lauantai 1. kesäkuuta 2013

Aeros Bubbler ja Gemini hydro takaisin

Pavunvarresta lainaamiani laitteita tuli testattua parin kuukauden ajan. Nyt oli laitteiden palautuksen aika ja summataanpa tässä samalla hieman kokemuksia laitteista. Tämä ei ole loppuraportti, koska kasvien kasvu jatkuu. Nyt vain Turun Pavunvarressa. Käykää katsomassa ja ihmettelemässä laitteita sekä Carolina Reapereitä siellä.

Laitteiden ulkonäkö oli siisti ja yksinkertaisen pelkistetty. Miettisin pitkään kumman laitteen kannalle kallistuisin, jos vain toinen pitäisi hankkia…

Taimiksi noihin laitoin Carolina Reaperit. Ne ovat näissä kuin muissakin kasvatuksissani osoittautuneet alkuun melkoisen hitaiksi kasvajiksi. Siirtoa ennen taimet olivat itämisen jälkeen omatekoisessa nft:ssä, jossa kasvua ei merkittävästi tullut. Juuria ei edes näkynyt tavallisesta 5cm:n verkkoruukusta. Dripperissä, eli Gemini Hydrossa Carolina lähti kuitenkin melko nopeasti kasvuun. Kasvu oli hidasta, mutta varmaa. Aeros Bubblerissa ei kasvua tapahtunut lainkaan. Tällöin kallistuin melko vahvasti Geminin puoleen.

Sisäkasvarin purkamisen jälkeen veranalle tuli runsaasti tilaa. Siirsin laitteet paraatipaikalle pian purkamisen jälkeen. Aeros Bubblerissa ei kasvua ollut tapahtunut juuri lainkaan ja Carolina Reaperin hengissä pysyminen oli ainoa plussa. Kaivoin Carolinan bubblerin omasta verkkoruukusta ja tarkastelin kivivillaa sisältävää verkkoruukkua päälisin puolin. Ainoastaan yksi pieni juuri oli löytänyt ulos ruukusta. Olin melkoisen tuskastunut, koska kasvua ei ollut juuritasollakaan tapahtunut. Katselin vesitasoa ja totesin sen hieman liian korkeaksi, vaikka pöntössä oli hyvin tarkka ohjemäärä vettä. Vähensin tämän jälleen hieman veden tasoa ja laitoin chilin takaisin bubblerin verkkoruukkuun lekasorien sekaan.

Vaan mitäpä kävi? Pari aurinkoista viikkoa ja Aeros Bubblerin taimi meni ohi Geminin taimen. Geminin kehitys tuntui pysähtyneen, mutta bubblerin taimi innostui äkkiä kasvamaan.

Nyt luovutushetkellä oma valinta kallistuukin bubblerin puoleen. Kasvu tuntuu siinä nyt paljon reippaammalta. Joka tapauksessa, hienoja laitteita kumpainenkin.

IMG_3551
Carolina Reaperit 31.5.2013. Alku oli hidas, mutta nyt kasvu vasta pääsee oikeasti vauhtiin.

IMG_3555

IMG_3556


 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3559

 

Kokeiluna laitteet olivat mielenkiintoiset. Plussana Geminille voidaan pitää sen vähäkulutteisuutta sähkön suhteen. Vähäinen käyntiaika näkyy varmasti myös pumpun pidentyneenä elinikänä. Aerosin eduksi voidaan laskea sen yksinkertaisuus, joka on etu kun vesiä vaihdetaan. Juurien määrän ja kunnon pystyy myös toteamaan helposti. Aerosin energiankulutusta pystyy leikkaamaan kellokytkimellä. Itse käyttelin Aerosia lopulta 15/15 jaolla. Vartti päällä, vartti pois. Näin ilma hapettuu taajaan, mutta pumppu saa välillä jäähtyä. Näin ollen pumpun eliniän voisi arvioida vähintäänkin tuplaantuvan. Miinuksena laitteille voisin sanoa jotain toisarvoista. Gemini pakkaa hieman roiskimaan dripperirenkaasta. Ainakin pumpun ollessa max-asennossa. Vesien vaihto on hieman hankala, mutta ei toki liian haastava. Bubblerilla pumppu käy jatkuvasti tai melko tiuhaan, joka asunnosta riippuen voi olla hieman kuuluvaa. Kovalla ja jämäkällä alustalla ilmapumppu on käytännössä äänetön. Pumpun miinukseksi voi laskea sen sijoitettavuuden, joka pitää olla pytyn yläpuolella. Lyhyt ilmaletku vaikeuttaa pumpun sijoittamista. Nämä toki saa korjattua pitemmällä letkulla tai linjaan asennettavalla takaisiniskuventtiilillä.

 

IMG_3563

Turun Pavunvarteen matkasi myös pari Purple Bhut Jolokiaa ihmeteltäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...