydelliseen pesutulokseen, vaan siihen, että suuri osa turpeesta on pois ja juuret jäävät ehjiksi. Lajikkeiksi ränniin valittiin Aji Amarillo, Aji Cristal, Aji Fantasy ja Lemon Drop.

 

IMG_2740
Taimet siirrettiin “hydrosäkkeihin”, joihin sitten laitettiin kookoksen ja perliitin seosta.

 

IMG_2743 IMG_2745


"Hydrosäkki” nostettiin 10cm:n lekasorakerroksen päälle ja sivut täytettiin myöskin lekasoralla. Tällä yritetään imitoida ebb&flow:n kosteusolosuhteita ja saada juuristoa kasvamaan heti reikien suuntiin. Koska oma EFT on liian raskas siirrettäväksi sisälle, on tämä välivaihe melko välttämätön. Kun taimet siirretään kasvihuoneeseen, toivon mukaan aukoista on tullut juuria kurkkimaan lekasoran puolelle.

IMG_2748

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...