Itse olen antanut tämän kevään ajan chileille Kekkilän Turve-Superex ja Yaran YaraLiva Calcinit seosta. 9,4g + 9,6g @ 10l. Tämä tekee NPK annostukseksi 261-44-254ppm. Vastaavasti Nutriforten 1+2 kukinta/kasvu jakson annostus, jota viime vuonna käytin, on 186-51-275ppm. Verrokiksi voidaan ottaa vielä suosittu Puutarhan Kesä 1,25ml/l annostuksella. Sen ppm arvot ovat 162-87-250. Typpi-kali suhde on yllämainitulla Superex-Calcinit seoksella vihermassaa kasvattava 1:0,97. Nutrifortella 1:1,48 ja Puutarhan kesällä 1:1,54. Paprikan kasvatusoppaassa puhutaan N:K-suhteesta 1:1, joka on vegetatiiviseen suuntaan kehittävä korkean N:K-suhde ja generatiiviseen suuntaan kehittävä matala N:K-suhde 1:1,4. Nyt silmiinpistää esim. Nutriforten vegetatiivisen ajanjakson N:K-suhde, joka on generatiivinen. Tällä voi olla kasvin kokoon vaikuttava merkitys.

Laskurista löytyy 7 välilehteä. Ensimmäisellä voidaan laskea Nutriforten 1+2 lannoitteen annostuksia ja vertailla niitä jonkin toisen lannoitteen ppm-arvoihin. Nyt uutena on 1, 2, 3, 4 ja jopa 5 komponenttisen lannoite sekoituksen ppm arvojen laskenta ja vertailu johonkin toisen lannoitteen tai sekoituksen ppm-arvoihin. Mukana on myös lannoitteen sopivuustaulukko vesiviljelyyn perustuen Practical Hydroponics & Greenhousesin artikkelin arvoihin. Viimeiselle sivulle kasasin hieman eri lannoitteiden koostumuksia ja saman välilehden alalaidasta löytyy muuntotaulukko esim. P2O5 ja K2O muuntamiseen fosforiksi ja kaliumiksi.
Taulukon käyttö on helppoa. Täytä määrä grammoissa ja vesi johon lannoite lisätään. Kirjoita vielä lannoitteen ravinteiden prosenttisuhteet purkin kyljestä. Huomaa, että esim. P2O5 ja K2O pitää muuntaa ensin. Kuvassa alla on ympyröity punaisella minimi täyttö. Keltaiset osuudet voit täyttää jos tahdot. Jos tiedät lannoitteet paino-tilavuussuhteen, saat annosmäärän myös millilitroina. Lannoiteveden johtoluku haarukoitu lähelle oikeaa, jos tiedät veden EC:n ja sen, kuinka paljon yksi gramma liuennutta lannoitetta litraan veteen nostaa veden sähkönjohtavuutta.

Laskurin käyttöliittymä on karu ja varmasti hankala. Toivon kuitenkin, että siitä on jollekin apua lannoitteiden ihmettelyssä. Laskuri ei koskaan korvaa mittaria ja lannoitteita sekoittaessa kannattaa aina mitata kasteluveden EC. Varsinkin silloin, kun kokeilee jotain uutta vahvuutta. Käytä aina pohjana lannoitevalmistajien suosituksia ja lue mitä valmistaja kertoo lannoitteen sopivuudesta ja käytöstä.
Lataa Ppm-laskurin uusin v2013.0205 versio.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti