perjantai 5. huhtikuuta 2013

Noutaja ei tullutkaan

Kesäkuun lopulla manailin noutajan tulemista lasipassiivissa olleille habaneroille. Habanerot olivat loppukesän ja aina syksyyn saakka melkoisen hunningolla kasvihuoneen lattialla. Kylmien ilmojen puskiessa päälle, nämä sinnittelijät saivat vielä tilaisuuden. Sisälle pääsyn jälkeen mitään kummempaa piristymistä ei ole ollut näkyvissä.

Turpeen määräkin on purkeissa tippunut lähes puoleen. Vaikka nämä chilit ovat olleet koko talven kaltoin kohdeltuja, päättivät ne yllättää. Auringon ilmaannuttua taivaalle, on puskiin alkanut ilmestyä vihreää ja kukkanuppuja.

IMG_2243

 

IMG_2246

Juuristoa purkeista löytyi yllättävän paljon. Näiden puskien ohella vaihdoin myös muiden talvehtineiden chilien turpeet ja juuria ei hirveästi löytynyt. Matoja niistä kyllä löytyi. Näissä purkeissa on taatusti ollut matoja, mutta jatkuva kuivuus on varmasti tuhonnut ne. En ainakaan löytänyt matoja turpeesta vaikka kuinka etsin.

IMG_2247

Turve muistutti enemmän multaa kuin turvetta. Vaikka näihin on käytetty kuohkeaa turvetta, on se ainakin osaltaan maatunut matojen toimesta. Tai ainakin näin uskon. Muuten turpeen ei pitäisi näin nopeasti maatua. Turpeen pikainen mittaaminen antoi sen EC vahvuudeksi 1,1. Ph:ta en tullut mitanneeksi.

 

IMG_2250

Siistitty pari. Oksia ja kukkanuppuja lähti. En näiltä odota hirveästi, mutta katsotaan miten kehitys jatkuu. Kasvualustaksi tuli nyt keräilyerä vähän kaikkea. Turvetta, kukkamultaa, leca-soraa ja vähän perliittiä. Sain jämiä käytettyä pois. Ainesten sekoitusvaiheessa heitin mukaan vielä vähän kanankakka-merilevä rakeita.

 

Nyt kun päästiin turpeenvaihtoon, niin näytänpä vielä yhden yllättäjän. Scotch Bonnetteja siirtyi syksyllä sisälle kaksi. Tämä selvisi kevääseen. Hedelmiä taisi tästä tulla kolme koko kautena ja kukintakin taisi olla melkoisen vaisua.

IMG_2253

Nyt ikkunalta repäisty skotti näytti voivan hyvin. Vihreitä lehtiä, uutta oksaa ja kukkia oli nuppujen lisäksi melkoisesti. Pari podiakin tuolta löytyi, joka on hyvä merkki. Turve oli tässäkin purkissa painunut kohtuullisen alas, joten purkistahan tuo oli nostettava pois.

IMG_2254

 

IMG_2252

Matoja tassilla. Niiden vaikutus näkyi myös juuristossa. Turve oli multamaista ja juuristo oli kateissa. Näin oli myös muissa talvehtineissa joissa näytti olevan matoja turpeessa. Ilmeisesti ne kompostoivat turpeen ja heikon juuriston tehokkaasti. Teoriani matojen liikatypen tuottamisesta ei saanut kuitenkaan vielä vahvistusta. En kuitenkaan näe madoista kuin haittaa talvehtivan puskan juuristossa.

 

IMG_2255

Kasvualusta on turpeenvaihdon jäljiltä taas kuohkea. Siistisin tuota samalla jonkin verran. Nyt jännätään miten kasvu, kukat ja podit pitävät tästä operaatiosta. Kasvuhan siirtynee nyt ensimmäiseksi tuonne juuristoon. Toivottavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...