torstai 30. toukokuuta 2013

Omituisia kokeiluita – “Ikea Gosa Slån chili”

Hmm… chiliä voi kasvattaa jos jonkinlaisessa alustassa. Mullassa, turpeessa, perliitissä, lekasorassa, kookoksessa… Kasvaa se kivivillassakin ja monissa muissa epäorgaanisissa materiaaleissa.

Nyt taitaa tulla se hulluin kasvualusta johon olen chilin tunkenut:
Ikean Gosa Slån tyyny. Jep, luit oikein, tyyny. Hintaa tyynyllä vain 0,99€.
Kasvatus ei sentään ihan tapahdu tyynyssä, mutta tyynyn täytteessä kylläkin. Ikean myymälää tuli kierreltyä pitkään, kun Vipan kanssa etsimme polyesterikuidulle jotain sopivaa ruukkua. Tai siis emme etsineet ruukkua, vaan jotain lasia, maljakkoa tms. “kippoa” josta olisi saanut pimpattua ruukun. Kvarnå lamppu oli pitkään hyvä ehdokas koska se toimitettiin osina, se ei ollut kallis ja kaiken lisäksi lasissa oli pohjassa reikä valmiina. Emme sitten löytäneet tuolle sopivaa “vesiastiaa”, joten ostokset jäivät euron tyynyyn. Lopulta tyydyin käyttämään Vipan orkidearuukkua, joka muodostui viritetystä Ikean Kanist maljakosta ja Mixtur tarjoiluastiasta.

IMG_1780-001

Purple Bhut Jolokian taimia oli hajakylvöstä johtuen riittävästi, joten lajikevalinta oli helppo. Kastelua ja taimi perään. Melkoinen viritys. Polyesterikuitu osoittautui melkoisen vettähylkiväksi ja hentoinen taimi kävi kuoleman porteilla useaan kertaan.

IMG_2544

Kuukausi kasvua ja taimi oli edelleen samankokoinen. Tässä kohtaa on sanottava, että eipä olleet olosuhteetkaan häävit. Tämä oli nimittäin pitkään todella pimeässä. Päällä ollut lasikupu auttoi taimea sentään hieman pysymään kosteassa.

 IMG_2776

Kasvihuonekausi alkoi lähestymään ja sisäkasvarin chilit kokivat uudelleen järjestelyjä. Järjestelyiden myötä “Ikeachili” pääsi valoon, ikkunalle. Kasvua ei ole edelleenkään tapahtunut. Plussaksi tässä kohtaa on pakko laskea se, että chili on vielä elossa.

 

IMG_3545

Mitäs sitten tapahtuikaan? Purple Bhut Jolokia lähti aivan varkain kasvamaan. Syytä voi vain arvailla, mutta valo ja lämpö lienevät ne suurimmat vaikuttajat. Kaksi kuukautta ei mitään ja sitten kuukaudessa hirveä kasvupyrähdys. Mielenkiintoista.

IMG_3546 IMG_3548

Miksi siis tällainen?
No miksei? Pitääkö chilinkasvattaminen olla aina tiukkapipoista touhua ja koskaan ei saisi kokeilla mitään uutta ja erikoista? En odota tältä chililtä mitään kummoistakaan lopputulosta. Kunhan kokeilen päähänpistoa. Voisin jopa väittää olevani ensimmäinen chilinkasvattaja joka kasvattaa chiliä Ikean tyynyssä. Vai tunnetko sinä jonkun? ;)

2 kommenttia:

  1. Hmm. Tulee mieleen omat idätyskokeilut mitkä toimi flexulla lopulta sitten parhaiten, ainoa mikä lähti kasvamaan. Ei tyynyssä mut ei mikään ihan perinteinenkään ratkaisu.

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää mielenkiintoista ! Jos mikro-organismit eivät ole sinulle erityinen apu voima, niin ehkä kehtaisin ehdottaa mielen kiintoista tekniikkaa joka on kyllä orgaaninen muttei hyväksi mikrobeille sun muille kavereille, mutta kasveille monella tapaa edukasta. Kerran viikossa hyvä annos vetyperoxidia veteen tai liuokseen . Tämä hajoittaa kaikki orkaaniset jätökset ja muut suolat hyvään muotoon näin et tarvitse niin paljon lannoitteita ja juuristo pysyy huippu kunnossa(niitä on vähemmän mutta elinvoimaisemmat ja tasaisemmin jakautuneena + enempää ei hetkellisesti happea voi saada substraattiin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...