torstai 16. toukokuuta 2013

Omituisia kokeiluita – “Kanankakkachili”

Tälläkin kaudella on menossa kokeiluita viime kauden tapaan. Osalta odotan paljon, osalta en juuri mitään.

Chili, paprikan tavoin suositellaan kasvatettavan kaliumpainotteisella lannoituksella. Kekkilän suositukset typpi:kali-suhteesta paprikalle liikkuvat 1:1,2 ja 1:1,35 välillä. Alkukauden jopa lannoittelin chilejäni voimakkaasti vegetatiiviseen kasvuun ohjaavalla 1:1 typpi:kali-suhteella.

Kanankakka on yksikomponenttinen lannoite, joten sen typpi ja kalium suhteita ei voi säätää. Kanankakaksi valikoitui Biolanin Luonnonlannoite (Kanankakka + Merilevä). Luonnonlannoitteen typpi:kali-suhde on 1:0,5, eli typpipainotteinen. Lannoite on monille tuttu se perinteinen joskin boostattu merilevällä. Biolanin uutuuksista löytyy HeVi-lannos, joka on typen ja kaliumin suhteen tasapainossa, mutta tuotetta on saatavilla vain pienissä pakkauksissa. Toki Biolanin valikoimista olisi löytynyt oikeampiakin ja sopivimpiakin, mutta tällä mentiin nyt kun säkkikin oli valmiina.

20.2 istutin pienen Purple Bhut Jolokian taimen Parocin COS5 kivivillaan. Itse rakennuskivivillan käyttö oli jo pieni kokeilu, mutta siitä omassa artikkelissaan lisää myöhemmin. Kivivilla inaktiivisena kasvualustana tarjoaa mielenkiintoisen lähtökohdan kokeilulleni, jossa on tarkoitus kokeilla chilin kasvua vain ja puhtaasti kanankakalla lannoitettuna. Kivivillan keskiöreiän täytin turpeella jossa taimi oli itänyt. Tämän jälkeen aloitin lannoitukset kanankakalla.

Joillakin herää nyt kysymys, miten kiinteä lannos sopii vesiviljelyalustaan? Vastaus on simppeli. Kanankakkamurske liotetaan veteen. Annostus oli alkuun 4g/litra. Käytössäni on pieni juomapullo johon otan lämmintä vettä. Lämmin vesi edesauttaa lannoitteen sulamista. Juomapulloa on myös helppo hölskyttää liukenemisen edistämiseksi. Nättiähän tuosta ei tule, koska liukeneminen ei ole täydellistä. Mutta tällaisella tavalla olen tankannut kivivillaa tasaisin välein. Monien yllätykseksi hajuhaitat ovat erittäin pienet. Ne rajoittuivat ainoastaan kaatohetkeen. Hajua ei ole esiintynyt muulloin, vaikka aukinaisessa purkissa olisi ollut tätä nestettä avoimenaan.

Purple Bhut Jolokian kasvu on ollut hieman hidasta, mutta nyttemmin kasvu on ottanut spurttia. Tähän saattaa vaikuttaa sekin, että ole lannoitteen määrän nostanut 7g:aan litrassa. Pienempänä taimea saattoi rassata hieman pimeät paikat joihin tuo ajautui muiden tieltä monessakin välissä.

IMG_1100[6]
IMG_1843[4]
IMG_2951

Nyt PBJ on saanut sen verran kokoa, että se on siirrettävä parempiin oloihin. Miettisin pitkään millä tavalla jatkaisin tätä kokeellista kasvatusta. Lopulta päädyin altakasteluruukkuun, jossa edetään edelleen inaktiivisilla kasvatusalustoilla.

 

Leikkasin COS5 levystä palan ja ohensin sitä mieleisekseni. Tarkoituksena oli saada kaikki kivivillat piiloon, jolloin vesitilan päälle tuleva kivivillalevy ei voinut olla kovin paksu. Pyöreän muodon sai helposti leikattua purkin omalla pohjaritilällä. Jotta kokonaisuus on joskus helpompi nostaa pois kipon sisältä, pienensin kivivillaa hieman muovilevyä pienemmäksi.

IMG_2958
IMG_2960
IMG_2961

 

Vesisäiliöön menevä “sydän” täytettiin perliitillä. Perliitti on inaktiivinen ja sillä on myös hyvä kapilaarinen vedennosto kyky. Ajatuksena oli, että perliitti nostaa ravinteikasta vettä sen päällä olevaan kivivillalevyyn. Ennen kuin kivivillan voi asettaa pohjaan, se piti käsitellä tähän tarkoitukseen sopivaksi. Käsittelystä lisää tulevassa kivivilla artikkelissa.

IMG_2992
IMG_2996

 

Loppu häämöttää. Kivivillalevyn päälle tulikin sitten jo suoraan taimi kivivillapaakkuineen. Puristelin paakkua hieman rikki, jotta juuristo pääsisi nopeammin kiinni alapuolella olevaan kivivillalevyyn. Koska paakun ja purkin seinämien väliin jäi melkoisesti tyhjää, täytin tämän tilan lekasoralla.

IMG_2999
IMG_3002

 

Lopuksi viimeistelin ruukun valkoisella kivimurskeella. Tästä operaatiosta on nyt kulunut viikko. Kasvi voi erittäin hyvin. Kapilaarisuus toimii, koska minkäänlaista nuukahtamista ei ole ollut. Vesisäiliöstä on hävinnyt 2cm ravinnevettä. Seuraavaksi odotellaan kukkasia, sillä eilen havaitsin jo nuppuja.

IMG_3003

2 kommenttia:

  1. Tätä blogia lukee aina mieluusti, paljon tietoa ja varsinkin kokemusperäistä. Ja tottakai uskallusta tehdä jotain uusia kokeiluja välittämättä mitä muut ajattelee eikä pelkästää jostain luettua tietoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommentista! :D
    Kulisseissa tapahtuu kaikenlaista. Osa päätyy luettavaksi osa ei. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...