keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kangasruukkuja

Kangasruukku on aivan uusi tulokas tässä puutarhassa. Ensimmäinen ruukku tuli taannoin Pavunvarresta. Kaupallinen Smart Pot oli sen verran suuri (15l) ettei sitä voinut ottaa käyttöön pienten taimien kanssa. Ruukku oli näkyvillä muiden tarvikkeiden ohella ja lopulta Vipa sai idean ommella omia ruukkuja.

Ensimmäinen ruukku valmistui huhtikuun alussa. Materiaalina oli pehmeä farkkukangas. Purple Bhut Jolokia setti ei ollut ruukunvaihdosta moksiskaan. Vaihtuihan ruukku paljon kosteammaksi aikaisempaan verkkolankakokeiluun verrattuna.

IMG_2238 IMG_2255

Koska tuo farkkuruukku tuli ikkunalaudalle, en tohtinut jättää sitä ilman alustassia. Kastelu oli tänä aikana varovaista eikä vettä kertaakaan tullut liikaa. Mullan ja turpeen sekoitus oli melko kuivaa tästä vähäisestä kastelusta johtuen.

 

Kuukausi takana. Ruukkuja on ommeltu tällä välin lisää muista materiaaleista ja nyt alkoi vaikuttaa siltä, että oli ensimmäisen juuristotutkimuksen aika. Ruukku sinälläänkin myös vaikutti hieman pieneksi jääneeltä. En kuitenkaan ollut vaihtamassa purkkia, mutta päätin jättää nyt sen aikaisemmin tarpeelliseksi kokemani tassin pois. Alta paljastuikin yllätys.IMG_3034
IMG_3035

Juuret olivat tehokkaasti lävistäneet ruukun pohjan etsiessään kosteutta. Toki tuolla tassin ja kankaan välissä sitä kosteutta on varmasti ollutkin. Tämä ei sinällään haitannut, mutta sitten huomasin kankaan olevan hieman rikki. Lopulta koko pohja osoittautui täysin hataraksi ja se levisi käteen täysin. Kangas oli mennyt tähän kuntoon kuukaudessa. Oliko syynä vanha kangas, lannoitevesi vai jokin yhteisvaikutus, en osaa sanoa. Kangas oli siis sopimatonta ja se vaikutti olevan kyljestäkin paikoitellen kevyesti homeessa. Tein tilauksen Vipalle ja pian sainkin uuden ruukun tilalle. Nyt maanrakennuskankaasta.

Ennen uudelleen istuttamista varisutin multia pois juuristosta ja kas kummaa. Siellä oli hyvin erinäköinen juuristo vastassa. Se muistutti Air-Potin videossa näkemääni juuristoa, joka oli tehokkaasti haarautunut. Pitää muistaa, että tässä on neljä chiliä samassa, mutta juuristo ei näyttänyt tältä neljä kuukautta sitten. Kangasruukku tuntuu toimivalta!

IMG_3041
IMG_3049

 

Maanrakennuskangas vaikuttaa siis materiaalina paljon paremmalta ja juurien tunkeutuminen sen läpi tuntuu epätodennäköiseltä. Tai siis tuntui…


Ebb & flow käyttöönotossa, hydrosäkeissä ei juurikaan kahdessa viikossa ehtinyt tapahtua mitään. Olihan niitä uusia juuria, mutta vähän ja nekin olivat kasvaneet väärin, mielestäni. Hydrosäkkeihinhän laitettiin kookosta ja nuo kookospussukat laitettiin lekasoraan. Kastelin melko varovaisesti pusseja, koska kookos vaikutti melko kostealta. Nyt kun pussit sitten kaivettiin lekasorasta, oli juuria ilmestynyt näkösälle. Ei kuitenkaan sieltä tekemästäni juurireiästä, vaan kankaasta läpi. Niin, tämäkään kangas ei estä juuria, jos vaan vastassa on kosteaa. Mietinnän paikka.

IMG_3052

 

Tutustutaanpa tässä välissä siihen kaupalliseen versioon. Smart Potteja on jos jonkin kokoista. Pavunvarren pienin Smart Pot on 15l, joka on ihanteellisen kokoinen hieman kokoa saaneelle chilille. Ruukun hinta vaikuttaa hieman suolaiselta, joka on suunnilleen tuplaten kalliimpi samankokoiseen muoviseen ruukkuun verrattuna. Hintaa puolustanee Smart Potin ikä ja kestävyys. Kangasruukku kestää kolhuja, eikä sen pitäisi hapertua samalla tavalla kuin muovisen ruukun. Ja vaikuttaahan se patentin arvoiselta keksinnöltä. Tokihan näitä voi itse yrittää ommella, mutta kangas ei ole halpaa ja sen lisäksi tarvitaan ompelukone joka tekee kestävää tikkiä.

IMG_3007 IMG_3011
IMG_3018 IMG_3008 IMG_3009

Smart Potin kangas on melko samanlaista kuin käyttämäni maanrakennuskangas. Se on toki mustaa ja siten imee lämpöä aivan eri tavalla kuin valkoinen. Molemmista kankaista näkee valon läpi, vaikka molemmat ovat suhteellisen paksuja. Eroa kuitenkin löytyy. Itse harmittelin juurien läpäisyä maanrakennuskankaalla. Tätä ei välttämättä tapahdu Smart Potilla. Sen pohja on kyllä samanlaista kangasta kuin kyljetkin, mutta se on jotenkin kuumennettu tms. Siitä ei näe läpi, vaikka paksuus tuntuu samalta. Se on kuitenkin astetta kovempi ja jäykempi. Tämä voi olla se ratkaiseva ero itse tehtyyn ruukkuun verrattuna. Aika näyttää miten juuret käyttäytyvät tämän pohjan kanssa.

IMG_3012 IMG_3015
IMG_3029
Bhut Jolokia pääsi Smart Pottiin kasvamaan

 

Jos kangasruukut toimivat oletetusti, epäilen siirtyväni niihin suurimmaksi osaksi. Tällä kaudella aloitellaan testejä Vipan ompelemilla ja katsotaan miten ne toimivat.

IMG_3021
IMG_3101

3 kommenttia:

 1. Pyydä Vipaa ompelemaan kangasruukkuihin lenksut. Saa tehtyä amppelin tai jos pistää jotain putkia siitä läpi ja tekee telineen niin saa koko rivistön irti maasta. Vaikka porrastettuna eri korkeuksiin niin saanee kaikki vähän tasaisemmin valoa? Ite viikannut paperista ruukkuja ja ne toimii ihan hyvin kunhan ei kastele liikaa ja muistaa kastella tarpeeksi usein. Pitänee tosin äitiäni pyytää tekemään tuollaisia vastaavia, itselläni ei ompelukonetta enkä käsin moista urakkaa edes harkitse.

  VastaaPoista
 2. Porrastus toiminee kukkasilla ja yrteillä, ei varmasti niinkään pituutta kasvavilla kasveilla. Lenksut noihin olisi tullut Dirt Potin tapaan, mutta en niitä katsonut tarpeelliseksi. Ainakaan tomaateille ja chileille.

  Päässä on yksi idea kukkaruukusta, mutta se pitäisi ehtiä rakentamaan. Amppeliteline on kyllä tulossa, mutta ajatusta pitää vielä jalostaa. Tosin hieman epäilen kankaan kosteuden pitävyyttä auringonpaahteessa, jolloin kastelutarvetta ilmenee turhan usein. Varjoisalla paikalla ehkä...

  VastaaPoista
 3. Porrastus se on metrin puolentoistakin porrastus ;) Paperi tuntuu pitävän yllättävän hyvin kosteutta, kankaasta en tiedä. Omat kasvatustilat tosin sotkee hieman ajatusta taas kun kerran vain tuo pieni parveke missä kasvattaa, täytyy jotenkin maksimoida tilat kunhan aikaa vaan riittää...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...